Τελευταία Νέα
Διεθνή

Veto Ισραήλ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν – Bennett: Οι ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες μας

Veto Ισραήλ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν – Bennett: Οι ΗΠΑ να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες μας

Αγκάθι η πρόθεση διαγραφής της οργανωσης των Φρουρών της Επανάστασης από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Σχετικά Άρθρα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett κάλεσε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις κατά της τυχόν αφαίρεσης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) από τη «μαύρη λίστα» της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
«Ανησυχούμε για την πρόθεση διαγραφής του IRGC από τη μαύρη λίστα», δήλωσε ο Bennett στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακούσουν τις ανησυχίες του Ισραήλ και άλλων χωρών, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα».

Tα αιτήματα του Ιράν

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν έχουν διακοπεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εκκρεμείς διαφορές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ να παραμένουν.
Το Ιράν ζήτησε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία στο μέλλον, τις οποίες η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να δώσει νομικά. Το Ιράν ζήτησε επίσης να αρθεί ο χαρακτηρισμός του IRGC (την οργάνωση των Φρουρών της Επανάστασης) ως αντάλλαγμα, κάτι που οι ΗΠΑ είπαν ότι θα έκαναν με αντάλλαγμα τη δέσμευση για αποκλιμάκωση
Ερωτηθείς εάν το IRGC είναι τρομοκρατική οργάνωση σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid είπε «ναι… και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο», ενώ ο Blinken είπε ότι το IRGC «είναι ίσως η πιο χαρακτηρισμένη οργάνωση… στον κόσμο».

Έντονοι τόνοι

Ο Bennett δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής ότι «η σκέψη ότι [το IRGC] θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατών, είναι πολύ ανησυχητική και όχι μόνο για εμάς.
Εξακολουθούμε να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε για να μην συμβεί αυτό», υπογράμμισε.
Ο Blinken επεσήμανε επίσης ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλέκεται σε επιθετικές ενέργειες σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν, άμεσα και μέσω πληρεξουσίων, και τάχθηκε κατά των "ενισχυόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων από τους Χούτι σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία".

Κοινές απειλές

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στο Ιράν όταν απειλεί εμάς ή τους συμμάχους και τους εταίρους μας», είπε ο Blinken.
Οι διαφωνίες
«Μια πιο σταθερή, ολοκληρωμένη περιοχή μάς δίνει μια ισχυρότερη βάση για την αντιμετώπιση κοινών απειλών όπως αυτές και την επίτευξη κοινών ευκαιριών», δήλωσε ο Blinken.
Ο Lapid είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται από κοινού για να προσπαθήσουν να το σταματήσουν.
«Έχουμε διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν και τις προεκτάσεις της, αλλά ένας ανοιχτός και ξεκάθαρος διάλογος είναι μέρος της δύναμης της φιλίας μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης