Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική προπαγάνδα ή υποχώρηση της ΕΕ; - Η πληρωμή αερίου σε ρούβλια, η διάψευση από Αυστρία και η γερμανική Uniper

Ρωσική προπαγάνδα ή υποχώρηση της ΕΕ; - Η πληρωμή αερίου σε ρούβλια, η διάψευση από Αυστρία και η γερμανική Uniper
Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία - Συντονισμένη απάντηση υπόσχεται η Κομισιόν - Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο
Σχετικά Άρθρα
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η προμήθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο.
Μία ημέρα μετά το μπλόκο της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία (σε μία εξέλιξη που σήμανε συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση) ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η χώρα του αποδέχεται τους όρους έχει θέσει η Ρωσία για την πληρωμή του φυσικού αερίου. Κάτι που, ωστόσο, διαψεύδει ο ίδιος ο Αυστριακός καγκελάριος.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική εταιρεία Uniper ανακοίνωσε ότι το σχήμα για τις πληρωμές φυσικού αερίου που έχει προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινείται και η αυστριακή εταιρεία OMV...
Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank για τις πληρωμές σύμφωνα με τους ρωσικούς όρους. Μάλιστα, το Bloomberg μεταδίδει ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη συμμορφωθεί και έχουν πληρώσει σύμφωνα με το σχήμα που έχει απαιτήσει η Ρωσία.
Κι όλα αυτά ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, προανήγγειλε συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ στο μπλόκο της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ έκανε λόγο και για... εκβιασμό από την πλευρά της Ρωσίας.
Είναι προφανές πως είναι σε εξέλιξη ένα παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς από τη μια πλευρά η ΕΕ (εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία) δεν θέλει να φανεί ότι υποκύπτει στους όρους του Putin και από την άλλη όμως αναγνωρίζει ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν μπορεί να σταθεί ενεργειακά χωρίς τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση εάν οι πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ρωσικής προπαγάνδας και τελικά ευσταθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να υποχώρησε στις απαιτήσεις της Ρωσίας για την αγορά του φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι τιμές της ενέργειας.

Bloomberg: Τέσσερις Ευρωπαίοι διαχειριστές έχουν πληρώσει ήδη σε ρούβλια το φυσικό αέριο

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του Bloomberg -επικαλούμενο πρόσωπο κοντά στη ρωσική Gazprom- τέσσερις Ευρωπαίοι διαχειριστές φυσικού αερίου έχουν ήδη καταβάλλει πληρωμές σε ρούβλια, όπως απαίτησε η Ρωσία.

Όπως είπε το ίδιο πρόσωπο, που μίλησε στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη τους σχετικούς λογαριασμούς Gazprombank προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Η πηγή ανέφερε ακόμα ότι μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν και λήγουν οι επόμενες πληρωμές, δεν αναμένονται περαιτέρω διακοπές των ροών σε περίπτωση που άλλες χώρες αρνηθούν να εκπληρώσουν την απαίτηση του Κρεμλίνου.

H διάψευση από Αυστρία

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Karl Nehammer, διαψεύδει τους ισχυρισμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι η Αυστρία πρόκειται να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

 

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, μετέδιδε πως ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer υποστήριξε ότι η Αυστρία αποδέχεται τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία για την προμήθεια με φυσικό αέριο.

«Εμείς αποδεχόμαστε τους όρους της πληρωμής, όπως έκανε και η Γερμανία.
Ήταν σημαντικό για εμάς, ο Putin μας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά η ροή του φυσικού αερίου και ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να γίνουν σε ευρώ.
Δεν άλλαξε η κατάσταση για εμάς» υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας.
Ria_1.JPG
Από την πλευρά της η υπουργός Ενέργειας, Leonore Gewessler υποστήριξε ότι οι παραδόσεις του φυσικού αερίου συνεχίζονται κανονικά, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την τροφοδοσία της χώρας και ότι το σχέδιο προβλέπει ότι η Αυστρία θα αυξήσει στο 80% την αποθήκευση του αερίου στις εγκαταστάσεις της πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

...και η ανακοίνωση της αυστριακής OMV

Ωστόσο, η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, OMV, φέρεται σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων tass, να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμόρφωσης με τους όρους του Putin.
«Εξετάσαμε το αίτημα της Gazprom για τους τρόπους πληρωμής στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ και επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια λύση που να είναι σύμφωνη με τις κυρώσεις» φέρεται να δήλωσε η αυστριακή εταιρεία.
OMV.JPG
Uniper: Το σχήμα πληρωμών που προτείνει η Ρωσία δεν παραβιάζει τις κυρώσεις

Η γερμανική εταιρεία ενέργειας, Uniper, ανακοίνωσε ότι το νέο καθεστώς για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κυρώσεις και ότι είναι πιθανό να πληρώνει σε ρούβλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η είναι ο κύριος εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία.
Πρόκειται για μια δήλωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για σαφή διαχωρισμό της Γερμανίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη στάση απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η απειλή από Gazprom

Η Gazprom προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.
«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Το διάταγμα Putin

Υπενθυμίζεται ότι με το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, η Gazprombank γίνεται ο ενδιάμεσος στις συναλλαγές φυσικού αερίου. Οι «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.
Οι ξένοι αγοραστές αναγκάζονται να μεταφέρουν ξένο νόμισμα στον έναν λογαριασμό. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγόραζε ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή φυσικού αερίου και θα τα μετέφερε στον άλλο λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι η Gazprombank δεν είναι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες που έχουν μπλοκαριστεί από το σύστημα SWIFT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης