Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία - Καμένη γη η Μαριούπολη, υπό συνεχή βομβαρδισμό το Κίεβο - Εκτιμήσεις για λήξη της εισβολής

Πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία - Καμένη γη η Μαριούπολη, υπό συνεχή βομβαρδισμό το Κίεβο - Εκτιμήσεις για λήξη της εισβολής
Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ελέγχουν τη μισή Μαριούπολη, αντιστεκόμαστε λένε οι Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 28η ημέρα της, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι έχουμε εισέλθει σε έναν πόλεμο φθοράς, με τις απώλειες ανάμεσα στα δύο στρατεύματα αλλά και στον άμαχο πληθυσμό να αυξάνονται καθημερινά, με πόλεις να τελούν υπό συνεχή βομβαρδισμό και καταστροφές και με περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους – το 25% του συνολικού πληθυσμού της Ουκρανίας – να έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Στο πολεμικό μέτωπο, η Δύση και η Ουκρανία υποστηρίζουν πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι «κολλημένες» εδώ και ημέρες και δεν μπορούν να προελάσουν λόγω της ουκρανικής αντίστασης αλλά και προβλημάτων σε τροφοδοσία με τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, τη στιγμή που η Ρωσία υπογραμμίζει πως όλα κυλούν βάσει του αρχικού σχεδίου της και πως δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Παράλληλα, συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, οι οποίες - τουλάχιστον επισήμως και δημοσίως - εμφανίζονται να προχωρούν με μεγάλες δυσκολίες, διαφωνίες και περιορισμένη πρόοδο.
Την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις μαίνονται σε μια σειρά από μέτωπα στο ουκρανικό έδαφος.
Η Μαριούπολη είναι η πόλη που έχει εξελιχθεί – μέχρι στιγμής – στην πόλη - «σύμβολο» αυτού του πολέμου, καθώς με το 90% των κτηρίων της κατεστραμμένο παραπέμπει στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και στο Χαλέπι της Συρίας, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για «καμένη γη» και για πρακτικές που παραπέμπουν στην πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως έχουν καταλάβει τη μισή πόλη και πως είναι έτοιμοι να την απελευθερώσουν από τους Ουκρανούς εθνικιστές, με τις ουκρανικές δυνάμεις να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να παραδοθούν και πως θα δώσουν την μάχη μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος υπερασπιστής της πόλης.
Αυτό άλλωστε είναι το μήνυμα που αποστέλλουν οι Ουκρανοί από κάθε πόλη που τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, έχουμε εισέλθει σε έναν πόλεμο φθοράς, όπου παραμένει αναπάντητο ένα ακόμα ερώτημα, όπως το εάν οι αυξανόμενες απώλειες σε στρατιώτες και αμάχους και στις δύο πλευρές αλλά και τα τεράστια οικονομικά κόστη τόσο για τη Ρωσία όσο για την Ουκρανία θα οδηγήσουν σύντομα σε μια αποκλιμάκωση και σε μια διπλωματική λύση ή θα επιτείνουν για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα το στρατιωτικό αδιέξοδο, αυξάνοντας τους κινδύνους για πιο επιθετικές ενέργειες.
Άλλωστε η Μόσχα άφησε χθες ανοικτό ακόμα και το να προσφύγει στα πυρηνικά της όπλα, εάν απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας.
22_1.png
Λήξη της ρωσικής εισβολής βλέπει το Κίεβο

«Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία είχε ήδη σταματήσει σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο Oleksei Arestovich, σύμβουλος του Zelensky, ενώ βάσει εκτίμησης του η ρωσική εισβολή θα σταματήσει στα τέλη Απριλίου.
Ειδικότερα, ο Arestovic, δήλωσε την Τετάρτη 23/3 ότι αναμένει ότι η ενεργός φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς η ρωσική προέλαση έχει ήδη σταματήσει σε πολλές περιοχές.
Ο Arestovich είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 40% των δυνάμεών της και επίσης υποβάθμισε την προοπτική της Ρωσίας να διεξαγάγει πυρηνικό πόλεμο.

Πεντάγωνο: Η Ουκρανία αμύνεται πολύ έξυπνα απέναντι στη Ρωσία

Την θέση πως η Ουκρανία αμύνεται και υπερασπίζεται πολλά σημεία της επικράτειας της «πολύ έξυπνα, πολύ ευκίνητα και πολύ δημιουργικά» διατύπωσε ο John Kirby, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί προχωρούν λίγο περισσότερο σε αντεπίθεση
Τους έχουμε δει σε μέρη, όπως στα νότια, κοντά στην Χερσώνα όπου προσπαθούν να ανακτήσουν εδάφη» ανέφερε ο Kirby, επισημαίνοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπιθέσεις και κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Οι Ουκρανοί προβάλλουν μια πολύ σκληρή άμυνα.
Οι Ρώσοι δεν έχουν επιτύχει κανέναν από τους στρατηγικούς τους στόχος» υποστήριξε ο Kirby.

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει το Μακάριφ μια πόλη που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου καθώς και ότι απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις στην επαρχιακή πόλη του Βασνιζενσκ, βόρεια του Μικολάγιφ και ότι γίνεται προσπάθεια για επανακατάληψη εδαφών στην Χερσώνα, την πρώτη και μόνη πόλη που έχουν καταλάβει από την έναρξη της εισβολής οι Ρώσοι.

Καμένη γη η Μαριούπολη – Παραμένουν εγκλωβισμένοι 100.000 άμαχοι

Σε καμένη γη έχει μετατραπεί η Μαριούπολη, η οποία τελεί υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως έχουν ήδη υπό τον έλεγχο τους τη μισή πόλη, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μάχες σώμα με σώμα μέσα στην πόλη.
Η τελευταία εκτίμηση κάνει λόγο για 100.000 άμαχους εγκλωβισμένους, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, θέρμανση και φάρμακα.
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν συνεχείς βομβαρδισμούς, τη στιγμή που εκτιμάται πως πάνω από το 90% των κτηρίων έχει ήδη καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.
18_1.jpg
Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο είχε απορρίψει ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της πόλης, διαμηνύοντας πως οι Ουκρανοί θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους την πόλη.
Εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να καταλάβουν τη Μαριούπολη, θα είναι μια τεράστια στρατιωτική επιτυχία καθώς θα είναι η πρώτη πόλη με τέτοια στρατηγική σημασία που θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους.
Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει μεταξύ άλλων ότι θα έχουν καταφέρει να ενώσουν χερσαία την Κριμαία με τη Ρωσία, θα επιφέρουν ακόμα μεγάλα προβλήματα στην ουκρανική οικονομία ενώ θα στείλουν παράλληλα μήνυμα και στις άλλες ουκρανικές πόλεις που τελούν υπό πολιορκία για το ποια θα είναι η μοίρα τους.
4_4.png
Υπό ασφυκτική πολιορκία το Κίεβο

Αν και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να προωθηθούν ιδιαίτερα στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες, αναγνωρίζουν πως το Κίεβο είναι πρωταρχικός στόχος της ρωσικής επίθεσης.
Ήδη τα ρωσικά στρατεύματα εντείνουν την πολιορκία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, τα περίχωρα της οποίας σφυροκοπούν ανελέητα τα τελευταία 24ωρα.
Οι τοπικές αρχές διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να παραδοθούν ποτέ, προειδοποιώντας τη Μόσχα πως αν επιχειρήσουν να εισβάλλουν στο Κίεβο, η κίνηση τους αυτή θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία.
«Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ.
Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο» ανέφερε μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaly Klitschko,
«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης.
Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας.
Δεν θα γονατίσουμε.
Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ» είπε ο Klitshko.
3_15.png
Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Οδησσό

Παράλληλα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Χάρκοβο και στην Οδησσό αλλά και σε άλλες περιοχές της νότιας και βορειοανατολικής Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο διαμηνύοντας ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να κρατούν τις θέσεις τους.
Εκτιμάται πως τουλάχιστον 500 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρωσικές επιθέσεις.
Βομβαρδισμοί υπήρξαν και στα περίχωρα της Οδησσού, πόλη που εκτιμάται πως βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των Ρώσων, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως εάν «πέσει» η Μαριούπολη, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος στόχος.
Επιπλέον, δύσκολη είναι η κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Κίεβο.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος.
14_2.jpg
15_1.jpg
Επιθέσεις και στα βορειοδυτικά

Επιθέσεις όμως σε στρατιωτικούς στόχους αναφέρθηκαν και στη βορειοδυτική Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία, καθώς τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.
13_3.jpg
Zelensky (Ουκρανία): Προχωράμε βήμα – βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις

Για συνεχή βομβαρδισμό της Μαριούπολης από το ρωσικό στρατό έκανε λόγο στο νυχτερινό διάγγελμα του στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelesnky, ο οποίος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι σταμάτησαν ανθρωπιστικό κομβόι περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης.
Σύμφωνα με τον Zelensky αυτή τη στιγμή στην πόλη παραμένουν περίπου 100.000 άμαχοι, οι οποίοι, όπως είπε, ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες.
«Σήμερα υπάρχουν 100.000 άνθρωποι στην πόλη.
Σε απάνθρωπες συνθήκες.
Σε απόλυτο αποκλεισμό.
Χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα.
Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς» είπε ο Zelensky, ο οποίος υποστήριξε πως Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν συνεχώς να οργανώσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση της πόλης, αν και οι προσπάθειες αυτές, όπως είπε, υπονομεύονται από τους διαρκείς βομβαρδισμούς.
«Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι προσπάθειες μας σαμποτάρονται από τους Ρώσους κατακτητές» ανέφερε ο Zelensky, υποστηρίζοντας πως οδηγοί λεωφορείων και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης έχουν συλληφθεί.
16_3.jpg
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως συνεχίζει να εργάζεται για να ωθήσει τη Ρωσία στην ειρήνη και να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον απάνθρωπο πόλεμο.

Όπως είπε, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά».
«Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται καθημερινά.
Είναι πολύ σκληρό, μερικές φορές σκανδαλώδες.
Αλλά βήμα – βήμα προχωράμε μπροστά» είπε ο Zelensky, επισημαίνοντας πως στις τρεις συνόδους κορυφής αυτής της εβδομάδας (ΝΑΤΟ, ΕΕ, G7) αναμένονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και νέα πακέτα στήριξης της Ουκρανίας.
«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όσο μπορούμε.
Μέχρι το τέλος.
Θαρραλέα και ανοιχτά.
Σε όλες αυτές τις πλατφόρμες.
Με γεμάτη ενέργεια.
Με όλες μας τις δυνάμεις.
Και δεν θα κουραστούμε.
Θα ξεκουραστούμε όταν κερδίσουμε.
Και σίγουρα θα γίνει» τόνισε ο Zelensky.

Peskov: Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της

Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmytri Peskov.
Ο Peskov είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες».
Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες.
«Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», είπε.
Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ είχε ρωτήσει τον Πεσκόφ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Δύση: Προς νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Προς νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζεται η Δύση, τη στιγμή που τις επόμενες ώρες αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις από τις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7.
O σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας
Παράλληλα, όπως είπε, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σχέδιο ΕΕ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη 23/3 τα σχέδιά της με τα οποία θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία.
Η κλίμακα και η ταχύτητα (σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων) είναι άνευ προηγουμένου.
Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Maros Sefcovic.
Συνολικά εκτιμάται πως 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης