Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δεν απέκλεισε τεχνητή χρεοκοπία - Πλήρωσε σε ρούβλια ευρωομόλογο μετά το «μπλόκο» στις πληρωμές δολαρίων

Ρωσία: Δεν απέκλεισε τεχνητή χρεοκοπία - Πλήρωσε σε ρούβλια ευρωομόλογο μετά το «μπλόκο» στις πληρωμές δολαρίων
Ξένη τράπεζα απέρριψε πληρωμές ευρωομολόγου, ύψους 649,2 εκατ. δολ. όπως ανακοίνωσε η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Ξένη τράπεζα απέρριψε πληρωμές ευρωομολόγου, ύψους 649,2 εκατ. δολ. όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, γεγονός που την ανάγκασε να πληρώσει σε ρούβλια.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov, τόνισε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της, ωστόσο δεν απέκλεισε μία τεχνητή χρεοκοπία.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας.
Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έπρεπε να πληρώσει ρούβλια στους κατόχους των ευρωομολόγων του σε δολάρια που λήγουν το 2022 και το 2042 καθώς μια ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει 649,2 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους του χρέους της.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η ξένη τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλύψει, απέρριψε την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει κουπόνια στα δύο χαρτιά και επίσης δεν διεκπεραίωσε την πληρωμή της ονομαστικής αξίας του ευρωομολόγου που λήγει το 2022.

Δεν απέκλεισε τεχνητή χρεοκοπία ο Peskov

Η Ρωσία είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τεχνητά δημιουργημένη χρεοκοπία, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου της προεδρίας Dmitry Peskov.
Ο Peskov δεν απέκλεισε ότι στην περίπτωση της πληρωμής του εξωτερικού χρέους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μια κατάσταση χρεοκοπίας θα μπορούσε να οργανωθεί τεχνητά, αν και δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για αυτό.
«Η Ρωσία διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
Γνωρίζετε ότι ένα σημαντικό ποσό των αποθεματικών μας είναι δεσμευμένο σε ξένες χώρες, επομένως, εάν αυτό το κλείδωμα συνεχιστεί και αυτές οι μεταφορές εξυπηρέτησης χρέους αποκλειστούν επίσης από τα δεσμευμένα ποσά, μπορούν να πληρωθούν σε ρούβλια.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θεωρητικά, φυσικά, μπορεί να οργανωθεί κάποιου είδους κατάσταση χρεοκοπίας.
Αλλά αυτή είναι μια καθαρά τεχνητή κατάσταση αθέτησης πληρωμών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία;

Η Ρωσία ενδέχεται  να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένους κατόχους των ευρωομολόγων της του 2022 και του 2042 να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ρούβλια σε ξένα νομίσματα μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας στους λογαριασμούς συναλλάγματος, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η ικανότητα της Ρωσίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχουν παγώσει σχεδόν το μισό από τα κρατικά αποθέματα της χώρας και περιόρισε την πρόσβαση της Μόσχας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης