Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gavekal Research: Γιατί η Κίνα δεν πρόκειται να βοηθήσει τη Ρωσία - Η εξάρτηση από ΗΠΑ και ΕΕ

Gavekal Research: Γιατί η Κίνα δεν πρόκειται να βοηθήσει τη Ρωσία - Η εξάρτηση από ΗΠΑ και ΕΕ
Θα πετύχει η προσπάθεια της Κίνας για ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας;
Σχετικά Άρθρα
H εξάρτηση της Κίνας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίσιμους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία, η βιομηχανία και η επισιτιστική ασφάλεια, θα αποτρέψουν το Πεκίνο από το να προσφέρει στήριξη στη Ρωσία, έναντι της Δύσης, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Καθώς οι επενδυτές συζητούν για τις κινεζικές μετοχές μετά τις διαβεβαιώσεις των Κινέζων αξιωματούχων για πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές, επικρατεί ανησυχία ότι η προσπάθεια της Κίνας για ουδετερότητα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει.
Η Κίνα επιχείρησε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή τα τελευταία χρόνια - ένας λόγος που οι αναλυτές αναρωτήθηκαν πώς θα χειριστεί τον πόλεμο.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν διαφοροποιήσει τα μηνύματά τους, από το να μιλούν αρχικά για τη φιλία της Κίνας με τη Ρωσία και να απορρίπτουν τη χρήση κυρώσεων, μέχρι τον Xi Jinping που προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του ειρηνευτή στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Joe Biden.

Η εξάρτηση από ΗΠΑ και Ευρώπη

Ωστόσο, η εξάρτηση της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσε να σημαίνει ότι μένει εκτός μάχης και τηρεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Όχι μόνο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι σημαντικοί πελάτες για τα προϊόντα της, αλλά η Κίνα εξαρτάται επίσης από άλλους για τρεις κρίσιμες τεχνολογίες: τσιπ, σπόρους και αεροπορία, γράφει ο Dan Wang, αναλυτής της Gavekal Research, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Η Κίνα προσπαθεί ενεργά να μειώσει την εξάρτησή της από τη Δύση, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν κινηθεί για να περιορίσουν την πρόσβασή τους σε κρίσιμη τεχνολογία για λόγους εθνικής ασφάλειας – όπως έκαναν με τους ελέγχους εξαγωγών κατά της Huawei Technologies.
Όμως, παρά τις επιθετικές επενδύσεις, θα περάσει αρκετός καιρός για να μην χρειάζεται η Κίνα τη Δύση - ένας λόγος που ο Wang βλέπει την Κίνα να ασκεί «γεωπολιτικό περιορισμό».

Η υψηλή τεχνολογία

Η κίνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, να αποκόψουν τη Ρωσία από τις εξαγωγές τεχνολογίας, για παράδειγμα, είναι ένας λόγος για αυτόν τον περιορισμό.
«Αν επιβάλλονταν ποτέ παρόμοιες κυρώσεις στην Κίνα - είτε για υποστήριξη της Ρωσίας είτε για επίθεση στην Ταϊβάν - θα ήταν καταστροφικές για την ικανότητα της Κίνας να παραμείνει μια κατασκευαστική υπερδύναμη», γράφει ο Wang.
Οι εταιρείες ξένων επενδύσεων πραγματοποιούν περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Tesla και της Foxconn, επίσης γνωστής ως Hon Hai Precision Industry.
Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αυτή τη σχέση και θα αποκόψουν την Κίνα από την εισαγωγή των βασικών τεχνολογιών που χρειάζονται οι κινεζικές εταιρείες για την παραγωγή αγαθών, με τους ημιαγωγούς, τη βιοτεχνολογία και την αεροπορία να κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τον Wang.

Οι αδυναμίες της Κίνας

Αν και η Κίνα έχει σημειώσει μεγάλα βήματα τα τελευταία 20 χρόνια σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα - συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας - είναι αδύναμη σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.
Για παράδειγμα, η China's Semiconductor Manufacturing International βρίσκεται περίπου έξι χρόνια πίσω από το μεγαθήριο παραγωγής chip Taiwan Semiconductor Manufacturing και η βιομηχανία τσιπ της Κίνας εξαρτάται από λογισμικό για σχεδιασμό από τις ΗΠΑ.
Η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των κινεζικών αρχών, με τον πρόεδρο Xi να ζητά μεγαλύτερη τεχνολογική αυτοδυναμία.
Ένας λόγος: Πολλοί από τους σπόρους λαχανικών είναι εισαγόμενοι.

Η αεροπορική βιομηχανία

Η εμπορική αεροπορική βιομηχανία της Κίνας εξαρτάται επίσης από την Airbus και την Boeing, με τον Wang να γράφει ότι αεροσκάφη  χρειάζονται πολλά ανταλλακτικά από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων τζετ από την General Electric και τη Safran για τα αεροπλάνα της.
Η διασφάλιση ότι η Κίνα δεν θα αποκοπεί από την πρόσβαση σε αυτές τις τεχνολογίες και οι κυρώσεις οικονομικής καταστροφής που θα μπορούσαν να επιφέρουν στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία της Κίνας θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικάπρος το παρόν.
Έως ότου η Κίνα ξεκαθαρίσει την ουδέτερη θέση της, η προοπτική των κυρώσεων των ΗΠΑ θα μπορούσε να κρέμεται ως απειλή πάνω από τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου τον στόχο της Κίνας να εξαρτάται λιγότερο από τις ΗΠΑ και όχι μόνο, ώστε να μην χρειάζεται να βαδίζει συνεχώς σε ένα τεντωμένο γεωπολιτικό σχοινί, σχολιάζει η Barron's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης