Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία η χαριστική βολή για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία;

Bild: Θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία η χαριστική βολή για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία;
Η τουρκική οικονομία υποφέρει από τον πόλεμο
Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική εισβολή βρήκε την τουρκική οικονομία να κινείται σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον με την τουρκική λίρα να καταρρέει και τον πληθωρισμό να καλπάζει ανεξέλεγκτος.
Τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου πάνω στην τουρκική οικονομία και πολιτική επιχειρεί να προσεγγίσει άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση, η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το τουρκικό νόμισμα, η λίρα, πέφτει εδώ και χρόνια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προφανώς δεν υποστήριξε πλήρως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημειώνει η Bild, συμπληρώνοντς πως αυτό καθιστά την Τουρκία τη μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να συναλλάσσεται με τη Ρωσία όπως έκανε πριν από τον πόλεμο – και θα μπορούσε ακόμα να επωφεληθεί από την απόσυρση των δυτικών εταιρειών.
Ο Erdogan ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μίλησε μόνο με τον Putin ξανά την Πέμπτη και τον προσκάλεσε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba λέγεται ότι επιθυμούσε ακόμη και η Τουρκία να γίνει ένας από τους εγγυητές μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Ρωσία συμφωνεί.

Ο Erdogan και η χώρα του επωφελούνται ήδη από τον ρόλο του ως μεσολαβητής: Η εισβολή του Putin ως αχτίδα ελπίδας για την σημαία τουρκική οικονομία, σημειώνει η Bild.

Ενώ σχεδόν όλες οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς τη Ρωσία, η μερικώς κρατική Turkish Airlines συνεχίζει να πετά προς εκεί προορισμούς.
Τα ρωσικά εμπορικά κέντρα έχουν ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να αντικαταστήσουν τις δυτικές μάρκες ρούχων και μόδας με τουρκικές.
Άλλες τουρκικές εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα, άλλες ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά – ενώ η μια μεγάλη δυτική εταιρεία μετά την άλλη κλείνει τα καταστήματά της.
Η τουρκική αλυσίδα γρήγορου φαγητού Chitir Chicken, για παράδειγμα, θέλει τώρα να ανοίξει υποκαταστήματα στη Ρωσία.
Εάν η Ρωσία συμφωνήσει, ένα δίκτυο 500 έως 600 σημείων πώλησης θα μπορούσε σύντομα να δημιουργηθεί εκεί, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Τα ρωσικά εμπορικά κέντρα συμφωνούν λοιπόν και θέλουν να παραχωρήσουν κλειστές περιοχές McDonald's στους Τούρκους.
Η τουρκική αλυσίδα θα μπορούσε να εξοβελίσει την αμερικανική mega-corporation.

Ωστόσο, η τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υποφέρει μαζικά από τον πόλεμο.

Επειδή εξαρτάται από τη Ρωσία για τον τουρισμό, την ενέργεια και τις προμήθειες τροφίμων, μεταξύ άλλων.
Οι Τούρκοι εισάγουν περίπου το 40% του φυσικού τους αερίου και το ένα τέταρτο των αναγκών τους σε πετρέλαιο από τη Ρωσία – μια επιχείρηση που είναι πλέον σχεδόν απρόσιτη.
Μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει κόστος περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος - περίπου το διπλάσιο από το προηγούμενο έτος.
Η Ρωσία είναι επίσης ο σημαντικότερος προμηθευτής σίτου για την Τουρκία.
Το 2021, το 70 % των εισαγωγών σιτηρών της Τουρκίας προέρχονταν από εκεί.
Το γεγονός ότι η Ρωσία θέλει τώρα να περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για πολλούς Τούρκους, αυξάνοντας τις τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης