Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Γερουσία πέρασε νόμο που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων

ΗΠΑ: Η Γερουσία πέρασε νόμο που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων
Παράλληλα, με άλλο νόμο ανακλήθηκαν οι κανονικές εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με τις ΗΠΑ, που συχνά αναφέρονται με τον όρο καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους»
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο στην αλυσίδα των κυρώσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να απομονώσει οικονομικά και να τιμωρήσει το Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε με ψήφους 100 υπέρ 0 κατά και απαγορεύει την εισαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία.
Έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που καθόριζε ουσιαστικά τα ίδια βήματα.
Το νομοσχέδιο της Γερουσίας κωδικοποιεί την εντολή του Biden σε νόμο, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για έναν μελλοντικό πρόεδρο να την ανατρέψει.
Η απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου πέρασε αμέσως μετά την ομόφωνη έγκριση από τη Γερουσία ενός νομοσχεδίου για την ανάκληση των μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συχνά αναφέρονται με τον όρο καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους».
Με τον ίδιο νόμο, διακόπτονται επίσης οι κανονικές εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λευκορωσία, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας.

«Αυτό το πακέτο καλύπτει κάθε εργαλείο οικονομικής πίεσης στον Vladimir Putin και τους ολιγάρχες συντρόφους του», δήλωσε ο γερουσιαστής Ron Wyden, σε μια δήλωση σχετικά με τα μέτρα.
«Η Ρωσία του Putin δεν αξίζει να είναι μέρος της οικονομικής τάξης που υπάρχει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.
Τόσο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών ενεργειακών πόρων ρωσικής προέλευσης όσο και η νομοθεσία με την οποία παύει να ισχύει το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους» για τη Ρωσία και τη Λυεκορωσία θα περάσουν και από το Κογκρέσσο και αναμένεται να εγκριθούν με συντριπτική πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης