Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλές προσδοκίες για συμβιβασμό Ρωσίας - Ουκρανίας - Μόσχα: Δεν θέλουμε ανατροπή Zelensky - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Χαμηλές προσδοκίες για συμβιβασμό Ρωσίας - Ουκρανίας - Μόσχα: Δεν θέλουμε ανατροπή Zelensky - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Δεν μας απάντησαν ποτέ τι πρέπει να κάνουμε για να μπούμε στο ΝΑΤΟ υποστήριξε σε ομιλία του στη Bundestag ο Zelensky
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση καθώς ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τις ουκρανικές πόλεις, οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να οδηγήσουν σε κάποιο συμβιβασμό και σε μια συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.
Αν και οι δύο πλευρές επισημαίνουν πως παρά τις σύνθετες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς, οι διαφωνίες είναι σημαντικές και τα εμπόδια πολλά.
Η Ρωσία – και σήμερα Πέμπτη 18/3 – επανέλαβε διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, ότι δεν θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Zelensky, ότι δεν έχει ως στόχο την κατάληψη ουκρανικού εδάφους και ότι είναι ξεκάθαρο αυτό που ζητάει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, μιλώντας στη Bundestag, άφησε να εννοηθεί πως το Κίεβο εγκαταλείπει οριστικά την ιδέα του ΝΑΤΟ.
«Ρωτάμε τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Δεν μας απάντησαν ποτέ.
Σε αυτό το σημείο μας είπαν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για δύο παραδοχές που διατηρούν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αν και υπάρχουν μια σειρά από φλέγοντα ερωτήματα και ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας - αποστρατιωτικοποίηση, καθεστώς ουδετερότητας, το μέλλον της Κριμαίας και του Donbass - που κάθε άλλο αισιοδοξία για μια άμεση ειρηνευτική συμφωνία δημιουργούν.

Κρεμλίνο: Αναληθές ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως είναι έτοιμο να εργαστεί σκληρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία
«Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να εργαστεί ακόμα και όλο το 24ωρο» είπε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχετικά με τις συνομιλίες των δύο πλευρών.
Ερωτηθείς για το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, βάσει του οποίου προβλεπόταν η παραίτηση της Ουκρανίας από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υποσχόταν να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, ο Peskov υποστήριξε ότι αν και το δημοσίευμα περιέχει κάποια σωστά στοιχεία, στο σύνολο του δεν είναι αληθές.
Όπως είπε οι όροι που έχει θέσει η Ρωσία για «ειρηνευτική συμφωνία είναι απολύτως ξεκάθαροι», ενώ υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια στις ειρηνευτικές συνομιλίες, σε αντίθεση με την Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι «μια ξεκάθαρη συμφωνία με την Ουκρανία μπορεί πολύ γρήγορα να σταματήσει τα τεκταινόμενα».

Δεν θα απαντήσει ο Putin στον Biden, γιατί είναι … σοφός και καλλιεργημένος

Όσον αφορά τι στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος Putin στους χαρακτηρισμούς ότι είναι «εγκληματίας πολέμου» που του απέδωσε ο Joe Biden, o Peskov είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα απαντήσει.
«Ο πρόεδρος μας είναι μια σοφή, διορατική και καλλιεργημένη διεθνής προσωπικότητα» είπε ο Peskov, κάνοντας λόγο για απαράδεκτα σχόλια.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Δεν θέλουμε να ρίξουμε τον Zelensky

Την θέση πως η Ρωσία με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στην Ουκρανία δεν θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Zelensky διατύπωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
Η Zakharova εξαπέλυσε τα πυρά της κατά των δυτικών ΜΜΕ κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση όσον αφορά τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και επισημαίνοντας ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχεύει άμαχο πληθυσμό.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση δεν στοχεύει στην κατάληψη εδαφών της Ουκρανίας.
Δεν στοχεύει στο να καταλύσει την κυριαρχία της χώρας ούτε να ρίξει τον πρόεδρο της.
Το επαναλαμβάνουμε συνεχώς» υποστήριξε η Zakharova, η οποία κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ για προπαγάνδα καθώς και ότι δεν προβάλλουν τις μαζικές δολοφονίες πολιτών στο Donbass από Ουκρανούς.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Επιπλέον, η Zakharova υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζονται μέσω βιντεοδιασκέψεων.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι εξαιρετικά απλές και κατανοητές και προκύπτουν από τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ελπίζουμε ότι το Κίεβο θα συνειδητοποιήσει ότι είναι αναγκαίο να επιλυθεί το πρόβλημα της αποστρατιωτικοποίησης και από-ναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και ότι πρέπει να μετατραπεί σε ένα ουδέτερο κράτος προς όφελος του λαού της και της Ευρώπης» είπε η Zakharova.
«Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» είπε η Zakharova.
«Καλούμε το καθεστώς Zelensky να σκεφτεί για τη μοίρα της χώρας και του λαού της, να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να λάβει τις δέουσες αποφάσεις» τόνισε η Zakharova.

Ρωσία: Συνάντηση Putin – Zelensky εάν υπάρχουν αποτελέσματα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelenskny, επισημαίνοντας ωστόσο την πάγια θέση ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.
«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση.
Θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες» υποστήριξε ο Lavrov.

Απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Ολοένα και πιο κοντά έρχεται η εγκατάλειψη της προοπτικής ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Ουκρανία.
«Ρωτάμε τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Δεν μας απάντησαν ποτέ.
Σε αυτό το σημείο μας είπαν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Bundestag ο Zelenksy, ο οποίος κάλεσε τον καγκελάριο Scholz να γκρεμίσει το τείχος «μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη.
Ο Zelensky επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και ολιγωρία από την πλευρά του Βερολίνου, η οποία στην αρχή έβλεπε τα πάντα ως «οικονομία, οικονομία, οικονομία».

Πυρά Zelensky στη Γερμανία

«Ήταν λυπηρό για εμάς.
Νιώσαμε την αντίστασή σας.
Νιώσαμε ότι θέλατε να συνεχίσετε με την οικονομία», τόνισε ο Zelensky, αναφέροντας πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν εγκαταλείφθηκε παρά μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος.
«Ο γερμανικός δισταγμός είναι άλλος ένας λίθος για ένα νέο τείχος στην Ευρώπη.
Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη Γερμανία και άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον μας» ανέφερε ο Zelenksy, εκφράζοντας αμφιβολία σχετικά με το εάν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι πλέον ικανές να σταματήσουν τον πόλεμο.
Μάλιστα ανέφερε ότι οι χώρες «πέρα από τον ωκεανό» είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία.

To προσχέδιο της συμφωνίας

Προσχέδιο συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας από τους FT υποτίθεται πως περιλαμβάνει την παραίτηση της Ουκρανίας από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Το Κρεμλίνο απάντησε πάντως πως είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν οι πιθανές συμφωνίες Μόσχας - Κιέβου, ενώ και ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μ. Podolyak υποστήριξε ότι «εν ολίγοις, οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τη θέση της ρωσικής πλευράς.
Τίποτα περισσότερο.
Η oυκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις.
Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει το είδος των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια, όπως και η αποδοχή τους από τη Ρωσία.
Δεύτερο σημαντικό «αγκάθι» είναι το μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία έχει την απαίτηση να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014 όπως και την πρόσφατη ανακήρυξη της ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο περιφερειών που αποσχίσθηκαν στο Donbass.
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία αρνείται κάθε τέτοια συζήτηση, ωστόσο ο Μ.Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, αναφέρει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα.
«Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα.
Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου», είπε ο Podolyak, αναφέροντας ότι κάθε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια και ειδικότερα από τα σημεία που κατελήφθησαν από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της εισβολής.
Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τα νότια παράλια κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης και τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης