Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι καταναλωτές στην Αφρική αντικαθιστούν το «χρυσό» σιτάρι με φτηνά υποκατάστατα στο ψωμί

Οι καταναλωτές στην Αφρική αντικαθιστούν το «χρυσό» σιτάρι με φτηνά υποκατάστατα στο ψωμί
Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού είναι τόσο υψηλές που οι Αφρικανοί καταναλωτές αρχίζουν να το εγκαταλείπουν από τη διατροφή τους
Σχετικά Άρθρα

Η απίστευτη άνοδος των τιμών του σιταριού παγκοσμίως, που σπρώχνει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να βρίσκουν υποκατάστατα, όπως στην Αφρική, όπου οι καταναλωτές αρχίζουν να το εγκαταλείπουν από τη διατροφή τους και να στρέφονται σε ρίζες και άλλα υποκατάστατα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι παραγωγοί τροφίμων στην Κένυα, την Αίγυπτο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Νιγηρία και το Καμερούν λένε ότι αναμειγνύουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις στα ψωμιά, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά τους.

Η υποκατάσταση του αμύλου

Το τοπικό ρύζι, το αλεύρι μανιόκας και το σόργο αντικαθιστούν το σιτάρι, το οποίο έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συμπίεσε τις εξαγωγές από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους φορτωτές.
Αυτές οι εγχώριες καλλιέργειες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις εμπορικές διαταραχές και τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προσφέροντας έτσι κάποια προστασία από τις τιμές των τροφίμων που παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Κένυα εισάγει περίπου το 44% του σιταριού της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η εκτίναξη των τιμών συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού στο 6,5% τον Απρίλιο.
Η Unga Group, η εταιρεία παραγωγής σιτάλευρου μάρκας Exe και αραβοσίτου Jogoo με έδρα το Ναϊρόμπι, βλέπει μια μετατόπιση των πωλήσεων προς τη σειρά Amana με ρύζι και όσπρια.
"Υπάρχει μια αύξηση στην τιμή του αραβοσίτου και του σιταριού που οδηγεί τους καταναλωτές σε άλλες εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Joseph Choge.

"Οι πωλήσεις οσπρίων και ρυζιού αυξάνονται, ενώ οι πωλήσεις σιταριού μειώνονται".

Η τιμή του καλαμποκιού στην πύλη του αγροκτήματος έχει διπλασιαστεί και οι μυλωνάδες αγωνίζονται να αποκτήσουν αρκετές προμήθειες, είπε.
Οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού θα μπορούσαν να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές μετά από σοβαρούς καύσωνες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες, ανέφερε το Bloomberg News.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν βλέπει λόγο για τέτοιους ελέγχους.
Προηγουμένως, η χώρα μείωσε την εκτίμηση της παραγωγής της για τη φετινή σεζόν, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.
"Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πίεση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης κατανάλωσης των εγχώρια παραγόμενων χονδροειδών δημητριακών", δήλωσε η Shirley Mustafa, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο FAO μείωσε τις προοπτικές του για το 2022 για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για την Ουκρανία παραμένει κάτω από το μέσο όρο.

Ο πόλεμος πιθανότατα θα μειώσει τη συγκομιζόμενη έκταση κατά τουλάχιστον το ένα πέμπτο.
Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σιταριού, με περισσότερο από το 80% των εισαγωγών να προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Οι κρατικές αγορές υπολείπονται κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.
Αντιμέτωπη με αυτού του είδους την πίεση, η εταιρεία ζυμαρικών Egyptian Swiss Group πειραματίζεται με νέες συνταγές χρησιμοποιώντας αλεύρι ρυζιού, καλαμποκιού και φακής.
"Η τιμή είναι το όνομα του παιχνιδιού", δήλωσε ο Ahmed El-Sebaie, γενικός διευθυντής.
Η Nestle Nigeria Plc, παραγωγός των δημητριακών Golden Morn, εισάγει περισσότερες τοπικά παραγόμενες καλλιέργειες στη σειρά της, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2021. Σε αυτές περιλαμβάνονται το σόργο και η σόγια.
Στο Κονγκό, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πρόγραμμα υποστήριξης της παραγωγής αλεύρου μανιόκας για την παρασκευή ψωμιού και γλυκών.

Το αλεύρι παρασκευάζεται από μανιόκα, μια αμυλούχα ρίζα.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το Κονγκό να μειώσει την εξάρτησή του από το εισαγόμενο σιτάρι, το οποίο κοστίζει περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Julien Paluku στο Twitter.
"Εάν η πλειονότητα αυτών των προϊόντων παρασκευαζόταν στο έδαφος, θα υποφέραμε λιγότερο από την ουκρανική κρίση", δήλωσε ο Andre Wameso, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου για οικονομικά θέματα.
Το Καμερούν εισάγει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους σιταριού ετησίως, κατατάσσοντας το μεταξύ των 10 κορυφαίων αγοραστών στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η μείωση της εγχώριας παραγωγής το ώθησε να αναστείλει τις εξαγωγές αλεύρου σίτου, ρυζιού και δημητριακών σε γειτονικές χώρες.
Η κίνηση αυτή έγινε αφού η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές του ψωμιού κατά 20% τον Μάρτιο.
Σε απάντηση, ορισμένες εταιρείες τροφίμων στρέφονται στις πατάτες.
"Η ζήτηση για ιρλανδικές πατάτες από τους παραγωγούς ψωμιού έχει αυξηθεί τρομερά", δήλωσε ο Sylvanus Nsaichia Kiyung, αγρότης στη βορειοδυτική πόλη Santa.
"Σχεδιάζω να αποκτήσω περισσότερη καλλιεργήσιμη γη και να φυτέψω περισσότερες πατάτες προκειμένου να καλύψω τη ζήτηση. Και οι επτά τόνοι πατάτας που παρήγαγα φέτος έχουν εκκαθαριστεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης