Διεθνή

Σκληρά ρωσικά αντίποινα: Εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών μόνο σε «φιλικές χώρες» και πληρωμές μόνο σε ρούβλια

Σκληρά ρωσικά αντίποινα: Εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών μόνο σε «φιλικές χώρες» και πληρωμές μόνο σε ρούβλια
H Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία μπορεί να εθνικοποιήσει περιουσίες πολιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ ως απάντηση στις κυρώσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Σημείωσε ότι η Ρωσία απειλείται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών και εταιρειών στο εξωτερικό και υπέθεσε πως η Μόσχα μπορεί να εθνικοποιήσει περιουσίες πολιτών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες «μη φιλικές χώρες».
Σε μία κίνηση, που καταδεικνύει σκλήρυνση της ρωσικής στάσης ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας, σημείωσε πως η χώρα του θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους.
Και το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό πως το σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια θα χρησιμοποιηθεί και για άλλα ρωσικά εξαγωγικά προϊόντα.

Βρείτε ρούβλια

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Δούμας Viacheslav Volodin, προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια.
Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.
«Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Volodin.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου με ρούβλια και έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στις χώρες της Δύσης.
Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Putin ορίζει ότι οι αγοραστές θα πληρώνουν στο νόμισμα του συμβολαίου και θα εξουσιοδοτούν την τράπεζα να μετατρέψει το συνάλλαγμα σε ρούβλια τα οποία θα τοποθετούνται σε έναν δεύτερο λογαριασμό από τον οποίο θα εξοφλείται η αγορά του φυσικού αερίου.
Πρακτικά η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει σε ευρώ και η ρωσική τράπεζα θα τα κάνει ρούβλια.

Τέλος στις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Gazprom διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κρίσιμου αγωγού Yamal-Europe κάνοντας πράξη το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου Putin… για φυσικό αέριο με ρούβλια.
Αφού τα ευρωπαϊκά κράτη αύξησαν σημαντικά την άντληση φυσικού αερίου από την Ρωσία πριν εκπνεύσει η προθεσμία του Ρώσου Προέδρου Putin είτε να πληρωθεί το φυσικό αέριο σε ρούβλια ή θα σταματήσει η ροή, ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου Gazprom διέκοψε επίσημα, όλες οι παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe, μια κρίσιμη αρτηρία για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό.
Αντί να ρέουν προς τη Γερμανία και την ΕΕ, οι προμήθειες φυσικού αερίου άρχισαν να ρέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Gascade, τον διαχειριστή του δικτύου.
Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ έχει ήδη ενισχύσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ...και παρά την υπόσχεση του Προέδρου Biden να ενισχύσει τις εξαγωγές προς την ΕΕ η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως οι αμερικανικές εξαγωγές LNG έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.
Ένα άλλο πρόβλημα για την Ευρώπη που εξαρτάται από τους αγωγούς φυσικού αερίου είναι ότι δεν διαθέτει επί του παρόντος την υποδομή που να της επιτρέψει να αυξήσει γρήγορα τις εισαγωγές LNG, το οποίο πρέπει να υποβληθεί σε προσεκτική επεξεργασία και να «επαναεριοποιηθεί» προτού μπορέσει να διανεμηθεί σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλους διανομείς ενέργειας.
Αλλά δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που πρέπει τώρα να πληρώσουν.
Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Shell τέθηκε εκτός των ρωσικών προμηθειών ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Putin o D. Peskov.
H Βρετανία θέλει να είναι ο ηγέτης σε οτιδήποτε είναι αντιρωσικό. Θέλει ακόμη και να είναι μπροστά από τις ΗΠΑ!
Αυτό είναι το κόστος».

Να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι κοινή λογική – Αυτοί… πληρώνουν το πάρτι των ΗΠΑ

Ρωσία ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα επιδείξουν κοινή λογική στο θέμα της χρήσης ρούβλιων στις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν θα καταστρέψουν τις οικονομίες τους, δήλωσε την Κυριακή 3 Απριλίου 2022  ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.
Σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, ο Peskov σημείωσε ότι το συνεχιζόμενο «πάρτι κυρώσεων» πληρώνεται για τους ίδιους τους Ευρωπαίους.
«Και κατά κανόνα, ο λογαριασμός προέρχεται από την Ουάσιγκτον», σημείωσε.

Παράλογη στάση – Καταστρέφονται οι οικονομίες

«Επομένως, μάλλον ήταν τουλάχιστον παράλογο, ή με άλλα λόγια, ανόητο να επιμένουν σε οποιαδήποτε νεφελώδη πολιτικά συμφέροντα και να καταστρέψουμε τις δικές τους οικονομίες.
Τέλος πάντων, ελπίζουμε για το καλύτερο, σημείωσε.
Δεν απειλεί η Ρωσία
Δήλωσε σχετικά όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι απορρίψουν νέους όρους πληρωμής.
«Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν απείλησε ποτέ κανέναν», τόνισε.
«Αλλά μέσα στο εχθρικό περιβάλλον και εν μέσω εχθρικών ενεργειών εναντίον μας, πρέπει απλώς να αντισταθμίσουμε αυτούς τους κινδύνους».

www.bankingnews.gr




v3_1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης