Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αντέχει παρά τις κυρώσεις η Ρωσία - Μεγαλύτερο το πλήγμα στην Ευρώπη

ΔΝΤ: Αντέχει παρά τις κυρώσεις η Ρωσία - Μεγαλύτερο το πλήγμα στην Ευρώπη
Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 6% από 8,5% που προβλεπόταν το 2022 αναφέρει το ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα

Την θέση ότι παρά τις «καταστροφικές» κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, η ρωσική οικονομία αντέχει και τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι προβλεπόταν διατυπώνει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στις υψηλές τιμές ενέργειες.
Οι δυτικές κυρώσεις είχαν ως στόχο να αποκόψουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να «κόψουν» τη δυνατότητα της Μόσχας να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο της στην Ουκρανία.

Αναθεώρηση

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, αναφέροντας πως αν και αρχικά προβλεπόταν πως το ΑΕΠ της θα συρρικνωνόταν κατά 8,5% το 2022, τελικά η μείωση αυτή θα ανέλθει στο 6%
«Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν το δεύτερο τρίμηνο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και μη ενεργειακών προϊόντων διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο.
Επιπλέον, η εσωτερική ζήτηση δείχνει μια ορισμένη ανθεκτικότητα χάρη στον έλεγχο των επιπτώσεων των κυρώσεων στον εσωτερικό χρηματοοικονομικό τομέα και η αγορά εργασίας πλήττεται λιγότερο από ότι προβλεπόταν» αναφέρει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas, αν και υποστηρίζει πως είναι αδιαμφισβήτητο πως θα υπάρξει μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022.

Απέφυγαν τον πανικό

Σύμφωνα με τον Gourinchas, «η ρωσική κεντρική τράπεζα και αυτοί που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις στη Ρωσία μπόρεσαν να αποφύγουν τον τραπεζικό πανικό ή την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν», ενώ, όπως είπε, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου προσέφερε «τεράστια έσοδα στη ρωσική οικονομία», κάτι που βοήθησε τη Μόσχα να αντεπεξέλθει.
Είναι χαρακτηριστικό πως με την έναρξη του 2022 οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα 129 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Μάρτιο για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στα επίπεδα των 105 δολαρίων το βαρέλι, και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται συνεχώς, καταγράφοντας διαρκή ρεκόρ.

Ύφεση και το 2023

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% και το 2023, πρόβλεψη όμως που και αυτή είναι μειωμένη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εκτίμηση του.
Και ενώ οι προβλέψεις για τη Ρωσία δείχνουν ότι η οικονομία της αντέχει παρά τον ασφυκτικό κλοιό των κυρώσεων της Δύσης, εκτιμάται πως οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σοβαρότερες από ότι προβλεπόταν για τις περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης.

Μεγαλύτερο το πλήγμα στην Ευρώπη

Όπως αναφέρεται, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της από τη Ρωσία, ενώ εκτιμάται πως η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά εάν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη Γερμανία (στο +1,2%, μειωμένη κατά 0,9), τη Γαλλία (–0,6 μονάδα στο 2,3%) αλλά και την Ισπανία (–0,8 μονάδα στο 4,0%), κάτι που οφείλεται «στην αύξηση των τιμών της ενέργειας», «στη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», καθώς και «στην επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας των συνεχιζόμενων προσκομμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης