Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνημα... δεν πληρώνω στην Κίνα - Μποϊκοτάζ πληρωμών στεγαστικών απειλεί με κραχ την αγορά κατοικίας

Κίνημα... δεν πληρώνω στην Κίνα - Μποϊκοτάζ πληρωμών στεγαστικών απειλεί με κραχ την αγορά κατοικίας
Οι κινεζικές τράπεζες ισχυρίζονται ότι οι κίνδυνοι από τις μη πληρωμές στεγαστικών δανείων είναι ελεγχόμενοι
Διαστάσεις παίρνει το μποϊκοτάζ στεγαστικών δανείων από αγοραστές κατοικιών στην Κίνα, το οποίο ώθησε το Πεκίνο να προσπαθήσει να αποφύγει ένα δυνητικά καταστροφικό κραχ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι ακινήτων στην Κίνα αρνούνται τώρα επίσης να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια λόγω απλήρωτων λογαριασμών που τους οφείλονται, σημάδι ότι το μποϊκοτάζ δανείων που ξεκίνησε από τους αγοραστές κατοικιών αρχίζει να εξαπλώνεται.
Σε μια τρομακτική μελέτη περίπτωσης για το τι συμβαίνει όταν ένα σχέδιο ponzi αντιστρέφεται, εκατοντάδες εργολάβοι στον κλάδο ακινήτων παραπονέθηκαν ότι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επειδή οι οι μεγάλοι όμιλοι, συμπεριλαμβανομένου του China Evergrande Group εξακολουθούν να τους οφείλουν χρήματα, ανέφερε το Caixin.
Παρόμοια με τους αγοραστές κατοικιών που έχουν πάρει θέση και αρνούνται να πληρώσουν για ακίνητα που παραμένουν ημιτελή, μια ομάδα μικρών επιχειρήσεων και προμηθευτών κυκλοφόρησε μια επιστολή στο Διαδίκτυο λέγοντας ότι θα σταματήσουν να αποπληρώνουν χρέη μετά την ταμειακή κρίση της Evergrande που τους επηρέασε άμεσα.
«Αποφασίσαμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε όλα τα δάνεια και συμβουλεύουμε τους ομολόγους μας να αρνηθούν τυχόν αιτήματα πληρωμής με πίστωση ή εμπορικό λογαριασμό», ανέφερε η ομάδα στην επιστολή της 15ης Ιουλίου, η οποία στάλθηκε στο γραφείο του ομίλου στο Hubei.
«Η Evergrande θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για κάθε συνέπεια που θα ακολουθήσει λόγω της αλυσιδωτής αντίδρασης της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας».


Τα σημάδια του κραχ

Όπως το θέτει το Bloomberg, «η διαμαρτυρία για τις πληρωμές είναι το πιο πρόσφατο σημάδι για το πώς ένα κίνημα αγοραστών κατοικιών μποϊκοτάρουν τα στεγαστικά δάνεια σε ημιτελή σπίτια στην Κίνα.
Επίσης, αυτό εξαπλώνεται και αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας».
Ναι, είναι, και αυτός είναι επίσης ο λόγος που το Πεκίνο πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση, επειδή αυτό που συμβαίνει στην Κίνα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2020 όταν ο παγκόσμιος πιστωτικός μηχανισμός σταμάτησε.
Η εξέλιξη υπογραμμίζει το δίλημμα για την κυβέρνηση του Xi Jinping καθώς παλεύει με ποιους θα διασώσει, καθώς βαθαίνει η κρίση ιδιοκτησίας της χώρας: η ανακούφιση για ορισμένους δανειολήπτες θα μπορούσε να προκαλέσει απειλές μη πληρωμής από πολλούς άλλους.
Το μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων, το οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου, έχει αυξηθεί γρήγορα σε τουλάχιστον 301 έργα σε περίπου 91 πόλεις.
Οι διαμαρτυρίες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα των ακινήτων και απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες αναζωογόνησης της αγοράς εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τώρα εμπλέκονται εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια.

Κλυδωνίζεται το τραπεζικό σύστημα

Οι κινεζικές τράπεζες ισχυρίζονται ότι οι κίνδυνοι από τις μη πληρωμές στεγαστικών δανείων είναι ελεγχόμενοι και μέχρι στιγμής έχουν αποκαλύψει μόνο 2,1 δισεκατομμύρια γιουάν (311 εκατομμύρια δολάρια) πιστωτικών κεφαλαίων σε κίνδυνο.
Ωστόσο, η GF Securities αναμένει ότι έως και 2 τρισεκατομμύρια γιουάν στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το μποϊκοτάζ.
Συνολικά, οι κινεζικές τράπεζες διαθέτουν 38 τρισεκατομμύρια γιουάν εκκρεμών στεγαστικών στεγαστικών δανείων και 13 τρισεκατομμυρίων γιουάν δανείων προς τους μεγάλους ομίλους της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης