Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ: Στo στόχαστρο οι κόρες του Putin, Μariya και Yekaterina, και οι τράπεζες Alfabank, Sberbank

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ: Στo στόχαστρο οι κόρες του Putin, Μariya και Yekaterina, και οι τράπεζες Alfabank, Sberbank
Βασικός στόχος των νέων αμερικανικών κυρώσεων είναι να εμποδίσουν τις συναλλαγές της Ρωσίας για εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα
Σχετικά Άρθρα
Oι ΗΠΑ έβαλαν ξανά στο στόχαστρο τις ρωσικές τράπεζες και μέλη της ρωσικής ελίτ, όπως οι κόρες του Putin, ανακοινώνoντας σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων.
Με τα νέα μέτρα θα επιβληθούν κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στη ρωσική Sberbank - η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - και στην Alfabank, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Στόχος της επιβολής του συγκεκριμένου γύρου κυρώσεων είναι να μπλοκαριστούν οι συναλλαγές σε θέματα ενέργειας, είπε ο αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin (Μariya και Yekaterina), στη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να επενδύουν στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή συγχωνεύσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι ΗΠΑ «κλιμακώνουν δραματικά» το οικονομικό σοκ κατά της Ρωσίας αποκόπτοντας τις μεγαλύτερες τράπεζες αυτής της χώρας, συμπλήρωσε.
Οι Ρώσοι μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν στο σοβιετικό βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του 1980, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποφασίσθηκε:

  1. Πλήρης αποκλεισμός του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Sberbank, και της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ρωσίας, της Alfa Bank. Αυτή η ενέργεια θα παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Sberbank και της Alfa Bank που βρίσκονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και θα απαγορεύσει σε πολίτες των ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί τους. Η Sberbank κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού τραπεζικού τομέα και είναι συστημικά κρίσιμη για τη ρωσική οικονομία. Η Alfa Bank είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας και το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας συνολικά.
  2. Απαγόρευση νέων επενδύσεων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα υπογράψει ένα νέο Εκτελεστικό Διάταγμα που περιλαμβάνει απαγόρευση νέων επενδύσεων στη Ρωσία από Αμερικανούς οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, γεγονός που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η ενέργεια βασίζεται στην απόφαση που έλαβαν περισσότερες από 600 πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από τη Ρωσία. Η φυγή του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει κατασκευαστές, εταιρείες ενέργειας, μεγάλους λιανοπωλητές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους παρόχους υπηρεσιών, όπως νομικά και συμβουλευτικά γραφεία. Η σημερινή Ε.Ο. θα εξασφαλίσει τη διαρκή αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  3. Πλήρης αποκλεισμός μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Αυτή η κίνηση θα απαγορεύσει σε οποιοδήποτε πολίτη των ΗΠΑ να συναλλάσσεται με αυτές τις οντότητες και θα δεσμεύσει οποιοδήποτε από τα περιουσιακά του στοιχεία που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, βλάπτοντας έτσι την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρησιμοποιεί αυτές τις οντότητες από τις οποίες εξαρτάται για να επιτρέψει και να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει αυτές τις οντότητες αύριο.
  4. Πλήρης αποκλεισμός μελών της ρωσικής ελίτ και των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για: τα ενήλικα παιδιά του Προέδρου Πούτιν δηλαδή τις δύο κόρες του, τη σύζυγο και την κόρη του Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. Αυτά τα άτομα έχουν πλουτίσει σε βάρος του ρωσικού λαού. Μερικοί από αυτούς είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή η ενέργεια τους αποκόπτει από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και δεσμεύει κάθε περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  5. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απαγόρευσε στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές του χρέους της με κεφάλαια που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποκλείουν πληρωμές επί του ρωσικού κρατικού χρέους αυτήν τη στιγμή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί κεφάλαια εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ. Η Ρωσία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εξάντλησης των διαθέσιμων κεφαλαίων της για την πληρωμή του χρέους ή της χρεοκοπίας.
  6. Δέσμευση για την υποστήριξη τομέων που είναι απαραίτητοι για ανθρωπιστικές δραστηριότητες. Καθώς συνεχίζουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις μας και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας για τον βίαιο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να εξαιρούμε βασικές ανθρωπιστικές και συναφείς δραστηριότητες που ωφελούν τον ρωσικό λαό και τον λαό σε όλο τον κόσμο: διασφάλιση της διαθεσιμότητας βασικών τροφίμων και γεωργικών προϊόντων , διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρικές συσκευές και δίνοντας τη δυνατότητα στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να υποστηρίζουν τη ροή πληροφοριών και την πρόσβαση στο διαδίκτυο που παρέχει εξωτερικές προοπτικές στον ρωσικό λαό. Αυτές οι δραστηριότητες δεν αποτελούν στόχο των προσπαθειών μας και οι εταιρείες των ΗΠΑ και της Δύσης μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς στη Ρωσία.

Μέτρα κατά της «ρωσικής εγκληματικής δραστηριότητας» θέλει να λάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα «για την παρεμπόδιση και δίωξη της εγκληματικής ρωσικής δραστηριότητας».
Με τον όρο εγκληματική ρωσική εγκληματική δραστηριότητα, οι ΗΠΑ παραπέμπουν στη σφαγή και τα θύματα της ουκρανικής πόλης Μπούτσα, με την οποία η ρωσική πλευρά αρνείται κάθε σχέση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken πάντως υποστηρίζει ότι οι δολοφονίες ήταν μέρος μιας σκόπιμης ρωσικής εκστρατείας για τη διάπραξη θηριωδιών.
Η Ρωσία, η οποία λέει ότι ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων και υποστηρίζει ότι οι εικόνες των πτωμάτων ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» που οργανώθηκε από τη Δύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα για μια «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» από τις ουκρανικές αρχές αναφερόμενος στην ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη.
Παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zaharova είπε ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς.
Ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αργότερα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης