Τελευταία Νέα
Διεθνή

O OPEC ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Θα πλήξει τους καταναλωτές

O OPEC ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Θα πλήξει τους καταναλωτές
Αξιωματούχοι του OPEC έχουν μάλιστα μεταφέρει τις ανησυχίες τους στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα

O OPEC ανησυχεί σοβαρά ότι ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα πλήξει τους καταναλωτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του OPEC που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το πετρελαϊκό καρτέλ έχει μεταφέρει ήδη αυτές τις ανησυχίες του στις Βρυξέλλες.
Σημαντικά μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν ουδέτερη στάση ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, ενώ ο OPEC+, σχήμα όπου συμμετέχει και η Ρωσία, έχει κρατήσει αποστάσεις από το θέμα της Ουκρανίας στις συνεδριάσεις του.
Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει ήδη επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνονται και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Το μπλοκ των 27 συζητά τώρα εάν και πώς θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.
Αξιωματούχοι του OPEC, μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας Mohammed Barkindo, συναντήθηκαν με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simpson στις 16 Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν τις «ιδιαίτερες ώρες» που περνά η ενεργειακή αγορά, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ευρωπαία Επίτροπος.
Μια από τις πηγές του OPEC που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι οι ανησυχίες του καρτέλ έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα στην ΕΕ.
«Είναι πλήρως ενημερωμένη», δήλωσε η εν λόγω πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, Ευρωπαίος αξιωματούχους τόνισε:
«Ο OPEC εξέθεσε την ανάλυσή του για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου».
«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, τίποτα δεν έχει αποκλείεται όσον αφορά τις μελλοντικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης