Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νέα στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία: Θα καταλάβουμε όλες τις μεγάλες πόλεις - Peskov: Όλα εξελίσσονται βάσει σχεδίου

Η νέα στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία: Θα καταλάβουμε όλες τις μεγάλες πόλεις - Peskov: Όλα εξελίσσονται βάσει σχεδίου
Oι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν από παντού το Κίεβο, ενώ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και το «σφυροκόπημα» στις πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη, Ντνίπρο, Σούμι
Σχετικά Άρθρα
Με κατάληψη όλων των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας απειλεί η Μόσχα, τη στιγμή που οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται για 19η ημέρα.
Μάλιστα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Δύσης, ότι η ισχυρή αντίσταση των Ουκρανών εκτροχίασε τα σχέδια της Ρωσίας που στόχευε σε μια επιχείρηση λίγων 24ωρων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, υποστήριξε πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει του σχεδίου και ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα δημοσιεύματα σχετικά με την πορεία των ρωσικών στρατευμάτων.
Μετά τη χθεσινή επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Λβιβ, μόλις 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, όπου φέρεται να εκπαιδεύονταν ξένοι μαχητές αλλά και να είχε συγκεντρωθεί στρατιωτικό υλικό από τις δυτικές χώρες, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν από παντού το Κίεβο, ενώ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και το «σφυροκόπημα» στις πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη, Ντνίπρο, Σούμι.
Παράλληλα, οι Ρώσοι φέρονται να επιταχύνουν τις κινήσεις τους και στο νότιο μέτωπο, καθώς μετά το συνεχή βομβαρδισμό του Μικολάγιφ, εξετάζουν τρόπους να το παρακάμψουν, έτσι ώστε να κατευθυνθούν πιο γρήγορα στην Οδησσό με πληροφορίες να αναφέρουν πως τα ρωσικά πλοία λαμβάνουν θέσεις μάχης.
Εν τω μεταξύ η Μ. Βρετανία αναφέρει πως οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκόψει την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο, ελέγχοντας τις ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ κάνει λόγο και για ναυτική απόβαση των Ρώσων στην Ουκρανία, στην πλευρά της Αζοφικής Θάλασσας.

Peskov: Πιθανό να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο ολόκληρες πόλεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του ολόκληρες πόλεις και αστικά κέντρα στην Ουκρανία, τα οποία σήμερα τελούν υπό την πολιορκία του ρωσικού στρατού, παρά την ύπαρξη των «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
«Το υπουργείο Άμυνας αν και διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό, δεν αποκλείει την πιθανότητα του να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του ολόκληρες πόλεις, οι οποίες πρακτικά σήμερα είναι περικυκλωμένες» ανέφερε ο Peskov, υποστηρίζοντας πως οι θέσεις που διατυπώνουν ΗΠΑ και ΕΕ ότι δηλαδή η Ρωσία, επειδή η στρατιωτική της επιχείρηση δεν προχωρά βάσει του σχεδίου της σε πολλές μεγάλες πόλεις, αρχίζει να αυξάνει τους στόχους, είναι προβοκάτσια.

Κρατάμε λένε οι Ουκρανοί

Από την πλευρά τους πάντως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως εξακολουθούν να κρατούν τις θέσεις τους, προκαλώντας ισχυρά πλήγματα στους Ρώσους.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν πως τις τελευταίες 24 ώρες κατέρριψαν 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα καθώς και πολλά drones, ενώ ανέφεραν πως έπληξαν βάσεις και αποθήκες της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος, προκαλώντας έτσι νέα προβλήματα στον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού.
Όπως υποστηρίζουν, ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να προωθηθεί καθόλου τις τελευταίες ώρες, επιχειρώντας επί της ουσίας να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει.
Πάντως, οι Ουκρανοί αναμένουν νέο γύρο επιθέσεων τόσο στο Χάρκοβο και στη Σούμι όσο και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου ενώ υποστηρίζουν πως το ηθικό και η ψυχολογία των Ρώσων στρατιωτών είναι πολύ χαμηλά, αναφέροντας περιπτώσεις Ρώσων που αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές ή να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις.
1_15.png
Υπό πολιορκία το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους προς το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν από κάθε κατεύθυνση.
Μεγάλος αριθμός στρατευμάτων έχει συγκεντρωθεί στα δυτικά και ανατολικά της πόλης, με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της πόλης της έχει εγκαταλείψει και ότι το Κίεβο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο οχυρό.
Από τον βομβαρδισμό 9όροφου κτηρίου στο Κίεβο σήμερα Δευτέρα 14/3, αναφέρεται πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν.
22222_1.jpg
33333_1.jpg

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως βομβάρδισε το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο, το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

 

O Τσετσένος Kadyrov επικεφαλής της επίθεσης στην πρωτεύουσα;

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ramzan Kadyrov, προστατευόμενος του προέδρου Putin, φέρεται όχι μόνο να πολεμά στην Ουκρανία, αλλά να είναι και αυτός που ηγείται δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο.
Συγκεκριμένα, φέρεται σε βίντεο, να συμμετέχει σε σύσκεψη στο αεροδρόμιο Hostomel στο Κίεβο.
Μάλιστα ο Kadyrov υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του βρίσκονται μόλις 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο και ότι τώρα είναι ακόμα πιο κοντά στην πρωτεύουσα.
«Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς, ναζί του Κιέβου, και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά.
Παραδοθείτε, διαφορετικά είστε τελειωμένοι.
Θα σας δείξουμε (...) ότι η ρωσική πρακτική σε μαθαίνει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις προτροπές των στρατιωτικών συμβούλων.
Μπορείτε να χαλαρώσετε (...).
Δεν χρειάζεται να μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς», διεμήνυσε ο Kadyrov.
2_11.png
2_148.jpg
Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Σούμι, Μαριούπολη

Παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε Χάρκοβο, Σούμι και Μαριούπολη.
Στη Μαριούπολη οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως τουλάχιστον 2.187 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, ενώ εκτιμάται πως περίπου 400.000 πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη.

Χερσαίος δρόμος ενώνει την Κριμαία με το Donbass των φιλορώσων αυτονομιστών

Την θέση πως πλέον υπάρχει χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το Donbass, την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας, Georgiy Muradov.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Muradov υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.
Όπως είπε, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Donetsk ανθρωπιστική βοήθεια.
3_13.png
Στόχος η Οδησσός – Ναυτική απόβαση στην Αζοφική

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει και το Μικολάγιφ, αν και αναφέρεται πως στόχος τους είναι να παρακάμψουν την πόλη προκειμένου να κατευθυνθούν προς την Οδησσό.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως ρωσικά πλοία λαμβάνουν θέσεις μάχης τις τελευταίες ώρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκόψει την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο, ελέγχοντας τις ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ κάνει λόγο και για ναυτική απόβαση των Ρώσων στην Ουκρανία, στην πλευρά της Αζοφικής Θάλασσας.
1_109.jpg

Ουκρανία: Ανοίγει 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε Κίεβο και Luhansk

Την πρόθεση της να ανοίξει 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο αλλά και από την ανατολική επαρχία του Luhansk επιδιώκει η Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος, Iryna Vereschuk η Ουκρανία θα επιχειρήσει να απομακρύνει εγκλωβισμένους πολίτες μέσω 10 «ανθρωπιστικών διαδρόμων», που θα αφορούν πόλεις γύρω από το Κίεβο και την ανατολική περιοχή του Luhansk.
«Θα προσπαθήσουμε για ακόμα μια φορά να ξεμπλοκάρουμε την κίνηση του ανθρωπιστικού κομβόι που μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα στη Μαριούπολη από τη Μπερντιάνσκ» σημείωσε η Vereschuk.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα, εκ των οποίων τα 1,9 εκατομμύρια έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία.

Συναγερμός από την επίθεση στο Λβιβ στα σύνορα με την Πολωνία

Συναγερμός σήμανε από την χθεσινή ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά), από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov δήλωσε ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές.
«Η Ρωσία επιτέθηκε στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια.
Ξένοι εκπαιδευτές εργάζονται εκεί», ανέφερε ο υπουργός με μήνυμά του στο Twitter.
Σημειώνεται ότι εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Τι είπε η Ρωσία

Ανακοίνωση σχετικά με τον βομβαρδισμό της ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας πως η βάση χρησιμοποιούταν για αποθήκευση στρατιωτικού υλικού που προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού, αλλά και για την εκπαίδευση μισθοφόρων.
Το ρωσικό υπουργείο αναφέρει πως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ήταν «η εξουδετέρωση 180 ξένων μισθοφόρων και η καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού όπλων που προέρχονται από αποστολές χωρών του εξωτερικού».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων θα συνεχιστούν.

ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε με πλήρη ισχύ εάν πληγεί έδαφος του ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τη ρωσική επίθεση την Κυριακή (13/3/2022) στη βάση της Ουκρανίας στο Γιαβορίβ, μια επικίνδυνη κλιμάκωση που στοχεύει στη Δύση, δεδομένου επίσης ότι έως τον περασμένο μήνα Αμερικανοί Εθνοφύλακες ήταν παρόντες εκεί για την εκπαίδευση Ουκρανικών στρατευμάτων.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να απαντήσει «με πλήρη ισχύ» εάν η Ρωσία επιτεθεί σε έδαφος της Συμμαχίας.
MAP_BASE.JPG

ΗΠΑ προς Κίνα: Μην βοηθήσετε τη Ρωσία – Θα υπάρξουν κυρώσεις

Να μην συνδράμει τη Ρωσία όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητούν από την Κίνα οι ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες.
Σε δηλώσεις του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει «με απόλυτη βεβαιότητα» συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διαψεύδει το Πεκίνο

Πάντως το Πεκίνο διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές.
Ο Liu Pengyu, πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο, αναφέροντας πως η Κίνα θεωρεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία «ανησυχητική».
«Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.
Θα πρέπει να καταβληθούν οι μεγαλύτερες κατά το δυνατόν προσπάθειες για τη στήριξη της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τη δύσκολη κατάσταση ώστε να επιτευχθεί ένα ειρηνικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία διόρισε δήμαρχο στη Μελιτόπολη την Galina Danilchenko

Η φιλορώσος βουλευτής Galina Danilchenko διορίστηκε από τη Ρωσία ως η νέα δήμαρχος της Μελιτόπολης, στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου, Ivan Fyodorov, που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα.
Η Galina Danilchenko κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα» και τους ζήτησε να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής
Πρόσθεσε ότι στην πόλη συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίδραση κακής συμπεριφοράς», αλλά και πως πρόκειται να δημιουργήσει μια Λαϊκή Επιτροπή που θα επιλύσει τα ζητήματα της Μελιτόπολης, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, και της ευρύτερης περιφέρειάς της.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Απήχθη και ο δήμαρχος της νότιας πόλης Dniprorudne

Για απαγωγή από τις ρωσικές δυνάμεις του δήμαρχου της νότιας πόλης Dniprorudne, Yevhen Matveyev, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, D. Kuleba.
Πρόκειται για τον δεύτερο Ουκρανό δήμαρχο που πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, καθώς προ ημερών (στις 11/3), συνελήφθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ivan Fyodorov, ο οποίος αγνοείται.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 νεκροί στο Donetsk από ουκρανικό πύραυλο

Για τουλάχιστον 20 νεκρούς και 9 τραυματίες κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από επίθεση του ουκρανικού στρατού στο κέντρο της πόλης Donetsk.
Η πολιτοφυλακή άμυνας του Donetsk δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο, τα συντρίμμια του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.5555_3.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης