Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εμείς μιλήσαμε στον Putin όταν οι άλλοι …«καίγανε τις γέφυρες» - Καταφέραμε να σώσουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Τουρκία: Εμείς μιλήσαμε στον Putin όταν οι άλλοι …«καίγανε τις γέφυρες» - Καταφέραμε να σώσουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες
«Το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας
Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση της Τουρκίας να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία συνέβαλε στο να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα με στόχο την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε την
ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Erdogan, Ibrahim Kalın.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, Kalın. είπε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 ετών αποφέρουν τώρα τους καρπούς τους και πρόσθεσε:
«Αυτό συνέβη και στο Nagorno Karabakh. Αν όλοι καίνε γέφυρες με τη Ρωσία, ποιος θα μιλήσει στη Ρωσία;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό.
Οι προσπάθειές μας είναι να διατηρήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας, συνεχίζοντας αυτές τις προσπάθειες κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών και διατηρώντας την», επεσήμανε.

«Συνομιλούμε και με τους δύο»

Μιλώντας για τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης για την Ουκρανία, ο Kalin είπε: «Προς το παρόν, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο των εγγυήσεων, βλέπουμε θετικά το θέμα.
Είμαστε μια από τις λίγες χώρες με τις οποίες συνομιλούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία και που εμπιστεύονται και οι δύο».
Διατηρώντας την ουδέτερη και ισορροπημένη στάση της, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αναφέρει η Daily Sabah.
Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που αποσκοπούν στην απομόνωση της Μόσχας, έκλεισε επίσης τα στενά της για να αποτρέψει ορισμένα ρωσικά πλοία να περάσουν από αυτά.
Η Τουρκία, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλές σχέσεις και με τις δύο.

Τηλεφωνική συνομιλία Putin - Erdogan

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan είχε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας την περασμένη Τρίτη (29/3/2022) στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι η θετική και εποικοδομητική συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη εμπνέει ελπίδα για ειρήνη.
Ο Tayyip Erdogan, δε, δήλωσε ότι θέλει να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Δηλώνοντας ότι είναι σημαντικό για τα μέρη να ενεργούν με κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι η Τουρκία θέλει να στεφθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες με μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας» είπαν οι Ρώσοι…
Όπως επισημαίνεται, ο Putin ευχαρίστησε τον Erdogan για την προσπάθεια οργάνωσης συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας…
Όπως φαίνεται λοιπόν δεν θα αργήσει η συνάντηση Zelensky – Putin.


Ρόλος διαμεσολαβητή

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Έχοντας χαρακτηρίσει πρόσφατα την εισβολή της Ρωσίας απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία έχει διατυπώσει προσεκτικά τη ρητορική της να μην προσβάλει τη Μόσχα, με την οποία έχει στενούς δεσμούς στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και του τουρισμού.
Ενώ η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, πούλησε drones στην Ουκρανία, γεγονός που εξόργισε τη Μόσχα.
Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Ο Erdogan έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η ικανότητα της Άγκυρας να μιλήσει και στις δύο πλευρές αποτελεί πλεονέκτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης