Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γερμανία φέρνει νόμο για τη διάσωση όποιας ενεργειακής εταιρείας χρειαστεί... - Ετοιμάζεται για τη μεγάλη κρίση

H Γερμανία φέρνει νόμο για τη διάσωση όποιας ενεργειακής εταιρείας χρειαστεί... - Ετοιμάζεται για τη μεγάλη κρίση
Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο κράτος να παίρνει μερίδια σε εταιρείες ενέργειας με χαρακτήρα κοινής ωφέλειας, ψηφίζει την άλλη εβδομάδα η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας φέρνει νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και να επιβάλλει έκτακτες εισφορές στους καταναλωτές, στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα του το Reuters.
Η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και κατ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck, να προειδοποιεί πρόσφατα για κίνδυνο  ενός «φαινομένου Lehman», καθώς οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους πελάτες.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης είναι σε επαφή με την Uniper, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί διάσωση, και οι πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει τη λήψη ανάλογων μέτρων διάσωσης και για άλλες εταιρείες, εάν χρειαστεί.
Η Uniper ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συζητούσε για πιθανές εγγυήσεις, αύξηση πιστωτικών διευκολύνσεων ή ακόμη και την είσοδο του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Επί του νομοσχεδίου βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων και ενδέχεται να κατατεθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο την προσεχή Παρασκευή 8/7, επιτρέποντας μεταξύ των άλλων στην κυβέρνηση να επιβάλλει μια ειδική εισφορά στους καταναλωτές ως μέσο για τη δίκαιη μετακύλιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Η διάσωση για την Uniper ενδέχεται να ακολουθήσει τα πρότυπα διάσωσης της αεροπορική εταιρεία Lufthansa, η οποία σώθηκε από τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με ένα πακέτο βοήθειας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή.
Στη διάσωση της Lufthansa το κράτος είχε πάρει μερίδιο 20% στην αεροπορική εταιρεία μέσω ενός Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης, αλλά χωρίς να ασκεί τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων.
Η αεροπορική εταιρεία δεν είχε δικαίωμα να εξαγοράσει άλλες εταιρείες έως ότου αποπληρώσει το 75% της κρατικής ενίσχυσης και οι μέτοχοι και οι διαχειριστές της δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τα χρήματα των φορολογουμένων, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληρωμές μερισμάτων και μπόνους τέθηκαν σε αναμονή.

Καλπάζει η τιμή του φυσικού αερίου, στα 160 ευρώ η MW

Η τιμή του φυσικού αερίου στη σποτ αγορά της Ολλανδίας που αποτελεί την τιμή αναφοράς για όλη την Ευρώπη αυξήθηκε σήμερα Δευτέρα 4/7 περισσότερο από 8%, στο ανώτατο όριο των 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 9 Μαρτίου.
Η τιμή είναι 500% υψηλότερη από αυτήν την περίοδο πέρυσι.
Η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία κατά 60% εμποδίζει τη Γερμανία να πληρώσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της με το ρυθμό που θα ήθελε, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προειδοποιεί για πιθανές ελλείψεις ενέργειας και για επιβολή δελτίου τους χειμερινούς μήνες.
«Η ελπίδα πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε κάποιο βαθμό μέχρι τον χειμώνα θα μπορούσε να τορπιλιστεί από τη Ρωσία ανά πάσα στιγμή. Τότε δεν απομένουν σχεδόν καθόλου αντισταθμιστικές δυνατότητες», ανέφερε ένα σημείωμα της Sentix.
«Στη Γερμανία, πρέπει να ξεπεραστούν κάποια ιδεολογικά όρια για να αποτραπεί μια κατάρρευση τύπου Lehman στον ενεργειακό τομέα», ανέφερε, αναφερόμενη στην αμερικανική τράπεζα της οποίας η βοήθεια στην κατάρρευση πυροδότησε την οικονομική κρίση του 2008.

Συνάντηση Scholz με εργοδότες και συνδικάτα - Ζητείται  εθνική συναίνεση

Παράλληλα για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του καγκελαρίου Olaf Scholtz, με συνδικάτα και εργοδότες με στόχο την οικοδόμηση μιας εθνικής συναίνεσης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αναβιώνοντας μια ιδέα που καθιερώθηκε το 1967 ως απάντηση στην οικονομική ύφεση που τερμάτισε τη μεταπολεμική άνθηση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης