Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cagaptay - Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το επόμενο, μεγάλο στοίχημα του Erdogan, η ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Cagaptay - Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το επόμενο, μεγάλο στοίχημα του Erdogan, η ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας
Η Τουρκία απέτυχε στις σχέσεις της με τους γείτονές της, τόνισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθυντής του Turkish Research Program, Soner Cagaptay
Σχετικά Άρθρα

Για τον τρόπο που ανήλθε στην εξουσία ο Erdogan και τον τρόπο που την ασκεί μίλησε ο διευθυντής του Turkish Research Program του «The Washington Institute for Near East Policy» Soner Cagaptay, συζητώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Απέτυχε στις σχέσεις του με τους γείτονες ο Erdogan

Ο κ. Cagaptay, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ανέφερε ότι η πολιτική του Erdogan δεν κατάφερε να δημιουργήσει καλές σχέσεις με τους γείτονες, ενώ προσέθεσε ότι για αυτό το λόγο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ήρθαν να τονώσουν την εικόνα του. Μίλησε για «οικονομικό θαύμα» τα πρώτα 15 χρόνια της θητείας του Τούρκου Προέδρου, αφού κατάφερε να ενισχύσει την ανάπτυξη, να βελτιώσει τις υπηρεσίες και να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας, βγάζοντας τον κόσμο από τη φτώχεια.
Αναφορικά με τις σχέσεις του Erdoganμε τη Δύση, σημείωσε ότι θέλει να συνομιλεί μαζί της και να ενισχύει τη θέση του στο ΝΑΤΟ για θέμα άμυνας, αλλά δεν θεωρεί υποχρεωτικά τη θέση της χώρας του στη Δύση.
Η οικονομία του, ωστόσο, υπογράμμισε, είναι συνδεδεμένη με αυτήν της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης, παρόλο που έχει και οικονομικές σχέσεις με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
«Η ΕΕ αποφεύγει να δώσει μία καθαρή απάντηση για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι βλέπουμε να συμπεριφέρεται στη χώρα σαν ένα μεγάλο camp μεταναστών.
Ο κ. Cagaptay συνέκρινε μάλιστα την ενταξιακή πορεία της Κροατίας με αυτήν της Τουρκίας που ενώ είχαν κοινά στοιχεία στην αρχή, τελικά η Κροατία έκανε πολλά βήματα έκτοτε και κατάφερε την ένταξή της το 2013.

Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Erdogan η ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας, έκανε λόγο για ισχυρό δεσμό Erdogan και Putin, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Erdogan θαυμάζει τον Putin για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία του.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ρωσία ήταν η πρώτη που άπλωσε το χέρι στην Τουρκία και όχι οι ΗΠΑ που αποτελούν στρατηγικό της σύμμαχο εδώ και χρόνια.
Οι δύο χώρες έχουν και ισχυρές εμπορικές σχέσεις, ενώ η Τουρκία αποτελεί και τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το επόμενο στοίχημα του Ερντογάν, κατά τον κ. Cagaptay, είναι να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ρωσία.
Ωστόσο, προς το παρόν, ο Biden δεν δείχνει να ανταποκρίνεται, καθώς γνωρίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης