Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos (EKT): Δημοσιονομικό το πρόβλημα του πληθωρισμού – «Σύντομα» η άνοδος των επιτοκίων

De Cos (EKT): Δημοσιονομικό το πρόβλημα του πληθωρισμού – «Σύντομα» η άνοδος των επιτοκίων

Οι αποκλίνοντες ρυθμοί πληθωρισμού είναι δημοσιονομικό πρόβλημα των κρατών – μελών, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pablo Hernandez de Cos

Σχετικά Άρθρα
Δεν εναπόκειται στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αντιμετωπίσει τους αποκλίνοντες ρυθμούς πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Pablo Hernandez de Cos, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloοmberg το Σάββατο 14 Μαϊου 2022.
«Εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική» να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα κάθε κράτους, δήλωσε στη Φρανκφούρτη.
Ο De Cos επισήμανε ότι η εντολή (mandate) της κεντρικής τράπεζας είναι να «εστιάζει αποκλειστικά στον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο».

Άνοδος του Spread για το ιταλικό χρέος

«Στο βαθμό που βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, φυσικά αυτό λαμβάνεται επίσης υπόψη στις αποφάσεις», δήλωσε ο de Cos, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.
To spread στο πιο ριψοκίνδυνο ιταλικό χρέος έναντι ασφαλών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε σε πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές αυτού του μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020.
Μόλις τον Σεπτέμβριο, ήταν λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Άνοδος του spread για το ιταλικό χρέος

«Στο βαθμό που βλέπουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, φυσικά αυτό λαμβάνεται επίσης υπόψη στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο de Cos, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.
To spread στο πιο ριψοκίνδυνο ιταλικό χρέος έναντι ασφαλών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε σε πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές αυτού του μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020.
Μόλις τον Σεπτέμβριο, ήταν λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Το…. ράλι του πληθωρισμού

Οι δηλώσεις γινονται σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός τρέχει με σχεδόν τετραπλάσια ταχύτητα του στόχου της ΕΚΤ (2%). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τότε που κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα το 1999.
Στη Γερμανία μάλιστα οι τιμές αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 7,8%, τη υψηλότερο επίπεδο από το 1981.
Ο Nagel ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της BundesbanK τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει κι άλλο τις προϋπάρχουσες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα αυξάνοντας την τιμή της ενέργειας και πρώτων υλών και κάνοντας χειρότερα τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού,
Euro to Dollar Rate Hampered by Growth and Fragmentation Risks, HSBC Says
To μήνυμα της Lagard

Ίσως το πιο ισχυρό σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο ήλθε από την Christin Lagarde την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε το δικό της σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων (…) θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Lagarde.
Four reasons why the bond market rout may be over | Reuters
Σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής

«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του “συγκεκριμένου χρόνου”, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», σημείωσε.
Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ολοκληρώνεται στα τέλη του δεύτερου τριμήνου.
Μετά την αρχική αύξηση, η εξομάλυνση της πολιτικής «θα είναι σταδιακή», ανέφερε επίσης σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, προετοιμάζοντας τις αγορές για τις κινήσεις της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί βασικά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ της ΕΚΤ διαμορφώνονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ενώ τα επιτόκια με τα οποία διακρατά τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών φτάνουν το μείον 0,50% (-0,50%).

Και στο βάθος... στασιμοπληθωρισμός

Οι αυξήσεις επιτοκίων την ώρα που η οικονομία δέχεται κι αυτή πλήγμα από τις εξελίξεις προκαλεί κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι «de facto στάσιμη» και ανέφερε ότι θα προτιμούσε να περιμένει η ΕΚΤ να δει τα στοιχεία για το ΑΠΕ το δεύτερο τρίμηνο πριν αποφασίσει για τα επιτόκια.
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner δήλωσε ξεκάθαρα ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού».
US Recession Odds Within the Next Year Now 30%, Survey Shows - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης