Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the study of war: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες

Institute for the study of war: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες
Τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν με στόχο το κέντρο του Κιέβου να βρεθεί στο βεληνεκές του πυροβολικού
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες αναφέρει το αμερικανικό Institute for the study of war έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως αξιολογούν οι αμερικανοί τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η «Ρωσία κάνει μόνο περιορισμένες προόδους στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Με βάση την ανάλυση του Institute for the study of war και παρουσιάζει έκθεση προόδου της ρωσικής εισβολής επισημαίνονται τα εξής.

1)Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε ο πόλεμος στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας να εξελιχθεί σε αδιέξοδο που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες

2)Όσο πιο παρατεταμένο είναι το αδιέξοδο στην ένοπλη σύγκρουση, τόσο πιο θανατηφόρο θα μπορούσε να εξελιχθεί

3)Μικρές ομάδες ρωσικών στρατευμάτων επικεντρώνονται σε τοπικές μάχες, αντί να ξεκινήσουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας

4)Εάν η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων – επί της ουσίας αυτό έχει συμβεί - είναι απίθανο να ελευθερώσει στρατεύματα για την ευρύτερη εκστρατεία, λόγω της κλίμακας των ζημιών που προκάλεσαν οι Ουκρανοί.

5)Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει προσεχώς.

7)Οι Ρώσοι πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα δυτικά ή να επιτεθούν για να καταλάβουν την πόλη από τα δυτικά στο εγγύς μέλλον

8)Αντίθετα, πιθανότατα επιδιώκουν να θέσουν προϋποθέσεις για έναν εκτεταμένο βομβαρδισμό από το πυροβολικό και με πυραύλους κατά του Κιέβου.

9)Η συνεχής και διευρυμένη υποστήριξη της Ουκρανίας από τα δυτικά έθνη θα είναι ζωτικής σημασίας

10)Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει την αρχική ρωσική επίθεση αν και με απώλειες.

11)Η εισβολή είχε ως στόχο τη διεξαγωγή αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων για την κατάληψη του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Οδησσού και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων για να αναγκαστεί η Ουκρανική κυβέρνηση να παραδοθεί και έτσι να αλλάξει και η κυβέρνηση.

12)Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν περιορισμένες προόδους σε ορισμένα σημεία του θεάτρου, αλλά είναι πολύ απίθανο να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους.

13)Η δογματικά ορθή ρωσική απάντηση σε αυτήν την κατάσταση θα ήταν να τερματιστεί αυτή η εκστρατεία, να αποδεχτεί μια πιθανώς μακρά επιχειρησιακή παύση, να αναπτύξει το σχέδιο για μια νέα εισβολή, να δημιουργήσει πόρους για αυτήν τη νέα εκστρατεία και να την ξεκινήσει όταν οι πόροι και άλλες συνθήκες είναι έτοιμες, αλλά ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση.

14)Οι ρωσικές δυνάμεις συγκέντρωσαν σημαντική μαχητική ισχύ γύρω από τη Μαριούπολη που αντλήθηκε από την 8η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων στα ανατολικά και από την ομάδα των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία στα δυτικά.

15)Αν οι Ρώσοι είχαν καταλάβει τη Μαριούπολη γρήγορα ή με σχετικά λίγες απώλειες, πιθανότατα θα ήταν σε θέση να μετακινήσουν αρκετή δύναμη μάχης δυτικά προς τη Zaporizhiya και τη Dnipro για να απειλήσουν αυτές τις πόλεις.
Ωστόσο, η παρατεταμένη πολιορκία της Μαριούπολης αποδυναμώνει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις σε αυτόν τον άξονα.

16)Ο επιβεβαιωμένος θάνατος του διοικητή της Ρωσικής 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων πιθανώς υποδεικνύει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν οι Ουκρανοί σε αυτούς τους σχηματισμούς.

17)Οι ρωσικές δυνάμεις στο νότο φαίνεται να επικεντρώνονται σε μια κίνηση προς το Kryvyi Rih, πιθανώς για να απομονώσουν και στη συνέχεια να πάρουν τη Zaporizhiya και το Dnipro από τα δυτικά, αλλά είναι απίθανο να εξασφαλίσουν κάποια από αυτές τις πόλεις τις επόμενες εβδομάδες.

18)Το Kryvyi Rih είναι μια πόλη με περισσότερους από 600.000 κατοίκους και βαριά οχυρωμένη σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής της διοίκησης.

19)Η Zaporizhiya και η Dnipro είναι επίσης μεγάλες πόλεις.
Η ρωσική προέλαση σε αυτόν τον άξονα είναι επομένως πιθανό να βαλτώσει όπως έχουν κάνει όλες οι άλλες ρωσικές δυνάμεις στις μεγάλες πόλεις.

20)Οι πεζοναύτες που ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα έτοιμων εφεδρικών δυνάμεων που δεν έχει ακόμη δεσμεύσει ο ρωσικός στρατός.
Μεγάλο μέρος αυτών των πεζοναυτών πιθανότατα επιβιβάστηκε σε αμφίβια αποβατικά πλοία στα ανοιχτά της Οδησσού από τις αρχές του πολέμου, πιθανώς έτοιμο να αποβιβαστεί κοντά στην Οδησσό μόλις οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία εξασφάλισαν μια αξιόπιστη επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) από την Κριμαία στην Οδησσό.
Ωστόσο, η πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία να δημιουργήσουν επίγεια γραμμή επικοινωνίας στο εγγύς μέλλον, δεν φαίνεται πιθανή.

21)Το αποκορύφωμα της αρχικής ρωσικής εκστρατείας είναι η δημιουργία συνθηκών αδιεξόδου στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν γύρω από την περιφέρεια του Κιέβου και αλλού, προσπαθώντας να εδραιώσουν τον έλεγχο στις περιοχές που κατέχουν σήμερα, ανεφοδιάζοντας και προσπαθώντας να ενισχύσουν μονάδες σε στατικές θέσεις και γενικά αρχίζουν να θέτουν όρους για να κρατήσουν στις περίπου τρέχουσες μπροστινές θέσεις τους αόριστο χρόνο.
Οι εικόνες Maxar των ρωσικών δυνάμεων που σκάβουν χαρακώματα και επενδύσεις στην περιφέρεια Κιέβου τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζουν αυτήν την εκτίμηση.

22)Το αδιέξοδο πιθανότατα θα είναι πολύ βίαιο και αιματηρό, ειδικά αν παραταθεί.
Το αδιέξοδο δεν είναι ανακωχή ή κατάπαυση του πυρός.
Είναι μια κατάσταση στον πόλεμο κατά την οποία κάθε πλευρά διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση.
Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες.

23)Οι μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο Somme, Verdun και Passchendaele διεξήχθησαν όλες σε συνθήκες αδιεξόδου και δεν έσπασαν το αδιέξοδο.
Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλήξει σε αδιέξοδο, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν και να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις, καταστρέφοντάς τις και σκοτώνοντας αμάχους, ακόμη και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν αντεπιθέσεις.

24)Τώρα εκτιμούμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της ρωσικής εισβολής για την κατάληψη της πρωτεύουσας Κίεβο και των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας και την αναγκαστική αλλαγή καθεστώτος απέτυχε.

25)Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για να επαναφέρουν την δυναμική στην εισβολή, αλλά αυτές οι προσπάθειες πιθανότατα θα αποτύχουν.

26)Τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν με στόχο το κέντρο του Κιέβου να βρεθεί στο βεληνεκές του πυροβολικού αλλά οι προοπτικές επιτυχίας του σχεδίου αυτού είναι ασαφείς.

27)Ο πόλεμος πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αιματηρό αδιέξοδο που θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες.

28)Η Ρωσία θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες να βομβαρδίσει αμάχους προκειμένου να σπάσει τη βούληση των Ουκρανών να συνεχίσουν να πολεμούν.

29)Η πιο επικίνδυνη τρέχουσα ρωσική προέλαση είναι από τη Χερσώνα βόρεια προς το Kryvyi Rih σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Zaporizhiya και το Dnipro από τα δυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να μπορέσουν να περικυκλώσουν ή να καταλάβουν το Kryvyi Rih τις επόμενες ημέρες και μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν καθόλου χωρίς να συγκεντρώσουν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις.

30)Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια να επιτεθούν στην Οδησσό τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

31) Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 19 Μαρτίου ότι η Ρωσία αναδιατάσσει στοιχεία της 40ης χωριστής Ναυτικής Ταξιαρχίας Πεζικού και της 155ης Ναυτικής Ταξιαρχίας Πεζικού, αμφότερες από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, για να «αναπληρώσει τις απώλειες της ομάδας Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας» στη Λευκορωσία.

32)Ο ρωσικός στρατός αυξάνει τους εναέριους βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία καθώς η προέλαση των μηχανοκίνητων μονάδων μειώνεται.

33)Η Ρωσία ανακοίνωσε τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal για να χτυπήσει μια αποθήκη πυρομαχικών στο Ivano-Frankivsk δυτικά του Κιέβου.
Η χρήση ενός τόσο ακριβού, σπάνιου και υπερσύγχρονου συστήματος για να χτυπήσει μια αποθήκη πυρομαχικών πιθανότατα σηματοδοτεί την ικανότητα κλιμάκωσης.
Το Kinzhal είναι ένας πύραυλος διπλής χρήσης που μπορεί να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο, αν και αυτός που χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία έφερε συμβατικό ωφέλιμο φορτίο υψηλής έκρηξης.

34)Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Χάρκοβο;
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρεια Λουχάνσκ.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Mariupol and Donetsk Oblast. και
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Χερσώνα και προχωρά βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.
Οι Ρώσοι πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα δυτικά ή να επιτεθούν για να καταλάβουν την πόλη από τα δυτικά τις επόμενες εβδομάδες. Αντίθετα, πιθανότατα επιδιώκουν να θέσουν προϋποθέσεις για έναν εκτεταμένο βομβαρδισμό από το πυροβολικό.
Στόχος είναι να βρεθεί το κέντρο του Κιέβου εντός του βεληνεκούς του πυροβολικού.
Οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν σε αμυντική στάση στα δυτικά και βορειοδυτικά του Κιέβου.
Δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από τη Maxar Technologies δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα σκαμμένα σε αμυντικά καλύμματα κοντά στο αεροδρόμιο Antonov από τις 17 Μαρτίου.

35)Τα ρωσικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 152 χιλιοστών έχουν μέγιστη εμβέλεια κοντά στα 25 χιλιόμετρα.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυτήν την απόσταση από το κέντρο του Κιέβου σε ορισμένα σημεία, αλλά οι παγιωμένες ρωσικές θέσεις γύρω από το αεροδρόμιο Antonov, για παράδειγμα, βρίσκονται εκτός του βέλτιστου δακτυλίου εμβέλειας για στόχευση του κεντρικού Κιέβου.
Οι Ρώσοι φέρεται να προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό Irpin και να καταλάβουν την πόλη Mochun, στις 18 Μαρτίου, αλλά ηττήθηκαν.
Το προάστιο του Brovary στην ανατολική όχθη του Dnipro βρίσκεται εντός εμβέλειας, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την επιμονή των Ρώσων στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους σε αυτή την τοποθεσία.

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — άξονας Chernihiv και Sumy

Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση σε αυτόν τον άξονα τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε επίσης ότι περίπου τρεις ρωσικές ταξιαρχίες παραμένουν σε θέσεις στα ανατολικά προάστια του Κιέβου στις 18 Μαρτίου, αλλά δεν προέβησαν σε σημαντικές κινήσεις.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Χάρκοβο:

Οι ρωσικές δυνάμεις, που προέρχονται κυρίως από τον 6ο Στρατό Συνδυασμένων Όπλων και τον Βόρειο Στόλο, δεν συμμετείχαν σε αξιοσημείωτη δραστηριότητα γύρω από την πόλη Χάρκοβο στις 19 Μαρτίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 18 Μαρτίου ότι οι Ρώσοι ενίσχυαν τις θέσεις τους κοντά στην πόλη με δύο στοιχεία της 6ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων και της 1ης Στρατιάς Τάνκ Φρουρών.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρεια Λουχάνσκ:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την επίθεσή τους στο Rubizhne, βορειοδυτικά του Severodonetsk, στις 18 και 19 Μαρτίου και έχουν εξασφαλίσει περιοχές στα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Mariupol και Donetsk Oblast:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την προέλασή τους κατά τεμάχιο προς τη Μαριούπολη στις 19 Μαρτίου, αν και χωρίς προφανώς να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.

Υποστήριξη Προσπάθειας 3—Kherson:

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν το Southern Bug και να δημιουργήσουν μια επίγεια γραμμή επικοινωνίας προς την Οδησσό προς το παρόν.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Mykolayiv επικεντρώθηκαν στην εγκατάσταση συστημάτων επιμελητείας, αλλά δεν διεξήγαγαν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις στις 19 Μαρτίου δυτικά της Zaporizhiya.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Kryvyi Rih περιέγραψε την κατάσταση και τις πρόσφατες ρωσικές προσπάθειες.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προσγειώσουν ένα αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της πόλης Kryvyi Rih, ανέφερε, αλλά απέτυχαν.
Στη συνέχεια άρχισαν να προελαύνουν με θωρακισμένες στήλες των 10-20 οχημάτων η καθεμία.
Έκτοτε έχουν σχηματίσει μια εκτεταμένη γραμμή μετώπου και οχυρώνονται.

Τι πρέπει να παρακολουθήσουμε

  • Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
  • Η Ρωσία θα επεκτείνει τους βομβαρδισμούς της από αέρα, με πυραύλους και το πυροβολικό κατά των ουκρανικών πόλεων.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να φτάσουν στο Kryvyi Rih και να απομονώσουν τη Zaporizhiya.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε το κέντρο της πόλης να βρεθεί στο δραστικό βεληνεκές του πυροβολικού.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο του Chernihiv και του Sumy.

mar5_1.png

mar3_1.png
mar4_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης