Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικός στρατός: Χάσαμε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Ουκρανικός στρατός: Χάσαμε  «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα
Οι ρωσικές  δυνάμεις «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη

Έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα οι ουκρανικές δυνάμεις, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας σφίγγουν τον «κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας που βρέχεται από αυτήν.
«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δεν διευκρίνισε εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ανέφερε την Παρασκευή 18/3 ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.
Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ήδη από την 1η Μαρτίου ότι οι δυνάμεις της έχουν κόψει την πρόσβαση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα.
Σημειώνεται ότι η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος V. Putin διέταξε να ξεκινήσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η πόλη βρίσκεται πάνω στην οδό από δυσμάς, τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, προς ανατολάς, προς την περιφέρεια Ντανιέτσκ, που εν μέρει ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη συνεχείς είναι οι προσπάθειες των κατοίκων για να γλιτώσουν από τις βόμβες και να επιβιώσουν στα χαλάσματα.
Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη στρατηγική πόλη-λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ για πάνω από δύο εβδομάδες και αγωνίζονται για να προστατευθούν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, όπως σημειώνουν οι τοπικές αρχές.
Πολυώροφα κτίρια και πολυκατοικίες έχουν διαλυθεί, ενώ οι νεκροί συχνά θάβονται σε ομαδικούς τάφους, ενώ παραμένουν σε ακάλυπτους χώρους και πτώματα που δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 18/3 ότι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης. Για τους Ρώσους που θέλουν να συνδέσουν την Κριμαία, η Μαριούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας «έπαθλο».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα βομβαρδίστηκε νοσοκομείο όπου λειτουργούσε μαιευτήριο, με ασθενείς να βγαίνουν στους δρόμους για να σωθούν, αλλά και θέατρο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και κατηγορεί το Κίεβο ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι το διαψεύδουν.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στη Μαριούπολη αναφέρουν ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέσκ δήλωσε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πεζή ή με κομβόι ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται αυτοί που μένουν πίσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης