Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Κρίσιμος ο ρόλος της Ευρώπης

Προβληματισμός στη διεθνή κοινότητα για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Κρίσιμος ο ρόλος της Ευρώπης

Σήμερα η Δύση χρησιμοποιεί την τροφοδότηση της παγκοσμιοποίησης σαν όπλο και είναι κάτι που κάνει πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα.

Σχετικά Άρθρα
Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος συντόνισε τη συζήτηση με θέμα τα παγκόσμια δημόσια αγαθά που διοργανώθηκε στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Την πεποίθησή της ότι το νέο δημόσιο αγαθό μετά τις 24 Φεβρουαρίου είναι η ειρήνη, εξέφρασε η Μαρία Δεμερτζή, Υποδιευθύντρια του Bruegel, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη όταν ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εισβάλει σε άλλη χώρα. Αναφερόμενη στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών ήταν η είσοδος της Κίνας που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών. «Χρειάζεται να συντάξουμε ένα νέο βιβλίο κανόνων και η Κίνα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό», είπε προσθέτοντας ότι σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης εφοδιαστικής αλυσίδας η αποσύζευξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι σχεδόν αδύνατη. Σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία είπε ότι έχουν μεν στόχο να πλήξουν την οικονομία και τελικό σκοπό να λήξει ο πόλεμος, ωστόσο ο πόλεμος δεν θα σταματήσει με μία κατεστραμμένη Ρωσία. «Κανείς δεν επωφελείται από μία ασταθή Ρωσία», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να καθίσουν όλες οι χώρες γύρω από το τραπέζι και να πάρουν κοινά αποδεκτές αποφάσεις για το μέλλον.
Στους 12 τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η Κίνα αναφέρθηκε ο Cheng Li, Διευθυντής και & SF στο John L. Thornton China Center Foreign Policy του The Brookings Institution των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας την κλιματική αλλαγή όπου η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία αν και παραμένει σημαντικός ρυπαντής του πλανήτη. Σχετικά με την οικονομική σταθερότητα, τόνισε ότι η Κίνα είναι μία αναδυόμενη δύναμη που βοηθήθηκε από την παγκοσμιοποίηση, σε αντίθεση με τη Ρωσία που είναι παρακμάζουσα. Επειδή όμως υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο οικονομικών, οι κυρώσεις της Δύσης ανησυχούν και πλήττουν και την Κίνα που παρόλο που είναι κατά του πολέμου, επιλέγει την ουδετερότητα και αποφεύγει να καταδικάσει τον Πούτιν. Μιλώντας για τις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ, τις χαρακτήρισε τις χειρότερες των τελευταίων 15 ετών, κάτι που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος της Σχολής Εθνικής Διακυβέρνησης στο European University Institute της Ιταλίας επιχείρησε να περιγράψει τι εννοούσαμε με τον όρο «παγκόσμια κοινά αγαθά» πριν τις μεγάλες ανατροπές που έφερε ο πόλεμος. Ξεχώρισε τρεις τύπους αγαθών, δηλαδή το κλίμα, την παγκόσμια υγεία και τις ψηφιακές υποδομές και τρεις τομείς ροών, δηλαδή τις εμπορικές, τις οικονομικές και τις μεταναστευτικές. «Σήμερα η Δύση χρησιμοποιεί την τροφοδότηση της παγκοσμιοποίησης ως όπλο», είπε προσθέτοντας ότι είναι κάτι που το κάνει πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. Για τις συνεργασίες την επόμενη μέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την δυνατότητα της Ευρώπης να παίξει σημαντικό ρόλο αφού δεν βρίσκεται σε τόσο ακραία αντιπαράθεση με την Κίνα, όσο οι ΗΠΑ. Ωστόσο, εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι οι ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα αργήσουν θα επανέλθουν αφού θα χρειαστούμε πολλά χρόνια «για να κερδίσουμε αυτά που χάθηκαν σε δύο μήνες από τον πόλεμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης