Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστέλλει τα επενδυτικά του σχέδια στη Ρωσία ο κινέζικος πετρελαϊκός όμιλος Sinopec

Αναστέλλει τα επενδυτικά του σχέδια στη Ρωσία ο κινέζικος πετρελαϊκός όμιλος Sinopec
Το Πεκίνο είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός εταίρος της Ρωσίας κι όμως αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα φάση χρειάζεται προσοχή
Σχετικά Άρθρα

Ο κινεζικός κρατικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Ρωσία για μια μεγάλη επένδυση στα πετροχημικά και την ίδρυση μιας κοινής εμπορικής εταιρείας φυσικού αερίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η αναστολή των συνομιλιών έγινε μετά από έκκληση της κυβέρνησης της Κίνας για προσοχή λόγω των διεθνών κυρώσεων που βαραίνουν τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Όμιλος Sinopec αποτελεί το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ασίας και η κίνησή του να παγώσει μια πιθανή επένδυση ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα εργοστάσιο πετροχημικών και ένα εγχείρημα για την εμπορία ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα υπογραμμίζει το ειδικό βάρος των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.
Το Πεκίνο είναι ο πιο σημαντικός διπλωματικός εταίρος της Ρωσίας κι όμως αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα φάση χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να μην βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων – άλλωστε ανάλογες απειλές έχουν διατυπώσει οι ΗΠΑ.

Επισήμως η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις κυρώσεις

Επισήμως η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις, επιμένοντας ότι θα διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή.
Όμως, παρασκηνιακά η κινεζική κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στις κινεζικές εταιρείες που δεν σέβονται τις δυτικές κυρώσεις και πίεσε τις εταιρείες να προχωρήσουν  προσεκτικά σε ότι αφορά τις επενδύσεις στη Ρωσία, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου και τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου της χώρας.
Από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία πριν έναν μήνα, οι τρεις κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί της Κίνας – Sinopec, China National Petroleum και China National Offshore Oil Corp – αξιολογούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις επενδύσεις τους στη Ρωσία, που ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
«Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αυστηρά την εξωτερική πολιτική του Πεκίνου σε αυτή την κρίση», δήλωσε στέλεχος μιας κρατικής εταιρείας πετρελαίου. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τις εταιρείες να αναλάβουν πρωτοβουλίες όσον αφορά τις νέες επενδύσεις».

Παρασκηνιακά όμως συστήνει στις εταιρείες της να προσέχουν

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε αυτόν τον μήνα αξιωματούχους των τριών ενεργειακών εταιρειών να επανεξετάσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με Ρώσους εταίρους και ρωσικές επιχειρήσεις, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση της συνάντησης.
Ο ένας τους δήλωσε ότι το Υπουργείο τους προέτρεψε να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις αγοράζοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας για τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και εργάζονται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για διακοπές στη λειτουργία των επιχειρήσεων και σε περίπτωση δευτερογενών κυρώσεων, ανέφεραν πηγές.
Η Sinopec και οι άλλες κινέζικες εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Το υπουργείο Εξωτρικων είπε ότι δεν χρειάζεται η Κίνα να αναφέρει σε άλλα μέρη για το «αν υπάρχουν εσωτερικές συναντήσεις ή όχι».
«Η Κίνα είναι μια μεγάλη, ανεξάρτητη χώρα. Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία σε διάφορους τομείς με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι η Κίνα γνωρίζει ότι το οικονομικό της μέλλον είναι συνδεδεμένο με τη Δύση και προειδοποίησε τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping ότι το Πεκίνο μπορεί να μετανιώσει που συμπαρατάχθηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης