Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kissinger: Όχι στην παραχώρηση εδάφους της Ουκρανίας στη Ρωσία - Ξεκάθαροι στόχοι από τη Δύση

Kissinger: Όχι στην παραχώρηση εδάφους της Ουκρανίας στη Ρωσία - Ξεκάθαροι στόχοι από τη Δύση
Πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη σήμερα η κατάσταση σε σχέση με τον Ψυχρό Πόλεμο είπε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Την θέση ότι η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση δεν θα πρέπει να δεχθούν καμία παραχώρηση εδάφους της Ουκρανίας στη Ρωσία διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, ο οποίος επιχειρώντας μια σύγκριση με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε πως σήμερα η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη.
Σε συνέντευξη του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Kissinger είπε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη και πιο επικίνδυνη δεδομένου ότι οι δύο πλευρές διαθέτουν πλέον πολύ πιο περίπλοκη τεχνολογία σε σχέση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
«Οι στόχοι ειδικά για τη Δύση, πρέπει να είναι ξεκάθαροι και καθορισμένοι.
Οι πολιτικοί τους εφαρμόζουν.
Πρέπει να τους επικοινωνούν.
Η θέση της κοινής γνώμης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη έτσι ώστε να είναι εγγυημένη η ενότητα στις δημοκρατίες.
Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες» είπε ο Kissinger.

Ξεκάθαροι στόχοι από τη Δύση

Ερωτηθείς για το εάν η Δύση θα έπρεπε να διαπραγματευτεί και να προσεγγίσει τον Putin, ο Kissinger υπογράμμισε πως οι Δυτικοί ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς ως προς το τι είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν και τι είναι αυτό που είναι για αυτούς αδιαπραγμάτευτο.
«Και θα πρέπει να το κάνουν αυτό σε πλήρη συνεργασία με τα θύματα της επίθεσης, με αυτούς που είναι υπεύθυνοι και με τον λαό της Ουκρανίας.
Και αυτή είναι η μόνη βάση, με την οποία μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμη αυτή η κρίση που θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο» είπε ο Kissinger.

Όχι σε παραχώρηση εδάφους

«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει κατ’επανάληψη πει στο πρόσφατο παρελθόν πως δεν θα διαπραγματευτεί για την παραχώρηση εδαφών που ήταν ουκρανικά όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Συνεπώς τι υπάρχει για διαπραγμάτευση; Ότι η Ρωσία πρέπει να εκκενώσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε μετά την εισβολή της» υποστήριξε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι η παραχώρηση εδάφους, δεν θα έπρεπε να είναι από τους όρους που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί.

Θα κάνει χρήση πυρηνικών ο Putin;

Στην επισήμανση ότι γνωρίζει προσωπικά τον Putin, ο Kissinger ρωτήθηκε για το εάν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.
«Εάν θα ήταν ικανός να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;
Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι αρμόδιοι.
Η χρήση πυρηνικών όπλων σίγουρα θα περνούσε μια διαχωριστική γραμμή πέρα από την οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να χαράξει κανείς κάποιο όριο.
Και αυτή είναι μια απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες εδώ και 80 χρόνια.
Και στα 80 χρόνια από τότε που υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να περάσει αυτή τη γραμμή.
Εάν το έκανε, η Δύση θα έπρεπε να απαντήσει – και να καταστήσει σαφές, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα γίνουν ανεκτά όπως τα συμβατικά όπλα και οι ένοπλες δυνάμεις.
Και φυσικά, ο πυρηνικός πόλεμος, οποιουδήποτε μεγέθους, θα συνεπαγόταν ένα επίπεδο καταστροφής που θα καθιστούσε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Kissinger.

Ένταση με Κίνα

Ερωτηθείς για τις σχέσεις και τις εντάσεις με την Κίνα, ο Kissinger είπε η ομαλή οικονομική συνεργασία στον παγκοσμιοποιημένο πλέον κόσμο είναι σε κίνδυνο.
«Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος δημιουργήθηκε από το άνοιγμα προς την Κίνα και από την Κίνα πλέον βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.
Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών στην Ασία.
Η υπόθεση μιας ομαλής οικονομικής συνεργασίας σε όλο τον κόσμο είναι πλέον σε κίνδυνο.
H πρόκληση τώρα είναι να αποτραπεί αυτό που οδήγησε στο σημερινό σημείο καμπής, αυτή η δυναμική, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτήν την ισορροπία δυνάμεων με μεγάλη προσπάθεια και με συνεργασία.
Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί αυτό» είπε ο Kissinger.

Ισχυρή η Δημοκρατία στις ΗΠΑ

Ερωτηθείς αν θα κινδύνευε η Δημοκρατία στις ΗΠΑ από μια πιθανή επανεκλογή του Donald Trump, ο Kissinger είπε ότι η Δημοκρατία στις ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να επιβιώσει.
«Δεν νομίζω ότι ο Trump είναι απειλή.
Δεν νομίζω ότι ούτε θα προταθεί ούτε θα εκλεγεί.
Η δημοκρατία στην Αμερική, όπως και οι δημοκρατίες σε πολλές άλλες χώρες, βρίσκεται υπό πίεση επειδή η σύνθεση του πληθυσμού αλλάζει πολύ, το επίπεδο της τεχνολογίας αλλάζει και επειδή οι χώρες πρέπει τώρα να δουν τις οικονομίες και την πολιτική τους» ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης