Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Μεγάλες οι απώλειες του ουκρανικού στρατού, προέλαση στο Donbass – Tελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης 21/3

Ρωσία: Μεγάλες οι απώλειες του ουκρανικού στρατού, προέλαση στο Donbass –  Tελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης 21/3
Ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι η κατάληψη του Κιέβου και από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα οι ρωσικές δυνάμεις, συντονίζουν την περικύκλωση της πρωτεύουσας πριν ξεκινήσουν την εισβολή με στόχο να βρεθούν οι δυνάμεις πυροβολικού εντός βεληνεκούς του κέντρου του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα

(upd 12) Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα 12 χιλιόμετρα στο Ντονμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, επισημαίνοντας ότι «oi ρωσικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την ήττα του εθνικιστικού τάγματος του Ντονμπάς και έχουν προχωρήσει άλλα 12 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax .
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται 12 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Νικολσκόγιε και από κοινού με μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απέκλεισαν τον οικισμό Σλαντκόγιε από τρεις πλευρές,, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Konashenkov, σκοτώθηκαν 60 μαχητές, καταστράφηκαν τρία τεθωρακισμένα οχήματα, έξι συστήματα πυροβολικού και όλμοι των Ουκρανών.
Επί του παρόντος, οι μάχες συνεχίζονται στους οικισμούς Sladkoye, Novoukrainka και Shakhterskoye.
Νωρίτερα το Russia Today, δημοσίευσε βίντεο με εκτόξευση πυραύλων κατά των ουκρανικών θέσεων στην ανατολική χώρα.

Τελεσίγραφο για Μαριούπολη έως το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2022

Την ίδια ώρα στην πολύπαθη Μαριούπολη, η Ρωσία έδωσε στους Ουκρανούς μαχητές διορία μέχρι το πρωί της Δευτέρας (21/3/2022) προκειμένου να εγκαταλείψουν την πόλη.
Τους προσφέρει ασφαλή διάδρομο διαφυγής από τις 10 έως τις 12 το πρωί, αφού παραδώσουν τα όπλα τους.

Μετά οι ρωσικές δυνάμεις θα επιτεθούν.
Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα τους στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται «τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή», στην ανατολική Ουκρανία. «Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Mikhail Mizintsev, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Mizintsev.
«Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».
Ο αντιστράτηγος δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν έξω από τη Μαριούπολη στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαρτίου.

Μεγαλώνουν οι απώλειες του ουκρανικού στρατού

Οι απώλειες του Ουκρανικού στρατού σε στρατιώτες και υλικοτεχνικές υποδομές είναι τεράστιες τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Με βάση την εξέλιξη των μαχών η Μαριούπολη επί της ουσίας έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και έτσι η Ουκρανία έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική θάλασσα.
Με βάση τις Ουκρανικές δυνάμεις το 80% των σπιτιών στην Μαριούπολη έχουν καταστραφεί.
Στις 19 Μαρτίου 2022 οι ρωσικές δυνάμεις δεν εξαπέλυσαν κάποιες χερσαίες επιθέσεις, ανασυντάχθηκαν και αποκαθιστούν ζημιές και ενισχύουν τις προμήθειες.
Ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι η κατάληψη του Κιέβου και από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα οι ρωσικές δυνάμεις, συντονίζουν την περικύκλωση της πρωτεύουσας πριν ξεκινήσουν την εισβολή με στόχο να βρεθούν οι δυνάμεις πυροβολικού εντός βεληνεκούς του κέντρου του Κιέβου.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν βάλει στόχο την πόλη Zaporizhzia βόρεια της Melitopol.
Επίσης δυτικά στο Mykolaiv εάν πέσει η πόλη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την Οδησσό της Ουκρανίας, αλλά αυτός ο στόχος δεν είναι εύκολος, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων είναι πολύ αργή. 
Ο βασικός σχεδιασμός των Ρωσικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν όλες τις πόλεις ανατολικά του Δνείπερου ποταμού και προφανώς το Κίεβο την πρωτεύουσα στα βόρεια της χώρας.
Το επιτελείο Zelensky την ίδια ώρα, εκφράζει ανησυχίες πως η Μόσχα θα ανοίξει και δυτικό μέτωπο με επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. 

Η επιχειρησιακή τακτική και η στρατιωτική αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν 62 στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 20 Μαρτίου 2022.
Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konashenkov.
Ανάμεσά τους ήταν τρεις θέσεις διοίκησης, μία εγκατάσταση πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης, δύο αποθήκες πυραύλων και όπλων πυροβολικού και μία αποθήκη καυσίμων, καθώς και 52 θέσεις συσσώρευσης στρατιωτικού εξοπλισμού».
Σήμερα Κυριακή 20/3 η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι κατέστρεψε ουκρανικές αποθήκες καυσίμων με πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς Kh-47M2 «Kinzhal» ή «στιλέτο», τους οποίους χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά για «χειρουργικά» χτυπήματα.

Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 207 drones, 1.467 άρματα μάχης και 148 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων της Ουκρανίας.
Επίσης έχουν καταστρέψει 148 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, 573 πυροβόλα και όλμους πεδίου, καθώς και 1.262 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων».
Όσον αφορά στις απώλειες
228 είναι οι νεκροί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, ενώ πάνω από 100 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή Zhytomyr κοντά στο Κίεβο.
Την ώρα, ο Andrei Paliy, αναπληρωτής διοικητής του Ρωσικού Στόλου στόλου , σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ μέσω της εφαρμογής  ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Η Σεβαστούπολη, η οποία αποτελεί σημαντική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Συμφωνία, για μια σειρά «κρίσιμων» ζητημάτων

Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Irina Verescuk δήλωσε ότι σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου ότι θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.
Την ίδια ώρα, σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δηλώνοντας ότι Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία, για μια σειρά «κρίσιμων» ζητημάτων και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα, στα 4 πρώτα, αν και σε ορισμένα θα πρέπει να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο προέδρων όπως τόνισε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.
Μέχρι ωστόσο, να επέλθει ένα τέτοιο ευτυχές ενδεχόμενο, ο πρόεδρος Zelensky προέβη σε δύο πρωτοφανείς κινήσεις για δημοκρατικό κράτος: επέβαλε την απαγόρευση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενδέχεται να συνδέονται με την Ρωσική Ομοσπονδία, με βάση τον στρατιωτικό νόμο που έχει επιβληθεί σε όλη την επικράτεια και με διάταγμα που υπέγραψε, συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης».
Αναλυτικότερα...

Αποκάλυψη Cavusoglu (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu
δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία, για μια σειρά «κρίσιμων» ζητημάτων και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.
Επισήμανε ωστόσο, ότι ορισμένα από αυτά θα πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο προέδρων, δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu.
"Οι θέσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα.
Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι συμπίπτουν σχεδόν πλήρως στα πρώτα τέσσερα σημεία [της συμφωνίας].
Αλλά κάποια ζητήματα θα πρέπει να λυθούν σε επίπεδο προέδρων", είπε.
Ο Cavusoglu είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας αλλά και να φιλοξενήσει η Τουρκία μία τριμερή συνάντηση Putin, Zelensky, Erdogan στην Άγκυρα, γεγονός που δεν συναντά άρνηση από καμία εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
4020cc789b9d46a2f696d23e5231c9a4_XL.jpg
Ουκρανία: Βομβαρδισμός σχολής καλών τεχνών στη Μαριούπολη – Στους 228 οι νεκροί στο Κίεβο, 260 στο Χάρκοβο

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών, η οποία αποτελούσε καταφύγιο για περίπου 400 κατοίκους, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή (19/3) επίθεση, αν και σύμφωνα με δημοτικό συμβούλιο, καταστράφηκε το κτίριο καταστράφηκε και υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.
Ήδη, οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το σιδηρουργικό και μεταλλουργικό εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.
Σημειώνεται ότι η Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζεται τις τελευταίες εβδομάδες και υπάρχει έλλειψη νερού, αερίου, ηλεκτροδότησης, ενώ πτώματα κείτονται στους δρόμους και κόσμος βρίσκεται στα υπόγεια για να προστατευτεί.
Στο μεταξύ, 19 παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι ορφανά, διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο» παγιδευμένα σε σανατόριο, καθώς οι κηδεμόνες τους αδυνατούν να πάνε να τα πάρουν λόγω των μαχών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οικείοι τους και αυτόπτες μάρτυρες.
Πρόκειται για παιδιά και έφηβους, ηλικίας 4 έως 17 ετών, που στάλθηκαν στην κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, προτού αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου και πλέον, βρίσκονται "σε μεγάλο κίνδυνο", καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Τα θύματα σε Κίεβο και Χάρκοβο

Στο Κίεβο ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Επίσης, 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Κιέβου.
Στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες , ανάμεσά τους και ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.
Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου 19/3.

Πάνω από 100 νεκροί ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή Zhytomyr κοντά στο Κίεβο

Περισσότεροι από 100 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν από ρωσικό χτύπημα ακριβείας σε κέντρο εκπαίδευσης ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων στην περιοχή Zhytomyr σε μικρή απόσταση δυτικά του Κιέβου της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανέφερε ο Igor Konashenkov.
«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν ένα κέντρο εκπαίδευσης για τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπου βρίσκονταν ξένοι μισθοφόροι που έφτασαν στην Ουκρανία, κοντά στον οικισμό Ovruch, στην περιοχή Zhytomyr.
Περισσότεροι από 100 στρατιώτες των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν».

Δυτικό μέτωπο

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε την Κυριακή (20/3/2022) το γραφείο του προέδρου Volodymyr Zelensky, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.
Η ρωσική εισβολή έχει επικεντρωθεί κυρίως στις βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα πύραυλοι έπληξαν επίσης τη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει απειλή επίθεσης στο Βολίν από τις ρωσικές δυνάμεις ή το λευκορωσικό στρατό, που έως τώρα δεν έχει επισήμως αναπτύξει στρατεύματα για τη στήριξη της Ρωσίας.

H Ουκρανία ανακοίνωσε το άνοιγμα επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων την Κυριακή 20/3

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Irina Verescuk δήλωσε ότι την Κυριακή 20 Μαρτίου θα άνοιγαν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.
Η Ουκρανία έχει απομακρύνει συνολικά 190.000 ανθρώπους από τα μέτωπα των μαχών αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες η Βερεστσούκ.
Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για τις δυσκολίες στη διαδικασία αυτή.

ΟΗΕ: 10 εκατ. εκτοπισμένοι

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (20/3/2022) ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός που 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, είτε έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό», έγραψε στο Twitter ο Grandi.
kyiv_1_1.JPG
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιεί υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία τους Kh-47M2 Kinzhal ή στιλέτο

Υπερηχητικό αερο-βαλλιστικό πύραυλο αέρος - εδάφους εκτόξευσε για πρώτη φορά από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία, καταστρέφοντας μια αποθήκη όπλων στη νοτιοδυτική περιοχή της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov ανέφερε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal (επίσης γνωστός ως «στιλέτο») έπληξε μια υπόγεια αποθήκη που περιείχε ρουκέτες και πυρομαχικά στο χωριό Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk, ενώ σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου, μαζί με πυραύλους Κρουζ τύπου ‘Kalibr’, και «στιλέτο» που εκτοξεύθηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κασπία και από την Κριμαία.
Η Ουκρανία δεν ανέφερε καμία ρωσική επίθεση στη στρατιωτική εγκατάσταση και δεν σχολίασε αμέσως τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Το στιλέτο όπως ονομάζεται ο πύραυλος Kh-47M2 Kinzhal παρουσιάστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Putin το 2018 και εκτοξεύεται από βομβαρδιστικά αεροπλάνα Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Το νέο όπλο ταξιδεύει με ταχύτητες 10 Mach (ή περίπου 7.672 mph) σε μια απρόβλεπτη διαδρομή πτήσης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την κατάρριψη του από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Είναι τόσο εξελιγμένο που ακόμη και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το χρησιμοποιήσουν, επειδή έχουν αποτύχει στη φάση ανάπτυξης.

Πρωτοφανές: Ο Zelensky με στρατιωτικό νόμο απαγορεύει πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία και με προεδρικό διάταγμα συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα

Με μια πρωτοφανή πράξη για δημοκρατικό κράτος, ο Πρόεδρος Zelensky επέβαλλε την απαγόρευση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενδέχεται να συνδέονται με την Ρωσική Ομοσπονδία, με βάση τον στρατιωτικό νόμο που έχει επιβληθεί σε όλη την επικράτεια.
«Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας αποφάσισε, δεδομένου του πολέμου πλήρους κλίμακας και των δεσμών ορισμένων πολιτικών δομών με την Ρωσία, να αναστείλει οποιαδήποτε δραστηριότητα ορισμένων πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου», είπε ο Zelensky.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.
Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Τουρκία: Να ακουστούν και τα επιχειρήματα της Ρωσίας

Τα ρωσικά επιχειρήματα πρέπει να ακουστούν στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όποια μέτρα ληφθούν κατά της Ρωσίας θα επηρεάσουν αυτό το σύστημα,
δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στους New York Times.
Κατά τη γνώμη του, αν και η Δύση απορρίπτει εντελώς τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, «θα πρέπει να ακουστούν τα επιχειρήματα της Ρωσίας» γιατί μετά τη σύγκρουση «θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού μπλοκ».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε έναν άλλο ψυχρό πόλεμο, θα είναι λάθος για όλους και θα κοστίσει ακριβά για ολόκληρο το διεθνές πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Κάθε απόφαση, κάθε βήμα που κάνουμε τώρα σχετικά με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο , πολιτικό, οικονομικό ή άλλο, θα έχει αντίκτυπο σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας».
kyiv_2_1.JPG
Basurin: Η απώλεια των ουκρανικών δυνάμεων στη ζώνη ευθύνης του DPR ξεπερνά τα 70 άτομα την ημέρα

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Δημοκρατίας της περιοχής Donbass, οι δυνάμεις του DPR κατέλαβαν δύο άρματα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, δύο οχήματα μάχης πεζικού, καθώς και έναν αμερικανικό σταθμό AN / TPQ-36 και εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW

«Οι στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ σκότωσαν περισσότερους από 70 στρατιώτες και κατέστρεψαν τρία άρματα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, μια αποθήκη πυροβολικού και περισσότερα από 50 σημεία βολής του εχθρού».

Οι αποκάλυψη Ουκρανού στρατιωτικού που παραδόθηκε στις ρωσικές

Μέλος του τμήματος της SBU στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ παραδόθηκε οικειοθελώς στον ρωσικό στρατό.
Ο αξιωματικός συμμετείχε στην οργάνωση της εκπαίδευσης ομάδων δολιοφθοράς και τρομοκρατικών χτυπημάτων.
«Ο αξιωματικός της SBU παρέδωσε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με όλα τα άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες δολιοφθοράς στο έδαφος του Donbass».
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν οι μαχητές του Azov στο Lviv στα δυτικά της Ουκρανίας εναντίον υπαλλήλων και εγκαταστάσεων των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, είχαν σκοπό να ασκήσουν πίεση στις χώρες του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και να διοχετεύουν όπλα.

O Biden δεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία

Παρά τις προσκλήσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των συναντήσεών του στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
«Έχουμε επιπλέον λεπτομέρειες να ανακοινώσουμε αργότερα το βράδυ για το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στο να συνεχίσει ο κόσμος να υποστηρίζει τον ουκρανικό λαό και να είναι εναντίον της εισβολής του προέδρου Putin στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για να ταξιδέψει στην Ουκρανία», ανέφερε η Psaki στο Twitter.

Kίνα: Δεν εξετάζεται αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Μόσχα προς το παρόν

Το Πεκίνο δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα για την επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 ο Κινέζος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή η θέση ισχύει και για το μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Η Κίνα στέλνει τρόφιμα, φάρμακα, υπνόσακους και γάλα σε σκόνη, όχι όπλα ή πυρομαχικά στα μέρη (της σύγκρουσης)», συνέχισε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια αποκλιμάκωση», δήλωσε.

Τι αναφέρει το Institute for the study of war από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ανάλυση του Institute for the study of war από τις ΗΠΑ έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως αξιολογούν οι αμερικανοί τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η «Ρωσία κάνει μόνο περιορισμένες προόδους στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Με βάση την ανάλυση Institute for the study of war και παρουσιάζει έκθεση προόδου της ρωσικής εισβολής επισημαίνονται τα εξής.

  • Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε ο πόλεμος σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας να εξελιχθεί σε αδιέξοδο που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες
  • Όσο πιο παρατεταμένο είναι το αδιέξοδο στην ένοπλη σύγκρουση, τόσο πιο θανατηφόρο θα μπορούσε να εξελιχθεί
  • Μικρές ομάδες ρωσικών στρατευμάτων επικεντρώνονται σε τοπικές μάχες, αντί να ξεκινήσουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας
  • Εάν η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων – επί της ουσίας αυτό έχει συμβεί - είναι απίθανο να ελευθερώσει στρατεύματα για την ευρύτερη εκστρατεία, λόγω της κλίμακας των ζημιών που προκάλεσαν οι Ουκρανοί.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες
  • Οι Ρώσοι πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα δυτικά ή να επιτεθούν για να καταλάβουν την πόλη από τα δυτικά στο εγγύς μέλλον
  • Αντίθετα, πιθανότατα επιδιώκουν να θέσουν προϋποθέσεις για έναν εκτεταμένο βομβαρδισμό από το πυροβολικό και με πυραύλους κατά του Κιέβου.
  • Η συνεχής και διευρυμένη υποστήριξη της Ουκρανίας από τα δυτικά έθνη θα είναι ζωτικής σημασίας
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει την αρχική ρωσική επίθεση αν και με απώλειες.
  • Η εισβολή είχε ως στόχο τη διεξαγωγή αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων για την κατάληψη του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Οδησσού και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων για να αναγκαστεί η Ουκρανική κυβέρνηση να παραδοθεί και έτσι να αλλάξει και η κυβέρνηση.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν περιορισμένες προόδους σε ορισμένα σημεία του θεάτρου, αλλά είναι πολύ απίθανο να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους.
  • Η δογματικά ορθή ρωσική απάντηση σε αυτήν την κατάσταση θα ήταν να τερματιστεί αυτή η εκστρατεία, να αποδεχτεί μια πιθανώς μακρά επιχειρησιακή παύση, να αναπτύξει το σχέδιο για μια νέα εισβολή, να δημιουργήσει πόρους για αυτήν τη νέα εκστρατεία και να την ξεκινήσει όταν οι πόροι και άλλες συνθήκες είναι έτοιμες, αλλά ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση.
  • Η τελική πτώση της Μαριούπολης είναι όλο και πιο απίθανο να απελευθερώσει αρκετή ρωσική μαχητική δύναμη για να αλλάξει δραματικά το αποτέλεσμα της αρχικής εκστρατείας.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συγκέντρωσαν σημαντική μαχητική ισχύ γύρω από τη Μαριούπολη που αντλήθηκε από την 8η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων στα ανατολικά και από την ομάδα των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία στα δυτικά.
  • Αν οι Ρώσοι είχαν καταλάβει τη Μαριούπολη γρήγορα ή με σχετικά λίγες απώλειες, πιθανότατα θα ήταν σε θέση να μετακινήσουν αρκετή δύναμη μάχης δυτικά προς τη Zaporizhiya και τη Dnipro για να απειλήσουν αυτές τις πόλεις. Ωστόσο, η παρατεταμένη πολιορκία της Μαριούπολης αποδυναμώνει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα.
  • Ο επιβεβαιωμένος θάνατος του διοικητή της Ρωσικής 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων πιθανώς υποδεικνύει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν οι Ουκρανοί σε αυτούς τους σχηματισμούς.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις στο νότο φαίνεται να επικεντρώνονται σε μια κίνηση προς το Kryvyi Rih, πιθανώς για να απομονώσουν και στη συνέχεια να πάρουν τη Zaporizhiya και το Dnipro από τα δυτικά, αλλά είναι απίθανο να εξασφαλίσουν κάποια από αυτές τις πόλεις τις επόμενες εβδομάδες.
  • Το Kryvyi Rih είναι μια πόλη με περισσότερους από 600.000 κατοίκους και βαριά οχυρωμένη σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής της διοίκησης.
  • Η Zaporizhiya και η Dnipro είναι επίσης μεγάλες πόλεις. Η ρωσική προέλαση σε αυτόν τον άξονα είναι επομένως πιθανό να βαλτώσει όπως έχουν κάνει όλες οι άλλες ρωσικές δυνάμεις στις μεγάλες πόλεις.
  • Οι πεζοναύτες που ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα έτοιμων εφεδρικών δυνάμεων που δεν έχει ακόμη δεσμεύσει ο ρωσικός στρατός. Μεγάλο μέρος αυτών των πεζοναυτών πιθανότατα επιβιβάστηκε σε αμφίβια αποβατικά πλοία στα ανοιχτά της Οδησσού από τις αρχές του πολέμου, πιθανώς έτοιμο να αποβιβαστεί κοντά στην Οδησσό μόλις οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία εξασφάλισαν μια αξιόπιστη επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) από την Κριμαία στην Οδησσό. Ωστόσο, η πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία να δημιουργήσουν επίγεια γραμμή επικοινωνίας στο εγγύς μέλλον, δεν φαίνεται πιθανή.
  • Το αποκορύφωμα της αρχικής ρωσικής εκστρατείας είναι η δημιουργία συνθηκών αδιεξόδου στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν γύρω από την περιφέρεια του Κιέβου και αλλού, προσπαθώντας να εδραιώσουν τον έλεγχο στις περιοχές που κατέχουν σήμερα, ανεφοδιάζοντας και προσπαθώντας να ενισχύσουν μονάδες σε στατικές θέσεις και γενικά αρχίζουν να θέτουν όρους για να κρατήσουν στις περίπου τρέχουσες μπροστινές θέσεις τους αόριστο χρόνο. Οι εικόνες Maxar των ρωσικών δυνάμεων που σκάβουν χαρακώματα και επενδύσεις στην περιφέρεια Κιέβου τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζουν αυτήν την εκτίμηση.
  • Το αδιέξοδο πιθανότατα θα είναι πολύ βίαιο και αιματηρό, ειδικά αν παραταθεί. Το αδιέξοδο δεν είναι ανακωχή ή κατάπαυση του πυρός. Είναι μια κατάσταση στον πόλεμο κατά την οποία κάθε πλευρά διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες.
  • Οι μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Somme, Verdun και Passchendaele διεξήχθησαν όλες σε συνθήκες αδιεξόδου και δεν έσπασαν το αδιέξοδο.


Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλήξει σε αδιέξοδο, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις, καταστρέφοντας υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους, ακόμη και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν αντεπιθέσεις.

Βασικά συμπέρασματα

  • Τώρα εκτιμούμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της ρωσικής εισβολής για την κατάληψη της πρωτεύουσας Κίεβο και των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας και την αναγκαστική αλλαγή καθεστώτος απέτυχε.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για να επαναφέρουν την δυναμική στην εισβολή, αλλά αυτές οι προσπάθειες πιθανότατα θα αποτύχουν.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να προσπαθούν να προχωρήσουν ώστε το κέντρο του Κιέβου να βρεθεί στο βεληνεκές του πυροβολικού αλλά οι προοπτικές επιτυχίας του σχεδίου αυτού είναι ασαφείς.
  • Ο πόλεμος πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αιματηρό αδιέξοδο που θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες.
  • Η Ρωσία θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες να βομβαρδίσει αμάχους προκειμένου να σπάσει τη βούληση των Ουκρανών να συνεχίσουν να πολεμούν.
  • Η πιο επικίνδυνη τρέχουσα ρωσική προέλαση είναι από τη Χερσώνα βόρεια προς το Kryvyi Rih σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Zaporizhiya και το Dnipro από τα δυτικά. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να μπορέσουν να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν το Kryvyi Rih τις επόμενες ημέρες και μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν καθόλου χωρίς να συγκεντρώσουν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις.
  • Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια να επιτεθούν στην Οδησσό τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
mar1.jpg
mar2.jpg
mar3.png
mar6_1.pngmar4.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης