Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin κατά ΕΕ: Καθυστερούν τις πληρωμές, αλλά δεν μπορούν χωρίς τη Ρωσία - Το πόρισμα της Κομισιόν για το ρούβλι

Putin κατά ΕΕ: Καθυστερούν τις πληρωμές, αλλά δεν μπορούν χωρίς τη Ρωσία - Το πόρισμα της Κομισιόν για το ρούβλι
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αποσταθεροποιεί την αγορά ενέργειας, με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η διαμάχη της Ρωσίας με την ΕΕ με αφορμή την απαίτηση του προέδρου, Vladimir Putin, για την πληρωμή των προμηθειών ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια.
Μάλιστα, ο Putin εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι της ΕΕ επισημαίνοντας ότι οι «μη φιλικές» χώρες καθυστερούν τις πληρωμές για την αγορά ενέργειας ενώ παραδέχονται ότι δεν μπορούν χωρίς αυτή. Την ίδια στιγμή, το Reuters αποκάλυψε έγγραφο της Κομισιλόν, σύμφωνα με το οποίο η πληρωμή των συμφωνιών σε ρούβλια ισοδυναμεί με παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Putin: Θα διοχετεύσουμε την ενέργεια μας στην Ανατολή

Τη στιγμή, λοιπόν, που η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα για την απεξάρτηση της από τη ρωσική ενέργεια, ο Putin επισημαίνει ότι η Ρωσία θα διοχετεύσει την ενέργεια της προς την Ανατολή. Ειδικότερα, μιλώντας σε κυβερνητική σύσκεψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Putin πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές εξοπλισμού για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες μιλούν για διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι "μη φιλικές" χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους» υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία προβάλει σθεναρή αντίσταση μπροστά σε ένα ενδεχόμενο embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα σενάριο με το οποίο διαφωνούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κομισιόν: Η πληρωμή σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, η πληρωμή σε ρούβλια των προμηθειών αερίου -όπως απαιτεί η Ρωσία- θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η Κομισιόν φέρεται να παρουσίασε στα κράτη-μέλη την ανάλυσή της για το εν λόγω θέμα και κρίνει ότι η απόφαση του Putin αλλάζει σημαντικά τη διαδικασία πληρωμών και δημιουργεί μια νέα νομική κατάσταση.
«Αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ όσον αφορά τη Ρωσία, την κυβέρνησή της και την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και τη γενική ευρεία απαγόρευση παράκαμψης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ» αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν.
Όλα αυτά ενώ οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας ανά την Ευρώπη ακόμα επεξεργάζονται τι σημαίνει η απόφαση σε λειτουργικούς όρους.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει ότι η Ε.Ε. θα συνεργαστεί με τις εθνικές αρχές ώστε να ενημερωθούν οι εταιρείες που διαθέτουν συμβόλαια. Μέχρι στιγμής, η ολλανδική κυβέρνηση έχει στηρίξει την ανάλυση της Ε.Ε. και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στις εταιρείες της να πληρώσουν με τον τρόπο που επιθυμεί η Μόσχα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. θεωρεί ότι η νέα μέθοδος θα εισάγει νέο κόστος για τους αγοραστές καθώς η συναλλαγή θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης