Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Καταρρέει ο ενεργειακός κλάδος, «μοντέλο Lufthansa» για τη διάσωση της Uniper με κόστος 11 δισ. ευρώ

Γερμανία: Καταρρέει ο ενεργειακός κλάδος, «μοντέλο Lufthansa» για τη διάσωση της Uniper με κόστος 11 δισ. ευρώ

Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου κοστίζει στην Uniper 30 εκατ. ευρώ ημερησίως ενώ η διάσωσή της θα μεταφραζόταν σε κόστος περίπου 11 δισ. ευρώ ετησίως

Σχετικά Άρθρα
Σε ευρωπαϊκή Lehman Brothers εξελίσσεται η ευρωπαική αγορά ενέργειας καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει τις συνομιλίες για την παροχή βοήθειας προς την Uniper SE, και έστειλε μήνυμα ότι τα εργαλεία διάσωσης που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη διάσωση μεγάλων εταιρειών όπως η Lufthansa είναι και πάλι στο τραπέζι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022.

Ένταση πιέσεων

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, αναπτύξαμε πολύ ακριβή εργαλεία - και το προώθησα αυτό ως υπουργός Οικονομικών - προκειμένου να στηρίξουμε εταιρείες που δέχθηκαν πιέσεις από περιστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται», δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 ότι συζητά πιθανή αύξηση των δανείων με κρατική εγγύηση ή ακόμη και τη λήψη μετοχικών επενδύσεων για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Τα ρωσικά αντίμετρα

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις έφεραν σε δύσκολη θέση την εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ.
Η Uniper είναι "μια μεγάλη εταιρεία και είπαμε ότι θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να δούμε τι μπορεί να γίνει", δήλωσε ο Scholz.
Οι ροές μειώθηκαν κατά 60%
Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να θωρακίσει τόσο τους προμηθευτές όσο και τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που ακολούθησε τη μείωση των ροών φυσικού αερίου κατά περίπου 60% μέσω ενός βασικού αγωγού από τη Ρωσία.
«Είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί και στα δύο πεδία. Το κάνουμε ήδη αυτό, παρεμπιπτόντως, τα πολλά δάνεια που διαθέτουμε για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές σε αυτόν τον τομέα συμβάλλουν στο να διασφαλιστεί ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν", δήλωσε ο Σολτς.

Διασφάλιση του εφοδιασμού

Όσον αφορά την Uniper, ο Scholz πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «συζητά πολύ στενά με την εταιρεία ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο δεν θα εμφανίζει προβλήματα μόνο και μόνο επειδή μια πολύ σημαντική εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου κοστίζει στην Uniper 30 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Εάν η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε την Uniper για ένα χρόνο, αυτό θα μεταφραζόταν σε κόστος περίπου 11 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης