Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόκο Cavusoglu: Φινλανδία και Σουηδία υποστηρίζουν τρομοκράτες, δεν μπορούμε να δεχθούμε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Μπλόκο Cavusoglu: Φινλανδία και Σουηδία υποστηρίζουν τρομοκράτες, δεν μπορούμε να δεχθούμε την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
H Σουηδία και η Φινλανδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας το Σάββατο (14/5/2022) καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζηττούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Σε μια δήλωση πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», η οποία «επιτίθεται στην Τουρκία και σκοτώνει τουρκικά στρατεύματα».
«Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό το γεγονός ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση.
Και λόγω του αγώνα μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπήρξαν περιορισμοί στις εξαγωγές στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους και ορισμένες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Και γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και μας ζητούν να εμποδίσουμε αυτήν την ένταξη. με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Cavusoglu.

Παζάρια;

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin.
«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Kalin, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Erdogan εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας την, Παρασκευή (13/5), πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».
Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.
Ο Kalin υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ' αυτές τις χώρες πρατήρια, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Kalin.
«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα.
Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους».
Η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ «να εγκύψει στις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο μερικών», δήλωσε ο σύμβουλος του Erdogan.
Ερωτηθείς μήπως θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Erdogan δήλωσε: «Εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».
«Αν αυτοί (η Φινλανδία και η Σουηδία) έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε κι εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια», δήλωσε. «Πρέπει να το δούμε αμοιβαία».
Ο Kalin τόνισε πως οι σφοδρές επικρίσεις της Ρωσίας για τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν επηρέασαν την Τουρκία όσον αφορά τη θέση που υιοθέτησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->