Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρασκήνιο από τις διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ - Υπό εξέταση εάν θα μπει όριο στο νέο εργαλείο για τα ομόλογα

Παρασκήνιο από τις διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ - Υπό εξέταση εάν θα μπει όριο στο νέο εργαλείο για τα ομόλογα
Οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ αναμένονται στις 21 Ιουλίου, μαζί με την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από μία 10ετία
Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις εντός της ΕΚΤ για το νέο εργαλείο για τη στήριξη της αγοράς ομολόγων και κυρίως των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στην ΕΚΤ εξετάζουν εάν πρέπει ή όχι να μπει... νούμερο στο νέο πρόγραμμα, εάν δηλαδή θα πρέπει να ανακοινωθεί το μέγεθος και η διάρκεια.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το νέο εργαλείο στις 21 Ιουλίου, μαζί με την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από μια 10ετία, ως απάντηση στην αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που έπληξε περισσότερο τις πιο υπερχρεωμένες χώρες.
Το προσωπικό της ΕΚΤ ετοιμάζει διάφορες επιλογές για τους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόσες λεπτομέρειες (όπως μέγεθος και διάρκεια) θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα πλεονεκτήματα της ανακοίνωσης ενός μεγάλου ποσού θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τη δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει αυτό που αποκαλεί χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη. Επίσης, θα προστάτευε την ΕΚΤ στην πιθανή περίπτωση που κατηγορηθεί ενώπιον των δικαστηρίων για χρηματοδότηση κυβερνήσεων, διότι θα έδειχνε ότι η παρέμβαση της είναι ενδεχόμενη και δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή στα κράτη.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή θα μπορούσε να μην πετύχει τον στόχο της εάν ο αριθμός θεωρηθεί πολύ μικρός από την αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν η ανακοίνωση του Ιουλίου παραμείνει ασαφής θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, αλλά πολλά ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν παγκοσμίως ότι θα πρέπει να αποφασίζουν το πότε πρέπει να παρέμβουν και σε ποιες αγορές, αντί να θέτουν αριθμητικούς στόχους. Συμφώνησαν επίσης ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνοδεύεται από προϋποθέσεις, όπως η συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να είναι τόσο επαχθείς, όπως ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε την Τρίτη (28/6/2022) ότι το νέο εργαλείο θα είναι «αποτελεσματικό… αναλογικό και θα περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε τα κράτη-μέλη να παραμείνουν πιστά σε μια υγιή δημοσιονομική πολιτική».

Από την Παρασκευή, σε εφαρμογή οι ευέλικτες αγορές ομολόγων

Εν τω μεταξύ, από την Παρασκευή (1/7/2022), η ΕΚΤ ξεκινάει τις «ευέλικτες αγορές ομολόγων» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού κυρίως για τα υπερχρεωμένα κράτη του Νότου. «Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου» ανέφερε η Christine Lagarde, μιλώντας σε συνέδριο στην Πορτογαλία.
Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο προκειμένου να παρεμβαίνει η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων μετά των τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σήμερα, και να προχωρήσει με ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμείνουν δυσοίωνες. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής προβλέπει μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου και άλλη μία, ισόποση, το Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης