Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνουν τον διπλωματικό πόλεμο με την Κίνα οι ΗΠΑ – Κυρώσεις… λόγω Ρωσίας;

Κλιμακώνουν τον διπλωματικό πόλεμο με την Κίνα οι ΗΠΑ – Κυρώσεις… λόγω Ρωσίας;
Νέες κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων για τους Ουιγούρους ανακοίνωσε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Anthony Blinken
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που οι ΗΠΑ επιμένουν στη σκληρή ρητορική τους κατά της Ρωσίας και του προέδρου Vladimir Putin – με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» που του απέδωσε ο πρόεδρος Biden - για την εισβολή στην Ουκρανία, επιλέγουν να ανοίξουν ένα ακόμα «μέτωπο» με την Κίνα, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για την υπόθεση των Ουιγούρων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken ανακοίνωσε περισσότερους περιορισμούς στην έκδοση βίζα για Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι σχετίζονται με κατηγορίες ότι οι κρατικές Αρχές επιβλέπουν την εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων Ουιγούρων.
«Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ ανέλαβαν δράση για να επιβάλλουν περιορισμούς στην έκδοση βίζα σε αξιωματούχους της Κίνας για την απόπειρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και καταστολής αντιφρονούντων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός Κίνας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Blinken.

Μήνυμα σε Κίνα

Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ κάλεσε την Κίνα «να τερματίσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Xinjiang, τις κατασταλτικές πολιτικές στο Θιβέτ, την καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Είμαστε δεσμευμένοι στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα για την προώθηση της λογοδοσίας» υπογράμμισε ο Blinken.
Πάντως και μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι και πόσοι αξιωματούχοι του κινεζικού κράτους θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα περιορισμού της έκδοσης βίζας, τα οποία ουσιαστικά θα τους απαγορεύσουν να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυρώσεις λόγω στήριξης Πεκίνου στη Ρωσία;

Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως το timing της επιβολής των νέων αυτών κυρώσεων είναι αρκετά περίεργο, αναφέροντας πως η κυβέρνηση Biden φαίνεται αποφασισμένη να κλιμακώσει και στις σχέσεις με την Κίνα, την οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε ότι μελετά τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, προμηθεύοντας την με όπλα και εξοπλισμούς για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Την κατηγορία αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά το Πεκίνο.
Σημειώνεται πως το Πεκίνο έως σήμερα δεν έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία αν και έχει συστήσει αυτοσυγκράτηση όλων των μερών και έχει διαμηνύσει ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κατηγορώντας ωστόσο τη Δύση ότι δεν έλαβε υπόψη της τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια της λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Κλιμάκωση

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Κίνας, απαγορεύοντας τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Xinjiang και επιβάλλοντας κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών αποφάσισαν να στοχοθετήσουν την κινεζική υψηλή τεχνολογία, η οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για να παραβιάζονται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Xinjiang.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι η Κίνα παρακολουθεί τη μειονότητα αυτή, κυρίως μέσω αναζητήσεων με τη βοήθεια του DΝA και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση προσώπων.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλα μέλη μουσουλμανικών μειονοτήτων είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα.
Επιπλέον η Κίνα κατηγορείται ότι στειρώνει αναγκαστικά τις γυναίκες των Ουιγούρων και ότι επιβάλλει την αναγκαστική εργασία στη μειονότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης