Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προστατευτισμός στα τρόφιμα: Πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την Ινδία, πουλερικών από τη Μαλαισία

Προστατευτισμός στα τρόφιμα: Πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την Ινδία, πουλερικών από τη Μαλαισία
Μετά τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών, η Ινδία επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης
Σχετικά Άρθρα

Δυστυχώς ο προστατευτισμός στα τρόφιμα κλιμακώνεται.
Σήμερα είχαμε νέες εξελίξεις καθώς η Ινδία ανακοίνωσε την απαγόρευση των εξαγωγών ζάχαρης και η Μαλαισία την απαγόρευση των εξαγωγών πουλερικών.
Και οι δύο χώρες όπως και πολλές άλλες στην περιοχή, δοκιμάζονται από υψηλό πληθωρισμό.
Οπότε οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού προκειμένου να αυξήσουν στην προσφορά στις εγχώριες αγορές τους.


Προφανώς γιατί αν ο πληθωρισμός τους ξεφύγει πάρα πολύ, θα υπάρξουν κίνδυνοι κοινωνικοοικονομικής αναταραχής.
Την αρχή σήμερα έκανε η Ινδία, η χώρα που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βρεαζιλία, η οποία κατά το Bloomberg, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης σε δέκα εκατομμύρια τόνους κατά την τρέχουσα περίοδο ζάχαρης, με στόχο να συγκρατήσει τον εγχώριο πληθωρισμό.
«Λαμβάνοντας υπόψη την άνευ προηγουμένου αύξηση των εξαγωγών ζάχαρης και την ανάγκη διατήρησης επαρκούς αποθέματος ζάχαρης στη χώρα που θα επιτρέψει τον έλεγχο των τιμών της ζάχαρης προς όφελος των απλών πολιτών της χώρας, η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να βάλει πλαφόν στις εξαγωγές ζάχαρης από την 1η Ιουνίου 2022», ανακοίνωσε το υπουργείο Καταναλωτή.
Το υπουργείο θα επιτρέψει την εξαγωγή μόνο 10 εκατομμύριων τόνων ζάχαρης για τη σεζόν που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022 κι επειδή έχουν γίνει ήδη φέτος εξαγωγές 7,8 εκατ τόνων ζάχαρης, αυτό σημαίνει πως η Ινδία μπορεί να εξάγει μέσα στις επόμενους μήνες έως 3,2 εκατ. τόνους ζάχαρης.
Ο περιορισμός στις εξαγωγές ζάχαρης που επέβαλε η Ινδία ακολουθεί ένα άλλο βημα προστατευτισμού, τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών που επέβαλε η Ινδία αρχές Μαΐου.

Snag_39aeb047.png

Αλλά εκτός από τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση της Ινδίας στις εξαγωγές ζάχαρης, σε μια ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Μαλαισία, που ανακοίνωσε ότι θα βάλει πλαφόν στις εξαγωγές πουλερικών στα 3,6 εκατομμύρια το μήνα από την 1η Ιουνίου και θα αυξήσει τις εισαγωγές σιταριού για να σταθεροποιήσει τις τιμές.
Η τάση είναι σαφής: Ο προστατευτισμός στα τρόφιμα θα επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, δημιουργώντας πονοκεφάλους στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν τον πληθωρισμό προτού καταστεί μη διαχειρίσιμος και οδηγήσει σε κοινωνικο-οικονομική αναταραχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης