Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Erdogan: Κίεβο και Μόσχα συμφωνούν σε 4 σημεία - Διαψεύδoυν οι Ουκρανοί: Η διαδικασία προχωρά πολύ δύσκολα

Αποκάλυψη Erdogan: Κίεβο και Μόσχα συμφωνούν σε 4 σημεία - Διαψεύδoυν οι Ουκρανοί: Η διαδικασία προχωρά πολύ δύσκολα
Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Erdogan φέρεται να δήλωσε πως Ουκρανία και Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε τέσσερα από τα έξι θέμα της διαφωνίας τους
Σχετικά Άρθρα

Τις αναφορές του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan ότι φαίνεται να συμφωνούν Ουκρανία - Ρωσία στα τέσσερα από τα έξι θέματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, διέψευσε σήμερα ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι η ταξινόμηση τους είναι εσφαλμένη και πως οι υποομάδες αντιπροσωπειών συζητούνται ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά θέματα.
«Η ταξινόμηση των βασικών θεμάτων των διαπραγματεύσεων σε τέσσερα ή περισσότερα σημεία είναι εσφαλμένη.
Σε υποομάδες αντιπροσωπειών συζητούνται ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων προχωρά πολύ δύσκολα.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν παραιτείται από τα αιτήματά της.
«Επιμένουμε, πρώτα απ' όλα, σε κατάπαυση του πυρός, εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο Kuleba.
«Η Ουκρανία θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία, ως φίλος και στρατηγικός εταίρος της Ουκρανίας, θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει σε όλους τους δρόμους», συμπλήρωσε.
Ο Dmitry Kuleba υπενθύμισε επίσης ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας δεν είναι λιγότερο σημαντικοί παράγοντες για να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική μηχανή και να επιτευχθεί η επιθυμητή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις: «Μια τέτοια τριμερής στρατηγική - κυρώσεις, στρατιωτική υποστήριξη, διαπραγματεύσεις - δεν πρέπει να αμφισβητούνται από κανέναν».
Τέλος ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην τουρκική πλευρά και ξεχωριστά στον Πρόεδρο Εrdogan για την πολιτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Τι είπε ο Erdogan

Για συμφωνία σε τέσσερα από τα έξι σημεία της διαφωνίας τους έχουν καταλήξει Ρωσία και Ουκρανία. Αυτό φέρεται να αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη (24/3/2022).
Όπως αποκαλύπτει το Middle Eest Eye, ο Erdogan υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, θα βάλει τέλος στα σχέδια για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και θα αναγνωρίσει τη ρωσική ως μία από τις επίσημες γλώσσες στην Ουκρανία. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει απορρίψει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg.
Παράλληλα, ο Erdogan είπε ότι «η Ουκρανία δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις και στην αποστρατιωτικοποίηση». Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση.
«Η Ουκρανία εμφανίστηκε επίσης θετική όσον αφορά το αίτημα για συλλογική ασφάλεια» φέρεται να υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα «αγκάθια»

Παράλληλα, όμως, ο Erdogan υποστήριξε ότι το κύριο σημείο διαμάχης Ουκρανίας και Ρωσίας είναι το καθεστώς της Κριμαίας και των ελεγχόμενων από τους Ρωσόφωνους περιοχών του Ντονμπάς (Donbas).
«Νομίζω ότι ο Zelensky έκανε ένα καλό βήμα προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα» για αυτές τις περιοχές, είπε ο Erdogan.
Όσον αφορά τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ο Erdogan υποστήριξε ότι θα του προτείνει να κάνει μια «έντιμη αποχώρηση από την Ουκρανία και να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή».
Erdog.JPG
Οι επιπτώσεις των κυρώσεων

Σύμφωνα με το Middle East Eye, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, πολλές διεθνείς εταιρείες και Ρώσοι ολιγάρχες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. Κάποιοι έχουν καταλήξει στην Τουρκία.
Δύο σούπερ γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, Roman Abramovich, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις ελλιμενίστηκαν στα τουρκικά λιμάνια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει επίσης ένας από τους κύριους προορισμούς για τους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.
Επίσης, ο Erdogan φέρεται να δήλωσε ότι η Τουρκία θα καλωσορίσει οποιεσδήποτε διεθνείς εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, ενώ επανέλαβε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται από τα τουριστικά έσοδα, που προέρχονται από Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες. Οι ειδικοί όμως αναμένουν δραματική πτώση στις αφίξεις.
Ωστόσο, ο Erdogan είπε η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το ρούβλι και την τουρκική λίρα για τον τουρισμό, καθώς ο Putin υποσχέθηκε στον Τούρκο ηγέτη ότι θα ενθαρρύνει τους Ρώσους να ταξιδέψουν στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Τουρκία δεν μπορεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία λόγω της αλληλεξάρτησης από την ενέργεια. «Αγοράζουμε το ήμισυ του φυσικού αερίου μας από τη Ρωσία», είπε ο Erdogan και συμπλήρωσε «χτίζουμε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Akkuyu με τη Ρωσία».

Medinsky (Eπικεφαλής ρωσικής αντιπροσωπείας): Έχουν βαλτώσει οι συνομιλίες για τα κύρια ζητήματα

Η Ρωσία και η Ουκρανία στις συνομιλίες έρχονται πιο κοντά στις θέσεις τους για δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά για τα κύρια πολιτικά ζητήματα, πρακτικά, έχουν βαλτώσει, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, Vladimir Medinsky.
«Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται όλη την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης και θα συνεχιστούν αύριο (26/3/2022). Γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ ομάδων εμπειρογνωμόνων, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μεταξύ των αρχηγών αντιπροσωπειών. Η τελευταία φορά ήταν χθες το βράδυ. Οι θέσεις πλησιάζουν πιο κοντά σε δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά για μεγάλα πολιτικά ζητήματα παραμένουμε στα ίδια», είπε ο Medinsky στους δημοσιογράφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης