Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ριζοσπαστικό σχέδιο του Draghi για να σταματήσει το ράλι στο πετρέλαιο

Το ριζοσπαστικό σχέδιο του Draghi για να σταματήσει το ράλι στο πετρέλαιο
Ο Πρόεδρος Joe Biden προσπαθεί να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, αλλά δεν έχει επιλογές
Σχετικά Άρθρα
Το καλοκαίρι έχει έρθει και οι αυτοκινητιστές των ΗΠΑ νιώθουν πραγματικό πόνο στην αντλία καθώς οι τιμές του βενζίνης συνεχίζουν την «ανηφόρα».
Ο εθνικός μέσος όρος για την αμόλυβδη έφτασε στο νέο υψηλό των 4,67 $ ανά γαλόνι με τη μέση τιμή στα 4 $ ανά γαλόνι ή παραπάνω και στις 50 πολιτείες για πρώτη φορά. Αυτό αναφέρει το oilprice.com
Ο Πρόεδρος Joe Biden προσπαθεί να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, αλλά δεν έχει επιλογές μετά την ιστορική αποδέσμευση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου για έξι μήνες.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη, με τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις παρατεταμένες επιπτώσεις του lockdown λόγω Covid-19.
Ο ΟΠΕΚ δεν βοήθησε πολύ, αν και η Wall Street Journal ανέφερε ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ διερευνούν την ιδέα της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αντλήσουν σημαντικά περισσότερα ακατέργαστου πετρελαίου .

To ριζοσπαστικό σχέδιο του Draghi

Όμως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, έχει καταστρώσει ένα ακόμη πιο ριζοσπαστικό σχέδιο για να συγκρατήσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την ιδέα της δημιουργίας ενός «καρτέλ» καταναλωτών πετρελαίου σε μια συνάντηση με τον Biden προκειμένου να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, παρόμοια με τον τρόπο που οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ενώθηκαν μέσω του ΟΠΕΚ για να συμφωνήσουν σε ετήσια ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου.
Οι δυο τους συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο για να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση.
"Είμαστε και οι δύο δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, όσον αφορά το πετρέλαιο για τις ΗΠΑ και το φυσικό αέριο για την Ευρώπη.
Οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση", είπε ο Mario Draghi.
Σύμφωνα με το think tank  Bruegel των Βρυξελλών, από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία -τέσσερις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ- έχουν ξοδέψει 20-30 δις ευρώ η καθεμία για να μειώσουν τεχνητά τις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, αυτές οι επιδοτήσεις θεωρούνται λιγότερο από ιδανικές καθώς βοηθούν στη χρηματοδότηση της Μόσχας, στην εξάντληση των δημόσιων οικονομικών και στη βλάβη του περιβάλλοντος.

Πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου

Ο Mario Draghi και ο Biden συζήτησαν επίσης την εφαρμογή ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, μια ιδέα που προωθήθηκε από την Ιταλία εντός της ΕΕ στο παρελθόν τρεις μήνες. Πράγματι, η Ιταλία κατάφερε να λάβουν πολλά κράτη της ΕΕ για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου, αλλά αντιμετωπίζει έντονη αντίθεση από την Ολλανδία και τη Γερμανία, δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει να είναι μόνο η τελευταία λύση για έκτακτη ανάγκη, όπως στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει όλο το φυσικό αέριο προς την ΕΕ. Η απόφαση της Κομισιόν φαίνεται να επηρεάστηκε από μια σειρά αναλυτών που υποστήριξαν ότι τα ανώτατα όρια θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ενθαρρύνοντας περισσότερη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
 Ο Roberto Cingolani, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ιταλίας, δεν παίρνει ελαφρά την αντιπολίτευση: «Οι χώρες που αντιτίθενται [στην ιδέα] υπερασπίζονται την έννοια της ελεύθερης αγοράς… αυτή η ελεύθερη αγορά επέτρεψε στις τιμές του φυσικού αερίου να αυξηθούν πέντε ή έξι φορές χωρίς να υπάρχει πραγματικός φυσικός λόγος, για παράδειγμα μια έλλειψη, η οποία επηρέασε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πολίτες αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος και οι επιχειρήσεις υφίστανται το υψηλό ενεργειακό κόστος της παραγωγής», είπε στον Guardian.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιο δεκτικοί στην ιδέα της δημιουργίας ενός καρτέλ αγοραστών φυσικού αερίου αφού η ΕΕ συμφώνησε τον Μάρτιο να χρησιμοποιήσει το σημαντικό βάρος της Ένωσης για να επιτύχει καλύτερες τιμές φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης