Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές μάχες σε Νότια και Ανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι σχεδιάζουν περικύκλωση – Ρωσική κινητικότητα και στη Μολδαβία

Σφοδρές μάχες σε Νότια και Ανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι σχεδιάζουν περικύκλωση – Ρωσική κινητικότητα και στη Μολδαβία
Eπιδίωξη της Ρωσίας να είναι περικυκλώσει τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας - Σκληρές μάχες και στον Νότο
Σχετικά Άρθρα

(upd 7) Σε φάση αναδιάταξης εισήλθαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βάζοντας στο στόχαστρο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 2/4/2022 προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα, Dmitry Lunin.
Η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Donbass και στην πόλη του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου προηγούμενα ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αστικές περιοχές, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky.
Σύμφωνα με το Κίεβο, επιδίωξη της Ρωσίας να είναι περικυκλώσει τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Όπως έκανε γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, πάνω από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται εκ νέου, μετά από μια πρώτη αποτυχία, για μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κατεστραμμένη πόλη.
Την ίδια ώρα το Κίεβο κάνει λόγο για έντονη στρατιωτική κινητικότητα στη Μολδαβία πιθανολογώντας πως η Μόσχα ίσως επιδιώξει να ανοίξει μέτωπο από την Υπερδνειστερία.

Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να περικυκλώσει τον στρατό μας

Όπως εκτιμά το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει τις περιφέρειες Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λουγάνσκ περικυκλώνοντας τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Εξάλλου σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε το Σάββατο (2/4/2022) ο προεδρικός σύμβουλος Alexey Arestovich.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Arestovich δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.
«Επιτρέψτε μας να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νότο, αλλά και στη Μαριούπολη, στα ανατολικά της Ουκρανίας» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Εδραίωση εδαφικών κερδών

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια,
εκτίμησε ο Mykhaylo Podolyak, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Alexey Arestovich, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».
«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.
Οι Ρώσοι «αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνίγκιφ», επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης αυτής της επαρχίας, σημειώνοντας ότι στην ομώνυμη πόλη δεν έγιναν νέοι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.«Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ρώσων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιγφ και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων του κατακτητή, είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε εξάλλου ο Podolyak στο Telegram.
Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πρόσθεσε.
Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», συνέχισε.
Ο Arestovich είπε επίσης ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν στρατιώτες από την περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία.
«Όμως δεν πρόκειται για ενισχύσεις, δεν είναι μια προσπάθεια συγκρότησης μια νέας ομάδας επίθεσης, είναι μια προσπάθεια προστασίας» των μονάδων που βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε, εκτιμώντας ότι «οι στρατιώτες αυτοί δεν απειλούν ούτε το Σούμι, ούτε το Τσερνίγκιφ, ούτε το Κίεβο».
«Είναι προσπάθειες ενίσχυσης των στρατευμάτων ώστε να μην τα διαλύσουμε τελείως όσο υποχωρούν προς τα σύνορα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Arestovich, «μια από αυτές τις αυτοκινητοπομπές που μπήκε στην Ουκρανία την περασμένη νύχτα υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».

Προειδοποίηση Zelensky: Η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Donbass και στην πόλη του Χάρκοβο

Ουκρανούς συνεργούς Ρώσων να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Zelensky, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, λέγοντας ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη».
Μάλιστα, μιλώντας ρωσικά ο V. Zelensky απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν, καλώντας τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τον στρατό, καθώς ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος.
Όπως είπε, «προστατέψτε τα παιδιά σας!», «είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».
Η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Ουκρανίας, επιχειρεί να δημιουργήσει διοικήσεις υπέρ της Μόσχας σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.
Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε πρόσφατα πολλές κατεχόμενες από ρωσικές δυνάμεις πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστήριξε ο Zelensky και προειδοποίησε τους κατοίκους των πόλεων αυτών που τράπηκαν σε φυγή να μην επιστρέψουν σύντομα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, καθώς υπάρχει απειλή από περισσότερες βομβιστικές επιθέσεις εκεί πολλά σπίτια εξακολουθούν να είναι ναρκοθετημένα.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 2/4 , προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα, Dmitry Lunin.
«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε ανάρτησή του ο Dmitry Lunin.
«Κρεμεντσούκ.
Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.
Σημειώνεται ότι η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, ενώ η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.
Εξάλλου ένας διάδρομος προσγείωσης αεροδρομίου και μια αποθήκη καυσίμων υπέστησαν ζημιές κοντά στην πόλη Μίρχοροντ, στην περιφέρεια της Πολτάβας, από ρωσική αεροπορική επιδρομή.
Την πληροφορία αυτή ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Πλήγμα με 100 νεκρούς στο Χάρκοβο

.Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022, περισσότεροι από 100 εθνικιστές και μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πύραυλο τύπου Iskander στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (2/4).
«Επιβεβαιώνουμε ότι περισσότεροι από 100 εθνικιστές και μισθοφόροι από τις δυτικές χώρες εξοντώθηκαν ως αποτέλεσμα ενός χτυπήματος ακριβείας με Iskander στο αρχηγείο τους στην πόλη Χάρκοβο την Πέμπτη 31 Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.

Peskov: Σε εξέλιξη η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η στρατιωτική της υποδομή έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σε συνέντευξή του στο κανάλι Belarus-1 το Σάββατο (2/4/2022).
«Η αποστρατιωτικοποίηση είναι πράγματι σε πλήρη εξέλιξη.
Το στρατιωτικό δυναμικό και η στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό στην ειδική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεών μας.
Είναι πραγματικά ένας από τους στόχους αυτής της επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά ο Peskov, σύμφωνα με το Tass.

Έντονη στρατιωτική κινητικότητα στη Μολδαβία

Η Μολδαβία απέρριψε τους ισχυρισμούς του ουκρανικού στρατού ότι τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στον αποσχισμένο θύλακα της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία και κινητοποιούνται για μια πιθανή επίθεση που θα μπορούσε να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο στον πόλεμο.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εκτιμά ότι τα στρατεύματα που εδρεύουν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία, η οποία συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία και βρίσκεται κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Οδησσού, προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων.
Ωστόσο, τόσο η Μολδαβία όσο και οι αυτονομιστικές αρχές στην Υπερδνειστερία το αρνήθηκαν, με το Κισινάου να λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή».
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την κινητοποίηση στρατευμάτων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που διαδόθηκαν από το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είναι απολύτως αναληθείς».
«Όλες οι στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος της Υπερδνειστερίας βρίσκονται σε περιοχές μόνιμης ανάπτυξης και εκτελούν τις δραστηριότητές τους με τυπικό τρόπο λειτουργίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα «ελαχιστοποίησαν σκόπιμα ακόμη και προγραμματισμένες δραστηριότητες» για να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων.
Η απειλή των ρωσικών στρατευμάτων που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία να εισέλθουν στην ουκρανική σύγκρουση έχει απασχολήσει τις αρχές της Μολδαβίας, οι οποίες επίσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή Ουκρανών προσφύγων.
Ο στρατός της Ουκρανίας «κατέγραψε αναδιάταξη ρωσικών στρατευμάτων και τμημάτων της λεγόμενης δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας-Μολδαβίας για να επιδείξει ετοιμότητα για επίθεση και, πιθανώς, στρατιωτικές ενέργειες κατά τη χώρας».
Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας για στρατιωτικές ενέργειες δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.
Η Ρωσία απέσυρε δυνάμεις από την πρωτεύουσα Κίεβο και οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι η Ρωσία επικεντρώνει εκ νέου την επίθεσή της στην περιοχή του Donbass.
map_16.JPG

Σύμβουλος Zelensky για Μαριούπολη

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου V. Zelensky, o Oleksiy Arestovych, δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.
Ο Oleksiy Arestovych ανέφερε πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».
«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», υπογράμμισε.

Η κατάσταση στην Μαριούπολη - Οι Ρώσοι αναζητούν ναζιστές του τάγματος του Azov

Πάνω από 5.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ετοιμάζεται εκ νέου, μετά από μια πρώτη αποτυχία, για μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την κατεστραμμένη πόλη
Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός προχωρά σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό πόλης και στα περίχωρα.  
¨Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Dmytro Kartavov και η οικογένειά του ενώθηκαν με χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη βομβαρδισμένη πόλη της Μαριούπολης, ένα επιπλέον εμπόδιο τον περίμενε καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να εντοπίσουν υπολείμματα των ρωσικων δυνάμεων που υπερασπίζονται την πόλη
«Έγδυσαν τους άντρες, έψαξαν για τατουάζ» δήλωσε ο 32χρονος οικοδόμος, ο οποίος σημείωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα σώματα των ανδρών για τατουάζ..
Καθ' οδόν, ο Kartavov είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες έλεγξαν τους άνδρες για σημάδια ότι πολεμούσαν με τις ουκρανικές δυνάμεις είτε είχαν ναζιστικά τατουάζ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις έρευνες.
 Ο Vladimir Andreev, ένας 63χρονος συνταξιούχος από τη Μαριούπολη και πρώην υπάλληλος της χαλυβουργικής εταιρείας Metinvest, ταξίδεψε σε μια ξεχωριστή ομάδα που περιελάμβανε τη σύζυγό του και τη φίλη τους, Valentina Kirichek.
Ο Andreev είπε ότι τους σταμάτησαν  περίπου 17 φορές σε διάφορα ρωσικά σημεία ελέγχου.
«Σε κάθε σημείο ελέγχου μας σταματούσαν...
 Έλεγξαν τους ώμους, τα χέρια μας... (για να δουν) αν είχα τατουάζ και λάβει μέρος στις μάχες».

Η εκκένωση απο τους άμαχους

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και οι τοπικές αρχές, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους, ενώ εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωποι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 1/4 ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky ανέφερε ότι «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη».
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης την Παρασκευή 1/4 «1.431 άνθρωποι ταξίδεψαν από το Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη Ζαπορίζια με δικά τους μέσα, 771 απ' αυτούς ήρθαν από τη Μαριούπολη» και «42 λεωφορεία της πόλης Μπερντιάνσκ με κατοίκους της Μαριούπολης και 12 της Μελιτόπολης με ντόπιους κατοίκους» βρίσκονταν καθοδόν το βράδυ προς τη Ζαπορίζια, συνολικά «περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι».

mariupol_1.JPG

Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών: Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, όπως έκανε γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», σημειώνει το υπουργείο.

Υπό ουκρανικό έλεγχο η περιφέρεια Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar.
«Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» ανέφερε η Malyar σε ανάρτηση στο Facebook.
Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Malyar σε ανάρτηση στο Facebook.
Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.
Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.
4_132.jpg
BELGOROD, RUSSIA - APRIL 1 : An image of damage after Regional Governor Vyacheslav Gladkov says that helicopters of the Ukrainian Army hit the oil refinery in Belgorod, Russia on April 1, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
tank.jpg

Το Κίεβο απαγορεύει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων Z και V, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.
Ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.
5_116.JPG

Ουκρανικές αρχές: Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν το Σάββατο (2/4/2022) στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.
Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας, όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες που οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση σε μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι κατακτητές διαλύουν τη διαδήλωση με εκρήξεις» ανέφερε μία σχετική ανάρτηση (Telegram) μαζί με ένα βίντεο που έδειχνε τη χρήση καπνογόνων, αλλά και τη συγκέντρωση χαρακτηριστικού λευκού καπνού, δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

Βρέθηκαν 20 πτώματα σε κωμόπολη

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα.
Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.
Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν. Ο ένας έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.
Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές κοινότητες κοντά στην πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφεραν να την περικυκλώσουν.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μπούτσα «απελευθερώθηκε» όμως η κωμόπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες.
Οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς.
Τα 16 από τα πτώματα που βρέθηκαν σε αυτόν τον δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του.
Τα τρία ήταν στη μέση του δρόμου και άλλο ένα στην αυλή ενός σπιτιού.
Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.
Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες.
Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα.
Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης