Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Σε ρούβλια οι πωλήσεις του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες - Eκτίναξη 23% στο ολλανδικό TTF

Putin: Σε ρούβλια οι πωλήσεις του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες - Eκτίναξη 23% στο ολλανδικό TTF
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τα συμβόλαια
Σχετικά Άρθρα

Τη μετατροπή σε ρούβλια των πληρωμών για την προμήθεια φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, τη στιγμή που οι δυτικές κυρώσεις -που επιβλήθηκαν στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία- έχουν προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία.
Ως αποτέλεσμα, η τιμή του εκτινάχθηκε στα ύψη.
Ειδικότερα, η Ρωσία δεν θα δέχεται πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
«Αποφάσισα να εφαρμόσω ένα σύνολο μέτρων για την πληρωμή -ας ξεκινήσουμε από αυτό- για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες, με ρωσικά ρούβλια το συντομότερο δυνατό», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή οι ξένοι καταναλωτές θα πρέπει να μετατρέπουν «μη φιλικά νομίσματα» σε ρούβλια για τις μελλοντικές αλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες. «Ζητώ από την κυβέρνηση να εκδώσει αντίστοιχη οδηγία προς την Gazprom για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους ξένους καταναλωτές η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες», τόνισε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε άλλα κράτη σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές που ορίζονται στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα. «Θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές, τις αρχές τιμολόγησης που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα», τόνισε ο Putin.

Τιμή φυσικού αερίου

Στον απόηχο των δηλώσεων Putin, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη Βρετανία και την Ολλανδία εκτινάχθηκαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αρχίσει να πουλά αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε νομοθεσία για ελάχιστα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στο 80%.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, το συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα (TTF) κατέγραψε άλμα 23% στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ η τιμή για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 16% στα 113,65 ευρώ/MWh.

Αντιδρά το Βερολίνο: Παραβίαση της σύμβασης το ρωσικό αίτημα για πληρωμή αερίου σε ρούβλια

Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια συνιστά «παραβίαση της σύμβασης», διαμήνυσε η γερμανική κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε μία εβδομάδα προθεσμία στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Ίσως συζητηθεί το αίτημα Ρωσίας για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας οι «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σερβία: Πληρωμή για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε ρούβλια δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Η μετάβαση στην πληρωμή για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε ρούβλια δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, τεχνικές δυσκολίες είναι δυνατές μόνο στο πρώτο στάδιο, δήλωσε στο RIA Novosti ο Βόισλαβ Βούλετιτς, επικεφαλής της Σερβικής Ένωσης Αερίου.

OMV μετά τις ανακοινώσεις Putin: Θα συνεχίζουμε να πληρώνουμε σε ευρώ το φυσικό αέριο, δεν υπάρχει άλλη λύση

Η αυστριακή OMV θα συνεχίσει να πληρώνει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ, δεν υπάρχει άλλη συμβατική βάση, δήλωσε ο Alfred Stern, επικεφαλής της εταιρείας.
"Φυσικά. Δεν έχουμε κανένα άλλο συμβατικό πλαίσιο, δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο", είπε ο Stern σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι PULS24 όταν ρωτήθηκε εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ευρώ παρά ρούβλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης