Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Το Ουκρανικό θα μειώσει κατά 1% την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 - Στοχευμένες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες

ΟΟΣΑ: Το Ουκρανικό θα μειώσει κατά 1% την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 - Στοχευμένες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 κατά 1% και την ίδια στιγμή να προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ συστήνει στοχευμένες αυξήσεις κρατικών δαπανών. Όπως αναφέρει, καλά στοχευμένες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες των χωρών του ΟΟΣΑ της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ θα μπορούσαν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου στο μισό χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό.
Με την Ευρώπη να εξαρτάται έντονα από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι έως και 1,4%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν περίπου 0,9%, εκτιμά ο ΟΟΣΑ σε μια ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων του ο πόλεμος.
Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν μόνο το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων ως σημαντικοί παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε ο,τιδήποτε από την κατασκευή αυτοκινήτων έως λιπάσματα.
Καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων ασκούν νέα πίεση στον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αν και απαιτείται βραδύτερος ρυθμός σε χώρες όπου οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι χειρότερες.
Πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέμβουν όπως είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών εάν προκύψει σοβαρό πίεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης