Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη επίθεση σε Donetsk και Luhansk, κατέλαβε την Μαριούπολη, ελέγχει διάδρομο Κριμαίας – Donbass

H Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη επίθεση σε Donetsk και Luhansk, κατέλαβε την Μαριούπολη, ελέγχει διάδρομο Κριμαίας – Donbass
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέφεραν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο διάδρομο ελέγχου στα Ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας που ξεκινάει από τον βορά στο ύψος του Kharkiv κατευθύνεται ανατολικά σε Donetsk και Luhansk φθάνει στην Μαριούπολη και νότια στην Κριμαία και νοτιοδυτικά έως την Kherson (Χερσώνα) και Mykolaiv
Σχετικά Άρθρα

Ο Ρωσικός στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει επαρκή μαχητική ισχύ ώστε να καταλάβει πλήρως τις περιοχές Donetsk και Luhansk στην ευρύτερη περιοχή του Donbass στα Ανατολικά Σύνορα.
Επίσης πολύ σύντομα θα ολοκληρώσει την πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης στην Αζοφική θάλασσα.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέφεραν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο διάδρομο ελέγχου στα Ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας που ξεκινάει από τον βορά στο ύψος του Kharkiv κατευθύνεται ανατολικά σε Donetsk και Luhansk φθάνει στην Μαριούπολη και νότια στην Κριμαία και νοτιοδυτικά έως την Kherson (Χερσώνα) και Mykolaiv.

Με βάση τα αμερικανικά μοντέλα αξιολόγησης του πολέμου στην Ουκρανία και το Institute for the Study of War ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει μεγάλη και ικανή για μάχη δύναμη μηχανοκίνητων μονάδων που θα επιχειρήσουν στο Donbass μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι Ρώσοι πιθανότατα θα σημειώσουν κέρδη ωστόσο και μπορεί είτε να παγιδέψουν είτε να καταστρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν μεγάλο μέρος των περιφερειών του Donetsk και Luhansk, αλλά είναι τουλάχιστον εξίσου πιθανό αυτές οι ρωσικές επιθέσεις να κορυφωθούν πριν φτάσουν τους στόχους τους.

H Ρωσία έχει χάσει το 15% με 20% της μαχητικής ισχύος της

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε στις 8 Απριλίου ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει το 15-20% της «μαχητικής δύναμης» που είχαν συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας πριν από την εισβολή.
Αυτή η δήλωση είναι κάπως παραπλανητική επειδή χρησιμοποιεί τη φράση «μαχητική ισχύ».
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί στις απώλειες της Ουκρανίας που είναι συντριπτικές, έχει χάσει από 30% έως 40% της μαχητικής της ισχύος με βάση ορισμένες εκτιμήσεις... οπότε η έννοια της αντικειμενικότητας των αμερικανικών πηγών..... είναι αμφισβητήσιμη.

Οι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τη ρωσική «μαχητική ισχύ» φαίνεται να αναφέρονται στο ποσοστό των στρατευμάτων που κινητοποιήθηκαν για την εισβολή που είναι κατ' αρχήν διαθέσιμα για μάχη - δηλαδή είναι ακόμα ενεργά, δεν έχουν τραυματιστεί σοβαρά και διατηρείται η δομή των μονάδων.
Αλλά η «μαχητική ισχύς» σημαίνει πολύ περισσότερα από αυτό. Το δόγμα του αμερικανικού στρατού ορίζει τη μαχητική ισχύ ως «το συνολικό μέσο καταστροφικών, εποικοδομητικών και πληροφοριακών δυνατοτήτων που μπορεί να εφαρμόσει μια στρατιωτική μονάδα ή σχηματισμός σε μια δεδομένη στιγμή».
Προσδιορίζει οκτώ στοιχεία μαχητικής ισχύος: «ηγεσία, πληροφορίες, διοίκηση και έλεγχος, κίνηση και ελιγμοί, νοημοσύνη, βομβαρδισμούς, διατήρηση και προστασία».
Αυτός ο δογματικός ορισμός περιλαμβάνει προφανώς πολύ περισσότερα από τον συνολικό αριθμό των στρατευμάτων που είναι φυσικά παρόντα με μονάδες και είναι ένα από τα κλειδιά για την κατανόηση γιατί οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μέτρια απόδοση σε αυτόν τον πόλεμο παρά το μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημά τους.
Είναι επίσης το κλειδί για την κατανόηση της εξελισσόμενης επόμενης φάσης του πολέμου.

Οι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διατηρεί το 80-85% της αρχικής κινητοποιημένης μαχητικής της δύναμης υπερβάλλουν με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες του ρωσικού στρατού.
Θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το 80-85% των ρωσικών μονάδων που αρχικά κινητοποιήθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία παραμένουν άθικτα και έτοιμα για δράση, ενώ το 15-20% έχει καταστραφεί.
Εάν συνέβαινε αυτό, η Ρωσία θα είχε τεράστια εναπομείνασα μαχητική ισχύ για να εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας.
Επίσης θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι όλες οι ρωσικές μονάδες που κινητοποιήθηκαν για να εισβάλουν στην Ουκρανία έχουν υποστεί απώλειες 15-20%, κάτι που υποδηλώνει πολύ μειωμένη ρωσική επιθετική ικανότητα, καθώς τέτοια επίπεδα απωλειών υποβαθμίζουν σοβαρά την αποτελεσματικότητα των περισσότερων στρατιωτικών μονάδων.

Πως αξιολογούν τα δεδομένα οι αμερικανοί;

Οι δεκάδες τακτικές ομάδες ρωσικών ταγμάτων (BTG) που υποχώρησαν από το Κίεβο πιθανότατα διαθέτουν μαχητική ισχύ που είναι ένα κλάσμα από αυτό που υποδηλώνει ο αριθμός των μονάδων ή ο συνολικός αριθμός του προσωπικού με αυτές τις μονάδες.
Οι ρωσικές μονάδες που πολέμησαν στην Ουκρανία υπέστησαν ζημιές.
Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις 8 Απριλίου, «Έχουμε δει ενδείξεις για ορισμένες μονάδες που κυριολεκτικά, έχουν καταστραφεί.
Δεν έχει απομείνει τίποτα από ορισμένες BTG.
Οι περισσότερες από τις ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο πιθανότατα εμπίπτουν στην κατηγορία των μονάδων που θα παραμείνουν μάχιμα αναποτελεσματικές μέχρι να ανασυγκροτηθούν.

Η ανασύσταση αυτών των μονάδων για την αποκατάσταση οποιουδήποτε αξιοσημείωτου αποτελέσματος και ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος θα διαρκέσει μήνες.
Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να ενσωματώσει νέους στρατιώτες που θα επαναφέρουν τις μονάδες σε πλήρη ισχύ και στη συνέχεια θα τους δώσει χρόνο για να ενσωματωθούν στις μονάδες.
Θα πρέπει επίσης να επιτρέψει σε αυτές τις μονάδες να διεξάγουν κάποια εκπαίδευση μονάδων, επειδή μια μονάδα είναι περισσότερο από το άθροισμα μεμονωμένων στρατιωτών και οχημάτων.
Η μαχητική ισχύς μιας μονάδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά της να λειτουργεί ως συνεκτικό σύνολο και όχι ως ομάδα ατόμων.
Χρειάζεται χρόνος ακόμη και για καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες στρατιώτες για να μάθουν πώς να πολεμούν μαζί.
Η μονάδα θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσει τα χαμένα και κατεστραμμένα οχήματα και να επισκευάσει εκείνα που μπορούν να επισκευαστούν.
Επομένως, οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο και θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν στο Donbass τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα έχουν ανασυσταθεί.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν μερικώς ανασυσταθεί.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα έχουν ελάχιστες ή καθόλου μονάδες πλήρους ισχύος σε εφεδρεία για να αναπτύξουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία λόγω ενός ελαττωματικού σχεδίου κινητοποίησης που δεν μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια ενός σύντομου πολέμου.
Οι Ρώσοι δεν ανέπτυξαν πλήρη συντάγματα και ταξιαρχίες για να εισβάλουν στην Ουκρανία με λίγες εξαιρέσεις.
Αντ' αυτού συγκέντρωσαν μεμονωμένα τάγματα από πολλά διαφορετικά συντάγματα και ταξιαρχίες σε ολόκληρη τη δύναμή τους.
Έχουμε εντοπίσει στοιχεία σχεδόν κάθε ταξιαρχίας ή συντάγματος του ρωσικού στρατού, των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων και των πεζοναυτών που συμμετέχουν ήδη σε μάχες στην Ουκρανία. Η απόφαση να σχηματιστούν σύνθετες οργανώσεις που προέρχονται από μεμονωμένα τάγματα ενωμένα σε ad hoc σχηματισμούς υποβάθμισε την απόδοση αυτών των μονάδων.
Έχει επίσης δεσμεύσει τον ρωσικό στρατό να αναπαράγει αυτό το λάθος κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, επειδή είναι πιθανό να υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου άθικτα συντάγματα ή ταξιαρχίες στον Ρωσικό Στρατό, στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις.
Οι Ρώσοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να ρίχνουν μεμονωμένα τάγματα μαζί σε σχηματισμούς ad hoc μέχρι να ξαναχτίσουν ολόκληρα συντάγματα και ταξιαρχίες, μια διαδικασία που πιθανότατα θα πάρει χρόνια.

Οι αναφορές για προσπάθειες της Ρωσίας να κινητοποιήσουν νέους στρατεύσιμους για τις τρέχουσες επιχειρήσεις είναι επίσης παραπλανητικές.
Η Ρωσία βρίσκεται για τα καλά στην ετήσια φάση της εαρινής επιστράτευσης που συνήθως προσελκύει περίπου 130.000 νέους άνδρες στην εκπαίδευση για το ένα έτος της υποχρεωτικής στρατιωτικής τους θητείας.
Ο ρωσικός στρατός έχει επίσης ξεκινήσει αρκετές άλλες προσπάθειες για να στρατολογήσει νέους συμβασιούχους (επαγγελματίες).
Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ μιλώντας στις 8 Απριλίου σημείωσε ότι οι Ρώσοι φαίνεται να προσπαθούν να προσελκύσουν 60.000 έφεδρους.
Ο αξιωματούχος σημείωσε, «μένει να δούμε πόσο επιτυχημένοι θα είναι σε αυτό και πού θα πάνε αυτές οι ενισχύσεις και πόση εκπαίδευση θα λάβουν».
Αυτή η προειδοποίηση είναι πολύ σημαντική.
Η Ρωσία πιθανότατα έχει ήδη εξαντλήσει τη δεξαμενή των εφέδρων των οποίων η αρχική στρατολογική προϋπηρεσία τους καθιστούν πιο πιθανό να είναι αποτελεσματικοί στη μάχη.
Η νέα παρτίδα εφέδρων είναι μεγαλύτερης ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο μακριά από την εμπειρία τους με στρατιωτικές μονάδες και ότι οι στρατιωτικές τους δεξιότητες και συνήθειες είναι πιθανό να υποβαθμιστούν σοβαρά.
Οι Ρώσοι θα πρέπει καταρχήν να χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή μήνες για να επανεκπαιδεύσουν αυτούς τους εφέδρους πριν τους ενσωματώσουν ξανά σε μονάδες μάχης για να πολεμήσουν.

Ο Oleksiy Arestovich, επικεφαλής σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, ισχυρίστηκε στις 9 Απριλίου ότι ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε 20 BTG και έχει καταστήσει αναποτελεσματικές άλλες 40 BTG της Ρωσίας.
Η Ρωσία διαθέτει 180 BTG.

Οι Ρώσοι προφανώς προσπαθούν να επιλύσουν ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η αρχική τους εισβολή καθιστώντας τον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας Στρατηγό Alexander Dvornikov τον μοναδικό γενικό διοικητή των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Τουλάχιστον δύο και πιθανώς τρεις αξιωματικοί είχαν προηγουμένως διοικήσει χωριστούς άξονες, με τον Dvornikov υπεύθυνο για τα νότια και τα ανατολικά, ενώ ο διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Στρατηγός Alexander Zhuravlyov διοικούσε τον βορρά.
Ο Διοικητής της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Στρατηγός Alexander Chaiko, κινήθηκε προς την δυτική όχθη του ποταμού Dnipro.
Η έλλειψη ενός ενιαίου γενικού διοικητή εμπόδισε σαφώς τη συνεργασία των ρωσικών δυνάμεων που δρούσαν κατά μήκος διαφόρων αξόνων εισβολής.
Η τοποθέτηση του Alexander Dvornikov ως γενικού διοικητή έχει νόημα τώρα, δεδομένου ότι οι κύριες προσπάθειες της Ρωσίας βρίσκονται σχεδόν όλες στον τομέα ευθύνης του.

Ωστόσο, αυτή η απλοποίηση της ρωσικής δομής διοίκησης μπορεί να μην επιλύσει όλα τα προβλήματα διοίκησης της Ρωσίας.
Οι περισσότερες από τις ενισχύσεις που ρέουν στην περιοχή του Donbass προέρχονται από άλλες στρατιωτικές περιοχές.
Η ενεργή ρωσική επιθετική κίνηση από το Izyum προς τα νοτιοανατολικά βασίζεται στη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Kharkiv που στηρίζεται με τη σειρά του στον κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης του Belgorod στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, κατά μήκος του άξονα Izyum-Slovyansk, και γύρω από το Rubizhne και την Popasna τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά σημείωσαν λίγα κέρδη.

Βασικά σημεία με βάση αμερικανούς αξιωματούχους

Η Ρωσία είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποκτήσει μαζική μαχητική ισχύ για τον αγώνα στην ανατολική Ουκρανία ανάλογη με τον αριθμό των στρατευμάτων και των τακτικών ομάδων τάγματος που στέλνει εκεί.
Το αποτέλεσμα των επικείμενων ρωσικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην επίθεση στο Rubizhne, στην Popasna και στο Severodonetsk τις τελευταίες 24 ώρες, αν και δεν σημείωσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη.
Στοιχεία του 423ου Συντάγματος Μηχανοκίνητου Τυφεκίου και του 13ου Συντάγματος Αρμάτων, αμφότερα της 4ης Μεραρχίας Αρμάτων Φρουρών του 1ου Στρατού Αρμάτων Φρουρών (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) παρατηρήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο Severodonetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από το Kharkiv πιθανότατα προετοιμασμένες για να υποστηρίξουν την επίθεση νοτιοανατολικά του Izyum προς το Slovyansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 9 Απριλίου ότι δύο ρωσικά BTG αναπτύχθηκαν από το Belgorod στην περιοχή Kharkiv Shevchenkivskiy στις 8 Απριλίου και ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου για να διακόψουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να κρύψουν τις κινήσεις τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένη επίθεση κοντά στο Izyum στις 8 Απριλίου, αλλά σημείωσαν μικρή πρόοδο, σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις θα ανανεώσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες νοτιοανατολικά από το Izyum, εκτρέποντας πιθανώς πρώτα προς τα νοτιοδυτικά για να αποφύγουν τις ουκρανικές αμυντικές θέσεις, σε μια προσπάθεια να φτάσουν και να καταλάβουν το Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της κατάληψης των υπόλοιπων περιοχών της πόλης της Μαριούπολης που κατέχουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις για να καταλάβουν τη Rubizhne, την Popasna και το Severodonetsk τις επόμενες ημέρες, αν και ενδέχεται να περιμένουν ενισχύσεις και ρωσικά στρατεύματα να ολοκληρώσουν την περικύκλωση αυτής της περιοχής κατά μήκος του δρόμου Izyum-Slovyansk-Debaltseve.
_124060281_ukrainian_pushback_05_04_640x2-nc_1.png
_124060283_ukraine_invasion_east_map__640x2-nc.png

Μ1_1.png

Μ2_1.png

Μ3_2.png

Μ4_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης