Διεθνή

Ζelensky: Πιθανή συμφωνία με τη Ρωσία πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα στην Ουκρανία - Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Ζelensky: Πιθανή συμφωνία με τη Ρωσία πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα στην Ουκρανία - Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky
Aπό δημοψήφισμα στην Ουκρανία θα πρέπει να περάσουν οι όποιες συμβιβαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky. 

Όπως πρόσθεσε, η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα από τη Ρωσία και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή, ανέφερε ο Zelensky σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας, Suspilne. 
«Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να απαντήσει. Και το ποιοι θα είναι (οι συμβιβασμοί) αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», δήλωσε ο Zelensky.
Θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή τις εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται στην Ουκρανία από τρίτες χώρες ως αντιστάθμισμα για τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Για το ρωσικό τελεσίγραφο

«Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. "Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε:
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».
«Η Ρωσία θεωρεί πως είναι απαραίτητο να μας καταστρέψει όλους, τότε θα εκπληρωθεί το τελεσίγραφό της.
Για παράδειγμα, λένε "δώστε μας το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη ή το Κίεβο".
Ούτε το Χάρκοβο ούτε η Μαριούπολη ούτε το Κίεβο ούτε εγώ, ο πρόεδρος, μπορούμε να το αποδεχτούμε.
Ο ίδιος ο λαός προστατεύει το κράτος μας», πρόσθεσε ο Zelensky.
Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν θα φέρουν ακόμα αποτέλεσμα.


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης