Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία εγκαταλείπει την ουδετερότητα – Καταθέτει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυξάνονται δραματικά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η Φινλανδία εγκαταλείπει την ουδετερότητα – Καταθέτει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυξάνονται δραματικά οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι
«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φιλανδός πρόεδρος Sauli Niiisto
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανακοίνωσε την Κυριακή (15/5/2022) πως η χώρα του σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για επέκταση της συμμαχίας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Sauli Niiisto στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σήμερα ο Πρόεδρος και η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας αποφάσισαν ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Με τη σειρά της, η πρωθυπουργός Sanna Marin έκανε γνωστό πως θα ζητηθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου.
Τη Δευτέρα (16/5/2022) θα συζητηθεί η απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ και όπως αναμένεται θα εγκριθεί από το ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας.
Η Marine έκανε λόγο για σημαντική απόφαση , που βασίζεται σε «ισχυρή εντολή».
«Ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Η επίσημη αίτηση αναμένεται να υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα.
Η Marine τόνισε πως η Φινλανδία βρίσκεται σε στενή επαφή με το ΝΑΤΟ και τα μέλη του σχετικά με την απόφαση.

Αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.330 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.
Εάν προσχωρήσει στη στρατιωτική συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με τα εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν περίπου.
Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος η κίνηση από το Ελσίνκι να πυροδοτήσει επιθετικότητα από τη Ρωσία, όπου ο πρόεδρος Putin έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει να προκύπτουν απειλές για την εθνική της ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η Ρωσία έχει χερσαία σύνορα με 14 χώρες και πέντε από αυτές είναι μέλη του ΝΑΤΟ: Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία και Νορβηγία.

Οι όροι που θέτει η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, δήλωσε την Κυριακή 15/5, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στα εδάφη τους, να παρέχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, καθώς επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Mevlut Cavusoglu, μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να αποκτήσει έναν μοχλό πίεσης, αλλά μιλάει ειδικά για την υποστήριξη της Σουηδίας στην κουρδική οργάνωση PKK.
Οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Stoltenberg: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…)
Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε.
Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Di Maio: Η Τουρκία ζητεί εγγυήσεις

Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, συμφωνούν να δεχτούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε την Κυριακή (15/5/2022) ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio .
«Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπάρχει συναίνεση όλων των κρατών.
Ακόμη και η Τουρκία συμφωνεί γενικά.
Η Άγκυρα επιδιώκει να έχει ορισμένες εγγυήσεις», είπε σε συνέντευξή του στη Rai κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από το Βερολίνο, που φιλοξένησε την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ.


To μήνυμα Putin

Αυστηρό μήνυμα στο Ελσίνκι έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του το Σάββατο (14/5/2022) .
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, ο Putin είπε στον Niinistο ότι η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν «λάθος».
Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται επίσης να είπε στον Niinisto ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.«Ο Vladimir Putin υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση.
Ο Putin ενημέρωσε τον Φιλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σουηδικό αίτημα στις 17 Μαΐου

Η Σουηδία αναμένεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 17 Μαΐου 2022, ανέφερε την Κυριακή (15/5) η εφημερίδα Svenska Dagbladet, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το εάν η Φινλανδία έχει προχωρήσει με την ένταξή μέχρι τότε.
Σύμφωνα με Φιλανδούς ειδικούς, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (16/5) συζήτηση στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας για το θέμα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Pekka Haavisto δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ότι η χώρα θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου.
Το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Andersson: Χρειαζόμαστε εγγυήσεις

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Magdalena Andersson, αφού το κόμμα της, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη στην Συμμαχία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός.
«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης