Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ξαφνικά η Κίνα ενισχύει μαζικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Φόβοι στις ΗΠΑ για αιφνιδιαστική ατομική επίθεση με διηπειρωτικούς πυραύλους

WSJ:  Ξαφνικά η Κίνα ενισχύει μαζικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Φόβοι στις ΗΠΑ για αιφνιδιαστική ατομική επίθεση με διηπειρωτικούς πυραύλους
Η Κίνα κατασκευάζει μαζικά σιλό για πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικά, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα επεκτείνει την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των εργασιών το 2022 σε περισσότερα από 100 ύποπτα σιλό πυρηνικών πυραύλων, καθώς οι ηγέτες της χώρας αλλάζουν την αξιολόγηση απειλών, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ακριβείς λόγοι δεν είναι ακόμη σαφείς.
Η ύποπτη κατασκευή σιλό πυρηνικών πυραύλων έχει αναπτυχθεί λογική της Κίνας και θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές που θα μπορούσαν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αναλυτές που μελέτησαν τις δορυφορικές εικόνες της περιοχής.
Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν τον λόγο της ενίσχυσης αυτής άνθρωποι κοντά στην κινεζική ηγεσία δήλωσαν ότι η απόφαση για περισσότερα όπλα λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας στην αμερικανική επιθετικότητα και ως ένας τρόπος να μη υπάρξει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν.
Οι κινεζικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας τους ανησυχεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς.

Το πρώτο πλήγμα

Ωστόσο και ενώ οι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού ανησυχούν με την πλευρά τους πως η Κίνα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πρώτη αιφνιδιαστική πυρηνική επίθεση, οι κινεζικές πηγές ανέφεραν πως το Πεκίνο δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων και το πρώτο πλήγμα.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι το πυρηνικό απόθεμα της χώρας είναι πολύ παλιό για να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ένα πυρηνικό πλήγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η διεθνής αντίδραση στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου να θέσει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα, δείχνουν επίσης στην Κίνα την αξία των πυρηνικών όπλων ως αποτρεπτικού παράγοντα.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας

Η Ουκρανία, το 1994, παρέδωσε τα πυρηνικά της όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και ένας Κινέζος αξιωματούχος με δεσμούς με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του είπε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην τρέχουσα κατάστασή της επειδή έχασε αυτήν την απειλή.
Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι πραγματοποιούνται επεκτάσεις. «Σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Κίνα επεκτείνει δραματικά τις πυρηνικές της ικανότητες, πρώτα, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι αναληθές», σχολίασε ο Fu Cong, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Κίνα εργάζεται αντ' αυτού για να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικές αποτρεπτικές της ικανότητες πληρούν τις ελάχιστες αναγκαίες ποσότητες για την άμυνα της χώρας.
Ωστόσο, η μυστικότητα του κινεζικού προγράμματος, σε σύγκριση με το άνοιγμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον έλεγχο των όπλων θεωρείται ζήτημα.

Ενισχύεται η Κίνα

Η Κίνα έχει επίσης απορρίψει τις εκκλήσεις για συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα να μειώσει τα όπλα της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας εξακολουθεί να είναι χαμηλό, καθώς διαθέτει λίγα πυρηνικά όπλα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, που διαθέτουν περίπου 4.000 κεφαλές.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα θα έχει 1.000 κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Τον Ιανουάριο 2022, τα δορυφορικά πλάνα έδειξαν ότι 45 από τα καλύμματα που είχαν τοποθετηθεί πάνω από 120 ύποπτα σιλό πυραύλων αφαιρέθηκαν κοντά στην πόλη Yumen.
Τα σιλό είναι αρκετά μεγάλα ώστε το καθένα να φιλοξενεί έναν νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ικανό να φτάσει στην ενδοχώρα των ΗΠΑ.
accelll.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης