Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 13 ετών «σκαρφάλωσε» το σιτάρι - Σοκ ανατιμήσεων σε καλαμπόκι και μαγειρικά έλαια

Σε υψηλά 13 ετών «σκαρφάλωσε» το σιτάρι - Σοκ ανατιμήσεων σε καλαμπόκι και μαγειρικά έλαια
Πάνω από 5% αυξήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, φτάνοντας τα 9,84 δολάρια το μπούσελ
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 5% αυξήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, φτάνοντας τα 9,84 δολάρια το μπούσελ, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2008.
Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού αυξήθηκαν επίσης σχεδόν 5%, στα 7,25 δολάρια ανά μπούσελ, το υψηλότερο από τον περασμένο Μάιο.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δυο χώρες ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια προσφορά τροφίμων, καθώς και οι δυο μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου καλαμποκιού και το 12% όλων των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το Reuters, με απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου, τα ουκρανικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να τελειώσει η ρωσική εισβολή και να αποκατασταθεί η θαλάσσια ασφάλεια για τα εμπορικά πλοία.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εξαγωγές και αποστολές αγροτικών αγαθών από την Ουκρανία έχουν σταματήσει και οι traders εμπορευμάτων πρέπει να ψάξουν να βρουν σιτάρι και καλαμπόκι αλλού, με αποτέλεσμα οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα.
Απο υψηλά σε υψηλά, μαζί με το σιτάρι και το καλαμπόκι, κινούνται και οι τιμές των μαγειρικών ελαίων, καθώς μεγάλο μέρος των σπόρων από τους οποίους παράγονται καλλιεργείται στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης