Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διατροφική κρίση: Σε υψηλά 2 μηνών τα σιτηρά μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία

Διατροφική κρίση: Σε υψηλά 2 μηνών τα σιτηρά μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία
Οι ινδικές εξαγωγές αποτελούσαν μια σημαντική πηγή τροφοδοσίας στις παγκόσμιες αγορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών εκτοξεύθηκαν οι τιμές του σιταριού, καθώς η απόφαση της Ινδίας το Σαββατοκύριακο να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών πυροδότησε περαιτέρω φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Το συμβόλαιο για το αμερικανικό σιτάρι διαμορφώνεται στα 1.231,90 δολ., αυξημένο κατά 4,7%, έχοντας σταματήσει νωρίτερα λίγο κάτω από το επίπεδο των 1.250 δολ.
Οι ινδικές εξαγωγές αποτελούσαν μια σημαντική πηγή τροφοδοσίας στις παγκόσμιες αγορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διέκοψε τις αποστολές από δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου.

Δραματική αλλαγή των συνθηκών

Η Ινδία, η οποία ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο πέρυσι, είχε δηλώσει μόλις πριν από εβδομάδες ότι ανέμενε να εξάγει ρεκόρ 10 εκατομμυρίων τόνων φέτος μετά από μια μεγάλη συγκομιδή.
Ωστόσο, η χώρα άλλαξε γνώμη μετά από το μακρύ κύμα καύσωνα, που άλλαξε δραστικά τις προοπτικές για την τρέχουσα συγκομιδή.
Η κυβέρνηση προέβλεψε παραγωγή 111,32 εκατομμυρίων τόνων φέτος μόλις τον Φεβρουάριο, αλλά το Reuters επικαλείται πηγές της τοπικής αγοράς που αναφέρουν ότι ο καύσωνας θα μπορούσε να τη μειώσει σε 100 εκατομμύρια τόνους ή λιγότερο.
Επιπλέον, η άνοδος της ζήτησης για εξαγωγές οδήγησε τις εγχώριες τιμές απότομα υψηλότερα, πυροδοτώντας ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις και ωθώντας την Reserve Bank της Ινδίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018.
Η Ινδία θα εξακολουθεί να επιτρέπει εξαγωγές σε χώρες των οποίων η επισιτιστική ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο, δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας σε δήλωση την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης