Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει με διαδοχικά οικονομικά σοκ σε όλο τον κόσμο

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει με διαδοχικά οικονομικά σοκ σε όλο τον κόσμο
Ο πόλεμος και η πολιτική απάντηση της Δύσης, που επέβαλε στη Ρωσία δρακόντειες κυρώσεις έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη και έχει εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και για ύφεση
Σχετικά Άρθρα
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε για τα διαδοχικά οικονομικά σοκ που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών στην παγκόσμια πρσφορά τροφίμων και ενέργειας.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια απαράδεκτη προσβολή της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης και θα έχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στην Ουκρανία και πέραν αυτής», είπε η Yellen κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσσου.
Ο πόλεμος και η πολιτική απάντηση της Δύσης, που επέβαλε στη Ρωσία δρακόντειες κυρώσεις έχει ήδη εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη και έχει εγείρει ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και για ύφεση σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός τείνει να γίνει ανεξέλεγκτος σε όλο τον κόσμο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός είναι σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια.
Η Yellen περιέγραψε τη ρωσική εισβολή ως «βίαιη και απρόκλητη» και τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρεί τη Ρωσία «υπεύθυνη για τις ενέργειές της».
Νωρίτερα, η κυβέρνηση Biden επέβαλε νέες κυρώσεις σε ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα -- τις τράπεζες Sberbank και Alfa Bank -- καθώς και σε άτομα, μεταξύ των οποίων και τις κόρες του προέδρου Vladimir Putin.
Αλλά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι των ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας περιορίζει τα περιθώρια κυρώσεων της Δύσης.

Το πρόβλημα της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιφέρουν τον μέγιστο δυνατό πόνο κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ φροντίζουν να μην προκαλέσουν αδικαιολόγητο πόνο στους συμμάχους τους, δήλωσε επανειλημμένα η Yellen στο Κογκρέσσο.
«Το ζήτημα με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία είναι ότι πολλές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, εξαρτώνται πολύ από αυτό το πετρέλαιο», είπε.
«Και πιθανότατα θα δούμε να εκτοξεύονται οι τιμές αν όντως βάλουμε πλήρη απαγόρευση του πετρελαίου».

Η Γερμανία, για παράδειγμα, θα είχε μείζον πρόβλημα αν σταματούσε να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός πελάτης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξαρτάται από τη Μόσχα για το 40% του φυσικού αερίου της.
«Παγκοσμίως, οι επιπτώσεις από την κρίση ενισχύουν τα οικονομικά προβλήματα σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερα βάρη χρέους και περιορισμένες επιλογές πολιτικής καθώς ανακάμπτουν από τον Covid-19», είπε η Yellen.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, λόγω των ανησυχιών για διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία, που αποτελεί τον νούμερο ένα εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας αδυναμίας που προέρχεται από την εξάρτηση από μια πηγή καυσίμου ή έναν εμπορικό εταίρο», είπε η Yellen, γι' αυτό είναι επιτακτική η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των προμηθευτών.
Δεν είναι όμως μόνο η ενέργεια.
Μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
«Η εισβολή της Ρωσίας διέκοψε τη ροή βασικών τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε εκτίναξη των τιμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Η Yellen είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πιέσει τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης να επιταχύνουν την επισιτιστική βοήθεια σε «ευάλωτες» χώρες.
Τέλος η Yellen δυσκοελύτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με την πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν και πώς θα απαντούσαν σε αυτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ.
«Σίγουρα ανησυχούμε για την Ταϊβάν και θα ενεργήσουμε κατάλληλα», είπε τελικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης