Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Cavusoglu: Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα - Ενεργός ο ρόλος της Τουρκίας

Αποκάλυψη Cavusoglu: Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα - Ενεργός ο ρόλος της Τουρκίας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός
Σχετικά Άρθρα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία, για μια σειρά «κρίσιμων» ζητημάτων και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.
Οι θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν πλησιάσει για μια σειρά θεμάτων ωστόσο ορισμένα από αυτά θα πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο προέδρων, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu.
"Οι θέσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα.
Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι συμπίπτουν σχεδόν πλήρως στα πρώτα τέσσερα σημεία [της συμφωνίας].
Αλλά κάποια ζητήματα θα πρέπει να λυθούν σε επίπεδο προέδρων", είπε.
Ο Cavusoglu είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Τριμερής συνάντηση Putin, Zelensky, Erdogan θέλει η Άγκυρα

Οι τουρκικές αρχές θέλουν να πραγματοποιήσουν μια τριμερή συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, Vladimir Putin, Volodymyr Zelensky και Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Εάν επιτευχθεί ειρήνη, αυτοί (οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας) θα συναντηθούν σίγουρα», είπε, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες «δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
"Από σήμερα, βλέπουμε ότι ουσιαστικά καμία από τις πλευρές δεν είναι κατά [σε μια συνάντηση στην Τουρκία].
Κάποιες άλλες χώρες καταβάλλουν επίσης προσπάθειες να οργανώσουν [τη συνάντησή τους], αν και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τις δεχθούμε στην Τουρκία.
Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να συναντηθούν, είτε στην Τουρκία είτε σε άλλη χώρα», είπε ο υπουργός.

«Να ακουστεί η θέση της Ρωσίας»

«Η θέση της Μόσχας πρέπει να ακουστεί ως μέρος μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού μπλοκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin σε συνέντευξή του στους New York Times.
Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου δικαιολόγησε την άποψή του, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο – θα είναι κακός για όλους και δαπανηρός για ολόκληρο το διεθνές πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, κάθε βήμα που κάνουμε τώρα σε σχέση με τη Ρωσία στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά κλπ, θα έχει αντίκτυπο σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας», πρόσθεσε.

Πεπεισμένη η Τουρκία για μία ειρηνευτική συμφωνία

«Η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μπορούν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
«Μια ειρηνευτική συμφωνία είναι δυνατή. Το ερώτημα τώρα είναι πότε και πώς θα επιτευχθεί», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.
«Η Τουρκία θεωρεί βασικό της καθήκον να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky, πρόσθεσε ο Kalin.
«Διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας μας και με τις δύο πλευρές ανοιχτούς.
Είναι πολύ σημαντικό και οι προσπάθειές μας είναι προσανατολισμένες να οργανώσουμε μια απευθείας συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας», συνέχισε.
«Οι πλευρές πραγματοποιούν συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο στη Λευκορωσία.
Η πρώτη υπουργική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια.
Το βασικό καθήκον σήμερα είναι να οργανωθεί μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης