Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος για Ουκρανία - Διακόπηκαν οι συνομιλίες, η συνέχεια 15/3 - Στόχος συνάντηση Putin - Zelensky

Διπλωματικός μαραθώνιος για Ουκρανία - Διακόπηκαν οι συνομιλίες, η συνέχεια 15/3 - Στόχος συνάντηση Putin - Zelensky
Για δύσκολες συζητήσεις κάνει λόγο ο Mikhaylo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodimir Zelensky - Μέσω τηλεδιάσκεψης οι συνομιλίες
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Διακόπηκαν οι δαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, καθώς η διακοπή οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. 
Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, προσελκύουν το
ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, τη στιγμή που αν και η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ενώ και το Κίεβο διαρρέει πως η ρωσική πλευρά έχει αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθούν κάποια κυριολεκτικά αποτελέσματα, αφήνοντας έτσι ελπίδες για συμφωνία.
Συνεπώς το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί και να φέρει απτά αποτελέσματα, όπως μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και για μια συνάντηση των προέδρων Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky, την οποία επιθυμεί διακαώς το Κίεβο δεδομένου ότι νιώθει «ασφυκτικό» τον στρατιωτικό κλοιό της Ρωσίας.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba στην Τουρκία αλλά και από τις επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες, και οι δύο πλευρές αναζητούν λύση στην κρίση.
Η Ρωσία ως επιτιθέμενη προσπαθεί να ελέγξει όσο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να έχει καταλάβει το Κίεβο, την πρωτεύουσα, αλλά μέχρι στιγμής φέρεται να μετρά και μεγάλο αριθμό απωλειών ειδικά τεθωρακισμένων και άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων που αποτελεί απόδειξη ότι η πιο αδύναμη στρατιωτικά Ουκρανία έχει καταφέρει να αντισταθεί, κάτι που εν πολλοίς σημαίνει ότι παρά την σφοδρότητα των επιθέσεων... το Κίεβο ακόμη αντέχει.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της κάθε πλευράς, ενώ σε νέο μήνυμα του ο πρόεδρος Zelensky έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες, οι οποίες όπως είπε, συνεχίζονται, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει πληροφόρηση αργότερα εντός της ημέρας.

Zhovkva (επικεφαλής γραφείου Zelensky): Πιο εποικοδομητική η στάση της Μόσχας

Το καλύτερο κλίμα στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις και ο Ihor Zhovkva, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Zelensky, ο οποίος υποστήριξε πως η στάση της Ρωσίας είναι πιο εποικοδημητική στις συνομιλίες με την Ουκρανία.
«Αντί να μας δώσουν τελεσίγραφο ή κόκκινες γραμμές ή να ζητήσουν από την Ουκρανία να συνθηκολογήσει, τώρα φαίνεται να ξεκινούν τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», είπε μιλώντας στο BBC o Zhovkva, δηλώσεις που παραπέμπουν και στα όσα είπε πρόσφατα ο Mikhaylo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος και αυτός έκανε λόγο για εποικοδημητική στάση από τη Ρωσία, αναφέροντας μάλιστα πως εντός των επόμενων ημερών μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα.
321_4.jpg
Δύσκολες συζητήσεις

Πάντως σε νέα του άρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Podolyak έκανε λόγο για δύσκολες συζητήσεις. 
«Τα μέρη εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους.
Η επικοινωνία διατηρείται αλλά είναι δύσκολη.
Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα.
Η Ουκρανία είναι ο ελεύθερος διάλογος μέσα στην κοινωνία και μια υποχρεωτική συναίνεση.
Η Ρωσία είναι μια τελεσίγραφη καταστολή της ίδιας της κοινωνίας» υποστήριξε ο Podolyak, ο οποίος πριν την έναρξη των συνομιλιών είχε περιγράψει που στόχευε το Κίεβο κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Τι ζητά η Ουκρανία

«Διαπραγματεύσεις.

Τέταρτος γύρος.
Για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφάλειας.
Δύσκολη συζήτηση.
Παρόλο που η Ρωσία καταλαβαίνει την ανοησία των επιθετικών ενεργειών της, συνεχίζει ακόμα να έχει την ψευδαίσθηση ότι οι 19 μέρες βίας απέναντι σε ειρηνικές πόλεις είναι η σωστή στρατηγική» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο Podolyak.
Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά, η σύνθεση της αντιπροσωπείας της στις σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι ίδια με αυτήν των προηγούμενων συναντήσεων.

Μέσω τηλεδιάσκεψης

Σύμφωνα με τον Dmitry Peskov, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι σημερινές συνομιλίες θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σημειώνεται πως ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων έγινε στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας, ο δεύτερος γύρος στην περιοχή Belovezhskaya Pushcha και ο τρίτος γύρος των συνομιλιών και πάλι στη Λευκορωσία, στην πόλη Μπρεστ.

Το Κίεβο επιθυμεί διακαώς συνάντηση Putin - Zelensky

Βασική επιδίωξη του Κιέβου είναι μια συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Άλλωστε ο ίδιος ο Zelensky υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της Ρωσίας θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να οργανώσουν μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
«Οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών μας επικοινωνούν καθημερινά με τηλεδιασκέψεις.
Η αντιπροσωπεία μας έχει καθήκον - να κάνει τα πάντα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των προέδρων, μια συνάντηση που, είμαι σίγουρος, περιμένει ο κόσμος.
Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ιστορία, ένας δύσκολος αλλά απαραίτητος δρόμος.
Και στόχος μας είναι ότι σε αυτόν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια αυτής της περίπλοκης διαπραγματευτικής εργασίας, η Ουκρανία θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι απαραίτητο για εμάς, για τον κόσμο, ώστε να έχουμε κανονικές και αποτελεσματικές εγγυήσεις» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Το παρασκήνιο των επαφών

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (13/3/2022) ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Mikhaylo Podolyak.
«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση.
Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Εξάλλου ο Ουκρανός διαπραγματευτής εξέφρασε την ελπίδα, πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στις συζητήσεις με τη Ρωσία τις προσεχείς μέρες.
«Δεν θα παραχωρήσουμε καταρχήν σε καμία θέση.
Η Ρωσία το καταλαβαίνει τώρα..
Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά.
Νομίζω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Επίσης ξεκαθάρισε πως στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τεθούν τελεσίγραφα εκ μέρους της ρωσικής ομοσπονδίας και επανέλαβε το βασικό αίτημα της Ουκρανίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.

Αισιοδοξία και από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, ο Leonid Slutsky μέλος της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δήλωσε επίσης ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι ελπίζουν σύντομα να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», αναφέρει το Sky News.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι όταν ο Slutsky συνέκρινε την κατάσταση των συνομιλιών τώρα με εκείνες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά, υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος».
«Σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες, αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες σε κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», είπε ο Slutsky.
Δεν ήταν σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος τέτοιων εγγράφων.
Όπως τόνισε ο Slutsky , οι συμφωνίες μεταξύ των μερών θα συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και θα «σώσουν πολλούς ανθρώπους».

Ο διπλωματικός μαραθώνιος και ο ρόλος της Κίνας

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα (14/3) στη Ρώμη στη σκιά των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να προειδοποιήσει την Κίνα πως αν συνδράμει τη Ρωσία με τεχνολογικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, τη στιγμή που το Πεκίνο αντέδρασε με οργή στις πληροφορίες αυτές χωρίς πάντως να τις διαψεύδει.
Υπό αυτά τα γεγονότα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan, αναμένεται να συναντηθεί με τον Yang Jiechi, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», είπε η Emily Horne, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Προειδοποιήσεις

«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία», είπε ο Jake Sullivan, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».
«Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες έχουν επιβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες στην περίπτωση σημαντικών ενεργειών που θα έχουν στόχο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε o Jake Sullivan.

Κρεμλίνο: Καμία συζήτηση για σύνοδο Biden - Putin

Δεν διεξάγονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την είσοδο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, ότι μια σύνοδος κορυφής "σίγουρα δεν ήταν στα σχέδια" και ότι θα χρειαζόταν αποκλιμάκωση της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία πριν από οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης