Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Μπορεί να βρεθεί λύση για το σιτάρι, εάν το θέλει το Κίεβο – Cavusoglu: Λογικό το σχέδιο ΟΗΕ

Lavrov: Μπορεί να βρεθεί λύση για το σιτάρι, εάν το θέλει το Κίεβο – Cavusoglu: Λογικό το σχέδιο ΟΗΕ
Την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανί επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση σχετικά με τις εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού, το οποίο παραμένει μπλοκαρισμένο στα λιμάνια της Ουκρανίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του, M. Cavusoglu.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως το πρόβλημα με τις εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού μπορεί να επιλυθεί, εφόσον πρώτα το Κίεβο προχωρήσει στην από-ναρκοθέτηση της θάλασσας στα λιμάνια της Ουκρανίας.
Μάλιστα, επισήμανε πως το βάρος είναι στην Ουκρανία και ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τη Ρωσία.
«Λέμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που εγκαταλείπουν τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς το Βόσπορο.
Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό με τους Τούρκους συναδέλφους μας» υπογράμμισε ο Lavrov, επαναλαμβάνοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι οι Ουκρανοί είτε να προχωρήσουν στην αποναρκοθέτηση των λιμανιών της είτε με τη σήμανση ασφαλών διαδρόμων.

Εύλογο το αίτημα της Ρωσίας

Από την πλευρά του ο Cavusoglu είπε πως είναι λογικό το σχέδιο του ΟΗΕ όσον αφορά την ασφάλεια των πλοίων, κάτι που θα επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, αν και σημείωσε πως «απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες με όλες τις πλευρές για να καταλήξουμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή διέλευση των πλοίων από την Ουκρανία».
«Αν είναι να ανοίξουμε την διεθνή ουκρανική αγορά, θεωρούμε ότι η άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα» υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.

Διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, ο Lavrov είπε ότι αυτές πρέπει να επανεκκινήσουν, πριν από μια πιθανή συνάντηση των προέδρων Putin – Zelensky, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία πηγαίνει βάσει του σχεδιασμού.
Στο θέμα των συνομιλιών ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «διέκρινε βούληση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του.

Συνεργασία

Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι συζητήθηκε και θέμα της επόμενης Συνόδου Κορυφής Ρωσίας – Τουρκίας ενώ έκανε λόγο για χρήσιμη συνάντηση με τον Cavusoglu.
«Συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων πολιτικών επαφών σε διαφορετικά επίπεδα μεταξύ των κυβερνήσεων μας.
Μιλήσαμε επίσης για τις προετοιμασίες για την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της ένατης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου» ανέφερε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης