Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βοήθεια Κίνας στη Ρωσία; - Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για αντίποινα - Επικοινωνία Biden - Jinping για Ουκρανία

Βοήθεια Κίνας στη Ρωσία; - Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για αντίποινα - Επικοινωνία Biden - Jinping για Ουκρανία
Ανησυχία ΗΠΑ για άμεση στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνομιλία έχουν αυτή την ώρα (σε εξέλιξη από τις 15:00 ώρα Ελλάδας) οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας, Xi Jinping σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Αν και το σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει πως οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν για τις διμερείς σχέσεις, τη διαχείριση του ανταγωνισμού τους και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, το κύριο βάρος θα δοθεί στην Ουκρανία και στη ρωσική εισβολή.
Η Κίνα – μέχρι στιγμής – δεν έχει καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, έχει πει ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες που διατυπώνει η Μόσχα για την ασφάλεια της και ζητά από όλα τα εμπλεκόμενη μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Πεκίνο προτίθεται να συνδράμει άμεσα με στρατιωτική βοήθεια τη Ρωσία, η οποία δείχνει στο στρατιωτικό πεδίο να αντιμετωπίζει προβλήματα από την ουκρανική αντίσταση χάρη και στο συνεχιζόμενο εξοπλισμό της από τη Δύση.

Αντίποινα

Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα πως εάν συνδράμει τη Ρωσία θα υπάρξουν αντίποινα.
«Ανησυχούμε πως οι Κινέζοι σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Biden θα μιλήσει με τον πρόεδρο Χι αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή 18/3) και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση — και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη.
Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, εκτιμώντας πως είναι πολύ πιθανό η Κίνα να συνδράμει τη Ρωσία και στο να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης.

Τι κυρώσεις;

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο τι κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλλει η Δύση στην Κίνα σε περίπτωση που εκείνη συνέδραμε τη Ρωσία.
Αναλυτές εκτιμούν πως εάν η Δύση λάμβανε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τότε το κόστος για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τεράστιο.
Εντύπωση μάλιστα προκαλούν οι πληροφορίες πως η συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στη Ρώμη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan με τον Κινέζο ομόλογό του, Yang Jiechi, ήταν ιδιαίτερα σκληρή και τεταμένη

Διαψεύδει το Πεκίνο

Ωστόσο, το Πεκίνο διαψεύδει ότι έχει την οποιαδήποτε πρόθεση να συνδράμει στρατιωτικά τη Ρωσία, κάνοντας μάλιστα λόγο για παραπληροφόρηση της Δύσης.
Πάντως ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ σημείωσε πάντως πως η Ρωσία λογαριάζει στη σχέση της με την Κίνα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη ρωσική οικονομία.

Κινεζικά πυρά στη Δύση

Μάλιστα η Κίνα αντέδρασε έντονα χθες Πέμπτη 17/3, επικρίνοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, για τα σχόλιά του ότι η Κίνα είχε υποχρέωση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg κάλεσε την Κίνα «να καταδικάσει ξεκάθαρα την εισβολή και να μην στηρίξει τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει υποχρέωση να καταδικάσει την εισβολή.
«Δεν χρειαζόμαστε διάλεξη για τη δικαιοσύνη από τον καταχραστή του διεθνούς δικαίου.
Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει το γεωγραφικό του πεδίο και πρέπει να προβληματιστεί» ανέφερε η κινεζική αποστολή στην ΕΕ.
Όπως αναφέρθηκε η παρατήρηση αφορούσε τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999 από το ΝΑΤΟ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τριών δημοσιογράφων τρεις δημοσιογράφους.

Επικοινωνία Biden – Xi

Μέσα σε αυτό το τεταμένο διεθνές περιβάλλον, οι δύο πρόεδροι θα μιλήσουν για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η ουκρανική κρίση αποτελεί νέο μέτωπο στους ανταγωνισμούς των δύο πλευρών.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Biden είχε χαιρετίσει με αρκετή θέρμη τον Κινέζο πρόεδρο, με τον οποίο γνωρίζεται από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος, ενώ ο Xi αποκάλεσε τον ένοικο του Λευκού Οίκου «παλιό φίλο».
Παρά τις φιλοφρονήσεις αυτές, οι σινο-αμερικανικές σχέσεις παραμένουν ιδιαίτερα προβληματικές, αν και οι δύο υποστηρίζουν πως θέλουν να αποφύγουν «ψυχρό πόλεμο» ή ανοικτή σύγκρουση.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την Κίνα όσον αφορά τη σχέση της με τη Ρωσία.
Άλλωστε ο ίδιος ο Putin είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι Μόσχα και Πεκίνο αποκτούν στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης