Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπούμερανγκ για τη Γερμανία οι κυρώσεις στη Ρωσία - Προς κρατική διάσωση ο ενεργειακός κολοσσός Uniper - H μετοχή -20%

Μπούμερανγκ για τη Γερμανία οι κυρώσεις στη Ρωσία - Προς κρατική διάσωση ο ενεργειακός κολοσσός Uniper - H μετοχή -20%
Προς κρατική διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με τις συνέπειες της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία βρίσκεται η Γερμανία, με τον ενεργειακό κολοσσό Uniper να ζητά κρατική βοήθεια, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο συναγερμού στο έκτακτο σχέδιο τριών φάσεων για το φυσικό αέριο.
Οι μετοχές της Uniper, του μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, υποχώρησαν 20%, καθώς η εταιρεία προειδοποίησε για τα κέρδη, απέσυρε την ετήσια πρόβλεψή της και είπε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πιθανή υποστήριξη.
Ο όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη προ τόκων και φόρων να είναι «σημαντικά χαμηλότερα», καθώς λάμβανε μόλις το 40% του φυσικού αερίου που παραγγέλθηκε από τη ρωσική Gazprom, σύμφωνα με τους Finalcial Times.
«Η Uniper προμηθεύεται επί του παρόντος όγκους υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου σε σημαντικά υψηλότερες τιμές», δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι εφόσον «δεν μπορεί ακόμη να μετακυλίσει αυτά τα πρόσθετα κόστη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις».

Προς κρατική διάσωση

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για «μέτρα σταθεροποίησης» για τη διασφάλιση της ρευστότητας, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου» και την επέκταση της πιστωτικής διευκόλυνσης 2 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με την κρατική τράπεζα KfW στην αρχή του έτος.
Αυτό το πιστωτικό όριο δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί.
Οι μετοχές της Uniper υποχώρησαν 21% στα 13 ευρώ, στις συναλλαγές της Φρανκφούρτης.
Ο τίτλος της φινλανδικής Fortum, η οποία κατέχει σχεδόν το 80% της Uniper, υποχωρεί 8%.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία μετά το χθεσινό ράλι, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται 4,5% στα 146,5 ευρώ.

uniper1.JPG
ttf.JPG

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση εφαρμόζει σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφύγει την ενεργειακή κατάρρευση.
Η τελευταία κίνηση ήταν να αναλάβει τον έλεγχο τριών πλοίων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠ,Α Dynagas LNG Partners δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή του ενεργειακού δικτύου της Γερμανίας ανέλαβε τον έλεγχο τριών πλοίων «για αόριστο χρονικό διάστημα» αφού το Βερολίνο ανέλαβε την ιδιοκτησία της Gazprom Germania τον Απρίλιο.
Δύο πλοία της Dynagas, του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, το Amur River και το Ob River, ναυλώθηκαν σε μονάδα της Gazprom μέχρι το 2028, ενώ το πλοίο Clean Energy ναυλώθηκε στη μονάδα μέχρι το 2026.
 Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Dynagas διαθέτει στόλο από 19 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη LNG carrier το οποίο θα παραληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πρόσφατα η γερμανική εταιρεία Uniper υπέγραψε επιστολή πρόθεσης για τη ναύλωση δυο FSRUs-πλωτοί σταθμοί φυσικού αερίου, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Gazprom Germania που έγινε... Securing Energy for Europe

Η Γερμανία κατέλαβε τον έλεγχο της Gazprom Germania, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας, για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Έκτοτε μετονόμασε την εταιρεία Securing Energy for Europe.
Η εξαγορά έγινε αφότου η Gazprom είπε ότι δεν ήλεγχε πλέον τη θυγατρική της Gazprom Germania, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τη νέα ιδιοκτησιακή δομή της μονάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης