Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία – Γερμανία και Αυστρία αντιδρούν σε ενεργειακό embargo

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία – Γερμανία και Αυστρία αντιδρούν σε ενεργειακό embargo
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα

Νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία αναμένεται να πυροδοτήσουν οι φρικαλεότητες στην πόλη Bucha της Ουκρανίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και αξιωματούχοι της Κομισιόν, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, μίλησαν για την ανάγκη να επτιταχυνθεί το πέμπο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» είναι η επιβολή ενεργειακού embargo στην οποία αντιτίθενται Γερμανία και Αυστρία.
Αν και η Μόσχα υποστηρίζει πως η σφαγή των αμάχων στη Bucha αποτελεί προβοκάτσια των ΗΠΑ για να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία στοχοποιούν τη Ρωσία, με δεδομένο ότι η πόλη ήταν υπό ρωσικό έλεγχο.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, υπογράμμισε ότι αυτό που συνέβη στη Bucha απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων που θα πρέπει να βάζουν στο στόχαστρο άνθρακα και πετρέλαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος προανήγγειλε νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden προέβει σε νέες σκληρές δηλώσεις κατά του Putin
Περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά και η Μεγάλη Βρετανία, με τη υπουργό Εξωτερικών, Liz Truss, να επισημαίνει ότι μια σκληρή προσέγγιση της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας.

Biden: Εγκληματίας πολέμου ο Putin - Θα ζητήσω να δικαστεί για τις θηριωδίες στην Bucha, είναι εξωφρενικό

Σε νέες σκληρές δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ο οποίος χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Putin ως εγκληματία πολέμου και είπε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου, μετά τις θηριωδίες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας.
«Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος», τόνισε ο Biden σε σύντομες δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσεις τις φρικτές εικόνες που έρχονται από την Μπούκα.
«Μπορεί να θυμάστε ότι με επέκριναν επειδή αποκάλεσα τον Putin εγκληματία πολέμου.
Λοιπόν, η αλήθεια των γεγονότων, είδατε τι συνέβη στην Μπούκα. Είναι εγκληματίας πολέμου.
Πρέπει να συλλέξουμε τις πληροφορίες, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα και πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος.
Αυτό που συνέβη στην Μπούκα είναι εξωφρενικό και το έχουν δει όλοι. Νομίζω ότι είναι έγκλημα πολέμου. Θα πρέπει να λογοδοτήσει», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για την απάντηση της Αμερικής, πρόσθεσε: «Ζητώ περισσότερες κυρώσεις, ναι».
Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δεν χαρακτήρισε ως γενοκτονία τις ενέργειες.

Zakharova (Ρωσία) κατά Biden: Οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν πρώτα δίκη για τη Γιουγκοσλαβία και την κατοχή του Ιράκ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Zakharova, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την εκκίνηση δίκης σχετικά με εγκλύηματα πολέμου στην Ουκρανία, συμβούλεψε την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει πρώτα διαδικασίες για τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ.
Όπως έγραψε η Zakhrarova στο Telegram,
«Ο Biden ζητά τη δίκη για εγκλήματα πολέμου».
«Υπέροχη ιδέα - αφήστε τους να ξεκινήσουν με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και την κατοχή του Ιράκ.
Μπορείτε ακόμα να βρείτε τους κύριους συντελεστές στην σφαγή στη Σρεμπρένιτσα", πρόσθεσε.

Ο Macron βάζει στο στόχαστρο άνθρακα και πετρέλαιο

Νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Bucha)», δήλωσε ο Macron στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στην Bucha απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος. Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Macron, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.
Πάντως, η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Bucha κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια «παράσταση» για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Borrell προανήγγειλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Josep Borrell.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι σφαγές στην πόλη Bucha και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».
«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», επισημαίνει ο Borrell και σημειώνει ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βοηθά τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας και την Κοινωνία των Πολιτών που επικεντρώνονται στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.
«Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις ζοφερές ώρες για ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημειώνει ο Josep Borrell.
Ο ίδιος τονίζει ότι «ο πρόεδρος Putin πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως και χωρίς όρους».

Truss: Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, να σακατέψουμε την πολεμική της μηχανή

Τη θέση πως η Μ. Βρετανία θα καλέσει τους συμμάχους της να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Liz Truss.
Σε δηλώσεις της η Truss υποστήριξε πως οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να «σακατέψουμε την πολεμική της μηχανή».
«Ο πρόεδρος Putin δεν έχει δείξει ακόμα ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις.
Μια σκληρή προσέγγιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του είναι ζωτικής σημασίας για ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας.
Θα κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την πίεση στην Ρωσία, και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τους άλλους να κάνουν περισσότερα» είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

Εμπόδιο η Γερμανία

Την άποψη πως η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην ΕΕ όσον αφορά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία εξέδρασε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, ο οποίος παρομοίασε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin με τον Hitler, τον Stalin και τον Pol Pot.
«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους Ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας.
Μία τέτοια επιτροπή είναι αναγκαία αν θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια για τις διαστάσεις των ρωσικών φασιστικών εγκλημάτων», είπε ο Morawiecki κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ζητώντας νέες κυρώσεις από τη Δύση κατά της Ρωσίας και παραβάλλοντας τον Putin με τους αιμοσταγείς δικτάτορες του παρελθόντος.
«Ξεκάθαρες και αποφασιστικές κυρώσεις είναι αναγκαίες. Αυτές οι κυρώσεις δεν λειτουργούν.
Κύριε πρόεδρε Macron, πόσες φορές διαπραγματευθήκατε με τον Putin; Τι κερδίσατε;
Δεν συνομιλούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τους εγκληματίες, οι εγκληματίες πρέπει να πολεμηθούν. Κανείς δεν διαπραγματεύθηκε με τον Hitler. Θα διαπραγματευόσασταν με τον Hitler, με τον Stalin, με τον Pol Pot;» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Habeck (Γερμανία): Όχι σε άμεσο embargo στη ρωσική ενέργεια

Τη στιγμή που στην ΕΕ έχει ανοίξει η συζήτηση για νέο γύρο κυρώσεων στην ΕΕ, το Βερολίνο επιμένει να αρνείται την επιβολή ενός ενεργειακού embargo στη Ρωσία.
Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα επιβάλει άμεσο embargo στη ρωσική ενέργεια, αλλά επεσήμανε ότι η χώρα εργάζεται για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.
«Εργαζόμαστε για ένα embargo, με μέτρα που καθημερινά βλάπτουν τον Putin. Είμαστε σε καλή πορεία και αυτή την εβδομάδα θα σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτήν την πορεία», λέει.
Σύμφωνα με τον Habeck, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 35% του πετρελαίου της Γερμανίας προερχόταν από τη Ρωσία, τώρα διαμορφώνεται σε περίπου 25%.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι λόγω των δολοφονιών αμάχων στην Bucha, και αλλού στην Ουκρανία, εντός της εβδομάδας θα αποφασιστούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

«Να κλιμακωθεί η πίεση στη Ρωσία»

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε τον πόλεμο.
Ετοιμαζόμαστε για το νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας .
Να κλιμακωθεί η πίεση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τα εγκλήματα πολέμου στην Bucha και σε άλλα μέρη γύρω από το Κίεβο και νομίζω ότι αυτό θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Paolo Gentiloni.
«Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τράπεζι, τώρα περισσότερο από ποτέ», πρόσθεσε.
«Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία επιβολής ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Van Peteghem.

Lindner: «Ναι» σε κυρώσεις, «όχι» σε ενεργειακό embargo

«Ναι» σε επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία λέει η Γερμανία αποκλείοντας όμως το embargo στη ρωσική ενέργεια, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για τις συνέπειες στην οικονομία της ΕΕ.
«Η ΕΕ πρέπει να διακόψει όλους τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Christian Lindner, τονίζοντας ότι το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση.
«Η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πλήξει περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά.

Όχι στο embargo και από την Αυστρία

Η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει κανένα εμπάργκο της ΕΕ στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το μπλοκ έχει άλλες επιλογές για αυστηροποιήσει τα τιμωρητικά μέτρα κατά της κυβέρνησης του Putin, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg στο δημόσιο ραδιόφωνο ORF.

Οι φρικαλεότητες στη Bucha

Οι εικόνες των νεκρών αμάχων στους δρόμους της Bucha έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Σοροί αμάχων, πολλοί με δεμένα χέρια, πληγές από εξ αποστάσεως πυροβολισμό και σημάδια βασανιστηρίων, βρέθηκαν στους δρόμους της Bucha μετά την ανάκτηση της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η πόλη καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την τρίτη ημέρα του πολέμου, στις 26 Φεβρουαρίου, και παρέμεινε απρόσιτη για περισσότερο από ένα μήνα. Πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις αδιάκοπες μάχες και στερήθηκαν νερό και ρεύμα ενώ προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 22 ατόμων με πολιτικά ρούχα σε έναν μόνο δρόμο της πόλης. Ο ένας ήταν στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα ποδήλατο, άλλοι είχαν σακούλες με προμήθειες κοντά τους. Ένας άλλος άνδρας βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Οι αναφορές επιβεβαιώθηκαν από δημοσιογράφους του Associated Press που είπαν ότι είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε διάφορα μέρη γύρω από την Bucha.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης