Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν στόχο της στην Ουκρανία, αλλά ο Putin δεν αλλάζει στάση

Scholz: Η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν στόχο της στην Ουκρανία, αλλά ο Putin δεν αλλάζει στάση
Για τον Γερμανό καγκελάριο είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους πολεμικούς στόχους που είχε δηλώσει στην αρχή
Σχετικά Άρθρα

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δεν διαπιστώνει καμία αλλαγή στάσης του ηγέτη του Κρεμλίνου Vladimir Putin, δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε  σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα Σάββατο 14 Μαΐου από την ειδησεογραφική πύλη "t-online", σύμφωνα με την Handelsblatt.
Ο πολιτικός του SPD πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους πολεμικούς στόχους που είχε δηλώσει στην αρχή.
Η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, είπε, αλλά υπερασπίζεται τον εαυτό της με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία.
"Το ΝΑΤΟ δεν αποσύρθηκε, αλλά ενίσχυσε ακόμη και τις δυνάμεις του στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

Και η συμμαχία θα γίνει ακόμη ισχυρότερη όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ".

Ο ίδιος ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, πολύ περισσότερες από ό,τι στα δέκα χρόνια της εκστρατείας της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, είπε.
Ο Scholz δήλωσε πως "σιγά-σιγά ο Putin θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η διέξοδος από αυτή την κατάσταση περνάει μόνο μέσα από μια συνεννόηση με την Ουκρανία".
Κατέστησε σαφές ότι μια συμφωνία δεν θα μπορούσε να είναι μια δικτατορική ειρήνη από τη Ρωσία. Ο Scholz είχε μιλήσει με τον Putin στο τηλέφωνο για περισσότερο από μία ώρα την Παρασκευή.
Παράλληλα, ο Scholz υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία, για παράδειγμα μέσω παραδόσεων όπλων. "Ναι, θα συνεχίσουμε. Επίσης με κυρώσεις. Επειδή στόχος μας είναι να αποτύχει η προσπάθεια ρωσικής εισβολής.

Αυτό είναι το κριτήριο για τις ενέργειές μας".

Η καγκελάριος τόνισε: "Για την παράλογη ιδέα του Putin να θέλει να επεκτείνει τη ρωσική αυτοκρατορία, η Ρωσία και ολόκληρος ο κόσμος πληρώνουν αυτή τη στιγμή ένα πολύ υψηλό τίμημα". Είπε ότι πολλές χώρες υποφέρουν επειδή η Ουκρανία αποτυγχάνει ως ένας από τους κύριους προμηθευτές σιτηρών.
"Πρόκειται για την πραγματική πείνα - όχι μόνο για το αν υπάρχει αρκετό ηλιέλαιο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει εδώ".
Στη συνέντευξη, ο Scholz αναφέρθηκε επίσης με την υπουργό Άμυνας Christine Lambrecht (και οι δύο SPD), η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για την πτήση του γιου της με κυβερνητικό ελικόπτερο.
Ερωτηθείς αν αποτελεί βάρος για την κυβέρνησή του, ο Scholz είπε στη συνέντευξη: "Είμαι πολύ σίγουρος ότι όταν οι άνθρωποι θα αναπολούν την προεκλογική περίοδο σε τρία χρόνια, θα λένε: "Είναι η υπουργός Άμυνας που φρόντισε να εξοπλιστεί επιτέλους σωστά η Bundeswehr"".
Όταν ρωτήθηκε αν αυτή ήταν μια τολμηρή πρόβλεψη, ο καγκελάριος απάντησε: "Όχι".
Η Labrecht είχε μεταφέρει τον 21χρονο γιο της με κυβερνητικό ελικόπτερο για να επισκεφθεί στρατεύματα στη βόρεια Γερμανία στα μέσα Απριλίου, χωρίς ο ίδιος να λάβει μέρος στην ίδια τη στρατιωτική επίσκεψη. Την επόμενη ημέρα και μετά από διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, πήγαν στο κοντινό νησί Sylt με αυτοκίνητο και σωματοφύλακες.
Την Τετάρτη, η Labrecht είχε εκφράσει κατανόηση για τη δημόσια κριτική της κοινής πτήσης. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε μέτρα, ώστε τέτοιες κατηγορίες να μην είναι πλέον δυνατές στο μέλλον. Δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Το Υπουργείο Άμυνας είχε επισημάνει ότι η Lambrecht είχε υποβάλει αίτηση για την πτήση σύμφωνα με τους κανόνες και είχε αναλάβει πλήρως τα έξοδα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την Bundeswehr με ένα ειδικό πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τα κενά στον εξοπλισμό.

Αυτό το ειδικό ταμείο θα κατοχυρωθεί σε σχετικό νόμο, ο οποίος απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ και στο Μπούντεσρατ.
Όλο και πιο αμφιλεγόμενο, ωστόσο, είναι το σε τι θα δαπανηθούν τα χρήματα.
Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag την Παρασκευή, στην οποία ο Scholz ήταν προσκεκλημένος, ο πολιτικός του SPD δήλωσε: "Δεν αντιλήφθηκα καμία κριτική, το αντίθετο: η πρόεδρος της επιτροπής με ευχαρίστησε ρητά για την εμφάνισή μου και για την ενημέρωση.
Ο πολιτικός του FDP Marcus Faber είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση πριν από την επίσημη λήξη της και στη συνέχεια επέκρινε τον Scholz ότι είχε την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις για την Ουκρανία. "Δυστυχώς, πολλές απαντήσεις δεν δόθηκαν. Ελπίζω να μπορέσουμε να επανορθώσουμε", έγραψε στο Twitter, δεχόμενος έντονη κριτική από τις τάξεις του.
Η πρόεδρος της επιτροπής Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) είχε προσκαλέσει τον Scholz.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Scholz είχε μερικές φορές κατηγορηθεί για δισταγμό, και από τις τάξεις του δικού του συνασπισμού "φωτεινών σηματοδοτών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898